Με επιτυχία συνεχίστηκε το «ταξίδι» παρουσίασης του βιβλίου του Βεροιώτη δημοσιογράφου-συγγραφέας Αλέκου Χατζηκώστα με τίτλο «Η Ημαθία στον 20ο αιώνα: Στιγμές της ιστορίας της» το απόγευμα της Δευτέρας 7/10 στον Λαογραφικό Σύλλογο Βλάχων της Βέροιας.
Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Πίσκος.
Στη συνέχεια για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησε η φιλόλογος και πρόεδρος της ΕΜΙΠΗ Ολυμπία Μπέτσα. Η οποία ανάμεσα στ’ άλλα τόνισε:
«Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμάς που είστε σήμερα εδώ κοντά μας στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέκου Χατζηκώστα με τίτλο: «Η Ημαθία στον 20ο αιώνα. Στιγμές της ιστορίας της». Αλλά, πρώτα, θα ήθελα να μιλήσω για τον Αλέκο που γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια, από το 2005, όχι με την ιδιότητα της φιλολόγου ή της προέδρου της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ημαθίας, ή ως μέλος του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, αλλά με την προηγούμενη ιδιότητα μου, αυτή της υπαλλήλου των Γενικών Αρχείων του Κράτους.
Η γνωριμία μας έγινε στα Αρχεία, που βρίσκονται λίγο πιο κάτω από εδώ. Εκεί, μέσα στα ατελείωτα αρχεία που ταξινομούσα έβρισκε το θησαυρό του. Ήταν και είναι, φαντάζομαι, ο πιο επιμελής και συχνός ερευνητής του αρχειακού υλικού, όχι μόνο των ΓΑΚ Ημαθίας, αλλά και του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας και των ΑΣΚΙ (ΑΡΧΕΙΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ) και άλλων. Αυτό το πρωτογενές υλικό, καθώς και δημοσιεύματα εφημερίδων είναι τα τεκμήρια που καταγράφονται στο βιβλίο του. Παράλληλα, υπάρχουν παραπομπές σε βιβλιογραφία ελληνική και ξένη (αγγλική)… Ο Αλέκος παραθέτει τα τεκμήρια, χωρίς πάντα να τα σχολιάζει ή να τα ερμηνεύει, αφήνοντας το πεδίο σκέψης του κάθε αναγνώστη ελεύθερο και προκαλώντας έναν ατελείωτο διάλογο….Ο Αλέκος αγαπάει την ιστορία και φροντίζει για αυτήν. Αλιεύει τις πληροφορίες με μεράκι και υπομονή και προσφέρει απλόχερα σε όλους «τροφή για σκέψη».
Χαρακτηριστικό της παρουσίασης είναι ότι η Ο. Μπέτσα έθεσε πλήθος ερωτήσεων στον συγγραφέα δίνοντας του την αφορμή να ξεκαθαρίσει μία σειρά ζητήματα που αφορούν το βιβλίο, ενώ μετά τη δική της «ανάκριση» ακολούθησε πολύωρος διάλογος με τους παρευρισκόμενους και τον συγγραφέα στο τέλος να υπογράφει τα βιβλία του.