Ένα μεγάλο κομμάτι από το ταβάνι, στο γραφείο των γιατρών του Νεφρολογικού Τμήματος, έπεσε προχθές κατά τη διάρκεια της πρωινής βάρδιας της Κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας, την ώρα που βρίσκονταν εκεί τρεις γιατροί, οι οποίοι ευτυχώς είχαν Άγιο!
«Το σοκ ήταν μεγάλο, τρομάξαμε όλοι, και φανταζόμασταν τί θα μπορούσε να έχει συμβεί, εάν οι γιατροί ήταν σε διαφορετική θέση εκείνη τη στιγμή. Ευτυχώς δεν υπήρξε κάποια σωματική βλάβη, ήμασταν τυχεροί», μας είπε η υπεύθυνη του Τμήματος, νεφρολόγος, Επιμελήτρια Α’, Κυριακή Ξανθοπούλου.
Το προχθεσινό συμβάν όμως δεν ήταν ούτε το πρώτο, ούτε το δεύτερο. Γιατροί και νοσηλευτές έμοιαζε να το περιμένουν, αφού πριν 5 χρόνια είχε ξαναπέσει ένα μεγάλο κομμάτι από το ταβάνι στο γραφείο του Διευθυντή, το οποίο ευτυχώς ήταν κλειστό και πριν από τρία χρόνια το νερό (μετά από βροχή) έτρεχε στο γραφείο των γιατρών, οι οποίοι κατέθεσαν και εγγράφως τις διαμαρτυρίες τους για το πρόβλημα που επαναλαμβάνεται, με αποτέλεσμα, η Διοίκηση, τότε, να καλέσει συνεργείο για κάποιες επισκευές.
Όμως το πρόβλημα δείχνει να επιμένει και ο Άγιος, δεν ξέρουμε κατά πόσο μπορεί να επιλαμβάνεται κάθε φορά!
Διαρροή -κατά τις βροχοπτώσεις- παρατηρείται συχνά και σε άλλο χώρο της Μονάδας, προσθέτει η υπεύθυνη του Τμήματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει γενικότερα μια ανησυχία, όχι μόνο σε γιατρούς και προσωπικό αλλά και στους νεφροπαθείς που καθημερινά βρίσκονται στην αιμοκάθαρση ή στον Τεχνικό νεφρό και οι οποίοι, μετά και το τρίτο περιστατικό, αγωνιούν κατά πόσο είναι ασφαλείς με τις διαρροές και τις πτώσεις σοβάδων, όταν βρέχει.
Όπως μας είπε η κα Ξανθοπούλου, εκλήθη η Τεχνική Υπηρεσία και έκανε κάποιες εργασίες, για να αποκατασταθούν οι ζημιές. Αρκεί όμως μια «προσωρινή» κατά περίσταση, επισκευή;
«Η Νεφρολογική Μονάδα της Βέροιας είναι γνωστή πανελλαδικά για την κλινική και επιστημονική προσφορά της, είναι από τις παλαιότερες, λειτουργεί καλά και προσπαθούμε πολύ γι’ αυτό. Βέβαια, ο χώρος είναι παλιός, έχουμε προβλήματα αλλά τα αντιμετωπίζουμε…
Τώρα όμως προστέθηκε κι αυτό που είναι σοβαρό, γιατί δεν ξέρουμε πότε μπορεί να ξανασυμβεί και με τί συνέπειες», επισημαίνει η κα Ξανθοπούλου, τονίζοντας τις συνεχείς προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ώστε να αντισταθμιστούν όλα αυτά τα προβλήματα των τελευταίων ετών με την κρίση και τις όποιες ελλείψεις παρουσιάζονται και νομίζω ότι έχουμε καταφέρει να κρατηθεί σε ένα καλό επίπεδο λειτουργίας.
Οι ασθενείς μας αποτελούν μια ευαίσθητη ομάδα και η αλήθεια είναι ότι οι κατά καιρούς διοικήσεις του Νοσοκομείου έκαναν ότι μπορούσαν. Το βασικό μας πρόβλημα όμως είναι ο χώρος και ευχής έργον θα ήταν η μετακίνηση στο νέο κτίριο».
Άγνωστη η εξέλιξη του έργου της νέας Πτέρυγας
Κι αυτό είναι το ζητούμενο: Η μετεγκατάσταση του Νεφρολογικού τμήματος στο ισόγειο της νέας πτέρυγας, στο εφαπτόμενο κτίριο, του οποίου όμως οι εργασίες ολοκλήρωσης είναι εδώ και μήνες παγωμένες. Οπότε οι προβλέψεις για μετακίνηση στο τέλος του χρόνου, είναι τουλάχιστον μετέωρες.
Οι τελευταίες πληροφορίες του «Λαού» λένε ότι το έργο της αποπεράτωσης του κτιρίου μάλλον θα χρειαστεί «επανεκκίνηση», αφού η θυγατρική εταιρία του «Τοξότη» που ανέλαβε τελευταία, αδυνατεί να ολοκληρώσει το έργο, προφανώς λόγω οικονομικών προβλημάτων και έλλειψης κεφαλαίων, που «μπλοκάρουν» την συνέχιση των εργασιών.
Πότε θα γίνει αυτό, είναι άγνωστο μέχρι στιγμής, οπότε άγνωστος είναι και ο χρόνος ολοκλήρωσης και παράδοσης. Πόσο μάλλον ο χρόνος της λειτουργίας του…
Σοφία Γκαγκούση