Σχεδόν μια ώρα κράτησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ένα τετ-α-τετ που πραγματοποιήθηκε ενώ ελληνοτουρκικές σχέσεις διανύουν μια ταραχώδη περίοδο.
Η συνάντηση των δύο πολιτικών ξεκίνησε στις 16:45, όπως άλλωστε ήταν προγραμματισμένο, και ολοκληρώθηκε 45 λεπτά αργότερα.
Ο δύο πολιτικοί αντάλλαξαν χειραψία μπροστά στις κάμερες και ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στον Τούρκο πρόεδρο ότι χαίρεται που τον συναντά και με την καινούργια του ιδιότητα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα με πολλές προσωπικές αναφορές των δύο ηγετών.
Κατά τις ίδιες πηγές, στο «τραπέζι» βρέθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα -από το προσφυγικό / μεταναστευτικό μέχρι και το Κυπριακό.
Συζητήθηκαν, επίσης, και τα αμιγώς διμερή ζητήματα, με έμφαση στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.
Μάλιστα, αποφασίστηκε να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και επιφορτίστηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών κ.κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Ελλάδα εξέφρασε τη στήριξή της στην Κυπριακή Δημοκρατία για το Κυπριακό, καθώς και στην πρόταση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για εξασφάλιση δίκαιου μέρους και για τις δύο κοινότητες του νησιού, από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου.
Αναφορικά με τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να περιοριστούν οι ροές τόσο στις ακτές της Τουρκίας, όσο και στη θάλασσα.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θέμα που εξετάζεται θετικά από την τουρκική πλευρά.
Η πλευρά της Τουρκίας έθεσε τα γνωστά ζητήματα που την απασχολούν αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς (Αθήνα - Θεσσαλονίκη).
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία για στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της σταθερότητας στην περιοχή.
Στη συνάντηση μετείχαν, από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, η Πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου (διπλωματική σύμβουλος) και ο Δημήτρης Μητρόπουλος.
Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνόδευαν ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
Ο Ακάρ απέφυγε να απαντήσει για προκλήσεις και γεωτρήσεις
«Πολύ καλό και θερμό» χαρακτήρισε το κλίμα της συνάντησης και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας παράλληλα ότι μπορεί να υπάρξει μια θετική επανεκκίνηση των σχέσεων Αθήνας – Άγκυρας.
Πηγή: Turkish Defense Ministry via AP, Pool
Μάλιστα, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο κ. Ακάρ δήλωσε ότι «ανυπομονούν» για αυτό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν νέοι γύροι συνομιλιών Ελλάδας και Τουρκίας για την επίλυση των διαφορών.
Ωστόσο, πάντα σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Ακάρ απέφυγε να απαντήσει όταν του ετέθη το ερώτημα «όχι προκλήσεις όχι γεωτρήσεις».
Ερωτηθείς, επίσης για το Κυπριακό, είπε ότι όλοι επιθυμούν να υπάρξει λύση του προβλήματος.
Χαρακτήρισε, όμως, «λεπτομέρειες» τους όρους αναφοράς.