Δημήτρης Λυσίτσας: Οι απινιδωτές σε δημόσιους χώρους, αθλητικά Κέντρα και Υπηρεσίες, σώζουν ζωές!

Δημήτρης Λυσίτσας: Οι απινιδωτές σε δημόσιους χώρους, αθλητικά Κέντρα και Υπηρεσίες, σώζουν ζωές!

Συνέντευξη στον ΑΚΟΥ 99.6


Ο  βεροιώτης επεμβατικός καρδιολόγος-ηλεκτροφυσιολόγος, καλεί σε ενεργοποίηση

όλους τους τοπικούς Φορείς


Φιλοξενούμενος στο στούντιο του ΑΚΟΥ 99.6 και στην εκπομπή ΛΑΙΚΑ&ΑΙΡΕΤΙΚΑ, ήταν χθες το μεσημέρι ο βεροιώτης επεμβατικός καρδιολόγος-ηλεκτροφυσιολόγος Δημήτρης Λυσίτσας, στα πλαίσια μιας πρωτοβουλίας ενημέρωσης για την χρήση των αυτόματων απινιδωτών σε χώρους όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, όπως αθλητικά κέντρα και γήπεδα, δημόσιες υπηρεσίες κ.α. Υπογράμμισε ότι η τοποθέτηση μιας απλής και φθηνής, όπως είναι ο απινιδωτής, σε δημόσιους χώρους, θα σώσει ζωές και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και τους απλούς πολίτες να ενημερωθούν και να ενεργοποιηθούν. 

Πόσο σημαντικές είναι οι πρώτες βοήθειες σε ένα καρδιολογικό περιστατικό;

Αν στα πρώτα 3 λεπτά εφαρμοστεί ΚΑΡΠΑ(καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση) με πιέσεις στο στήθος ώστε να συνεχίσει να κυκλοφορεί το αίμα, μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ, τότε αυτό το περιστατικό έχει 7-8 φόρες περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης, από κάποιον που δεν θα δεχθεί. Είναι πολύ σημαντικό η πρωτογενής πρόληψη, το να σώσεις δηλαδή κάποιον στην κοινότητα πριν φτάσει στο νοσοκομείο και το ιατρείο, κάτι που δεν το ανακαλύψαμε εμείς, αλλά εφαρμόζεται ευρέως στο εξωτερικό και ειδικά στην Αγγλία, όπου εκπαιδεύτηκα. Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα φάρμακο, ούτε τρόπος επέμβασης που να σου δίνει τέτοιες πιθανότητες επιβίωσης. Ακόμη και στο καλύτερο νοσοκομείο του κόσμου να μεταφερθεί θα είναι αργά, αν δεν γίνουν πρώτες βοήθειες στα πρώτα 3 λεπτά. 

Τι ακριβώς είναι ο αυτόματος απινιδωτής;

Πρόκειται για μια συσκευή σε μέγεθος τηλεφώνου με μια μικρή οθόνη και δύο αυτοκόλλητα. Το μόνο που έχει να κάνει ο περαστικός χρήστης ανάγκης είναι να το βγάλει από το κουβούκλιό του και να πατήσει το on, αφού τοποθετήσει τα δυο αυτοκόλλητα στα σημεία που δείχνει το σχεδιάγραμμα. Το μηχάνημα από μόνο του κάνει διάγνωση και θα ειδοποιήσει ότι θα κάνει σοκ(απινίδωση) για να απομακρυνθεί ο χρήστης. Τόσο απλά, αφού στο Λονδίνο εκπαιδεύαμε παιδάκια δημοτικού 8-10 ετών και το έκαναν σαν παιχνίδι. 

Η πρωτοβουλία και η προσπάθεια που κάνετε αφορά και την τοποθέτηση τέτοιων συσκευών σε αθλητικούς και γενικότερα δημόσιους χώρους;

Υφίσταται ήδη από το 2007 νόμος και δημοσιευμένο ΦΕΚ, που επιβάλλει σε χώρους συνάθροισης(ξενοδοχεία, αεροδρόμια, αθλητικοί χώροι, δημόσιες υπηρεσίες, δικαστήρια κ.α.), που ως γνωστόν στην Ελλάδα νόμος υπάρχει άλλα δεν εφαρμόζεται ή δεν δίδεται η αρμόζουσα σημασία. Αυτό που κάνουμε με την πρωτοβουλία μας είναι να απευθυνθούμε στον απλό κόσμο, να βρούμε εθελοντές, δωρεές και να συστήσουμε έναν φορέα που θα προμηθεύεται απινιδωτές και θα τα δωρίζει σε σχολεία, υπηρεσίες, αθλητικούς χώρους. 

Η πρωτοβουλία σας ποιες ηλικίες αφορά να προστατεύσει κυρίως;

Αφορά όλες τις ηλικίες, αλλά πρωτίστως να σώσει παιδιά. Έχουμε περιστατικά σε γήπεδα και αθλητικούς χώρους, που όταν συμβούν δυστυχώς αντί να εξετάσουν την επάρκεια των εγκαταστάσεων και αν υπήρχε απινιδωτής, πάνε ένα βήμα πίσω, ερευνώντας αν ο καρδιολόγος που έδωσε το πιστοποιητικό εξέτασε σωστά το παιδί. Είναι μεγάλη κατάκτηση και παράλληλα ευθύνη η υποχρεωτική εξέταση και χορήγηση πιστοποιητικού από καρδιολόγο σε παιδιά για αθλητικές δραστηριότητες, ωστόσο χρειάζεται και η σωστή υποδομή στα γήπεδα γιατί δεν μπορούμε να είμαστε παντού για να τους σώσουμε όλους. 

Τι κόστος έχει μια τέτοια συσκευή;

Η πιο ακριβή συσκευή κοστίζει 1.000 ευρώ και έχει ανά 3 χρόνια αναλώσιμα που είναι οι μπαταρίες του και στοιχίζουν 300-400 ευρώ. Πρόκειται για ένα «αστείο» ποσό λαμβάνοντας υπόψη ότι μπορεί να σώσει έστω και μια ζωή. Επιπροσθέτως οι Αμερικάνοι σε έρευνες που έχουν κάνει, κατέληξαν ότι με αυτή την συσκευή υπάρχουν τεράστια οικονομικά οφέλη για το σύστημα υγείας, αφού θα αποφευχθεί μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για χρόνιες αποκαταστάσεις, αλλά και από την  απόσυρση του παθόντος από την παραγωγική διαδικασία. 

Πόσο εφικτό είναι να εφαρμοστεί στην Ελλάδα και αν η προσπάθειά σας ρεαλιστικά μπορεί να έχει αποτελέσματα;

Ο εθελοντισμός στην Ελλάδα είναι έντονος και υφίσταται ακόμη και σε μικρές κοινότητες. Συγκεκριμένα σε χωριά της Χαλκιδικής υπάρχουν απινιδωτές και εκπαίδευση των κατοίκων, ενώ θεωρώ πως στα αστικά κέντρα η ευαισθητοποίηση είναι πολύ πιο δύσκολη. Χρειάζεται ωστόσο καλύτερη οργάνωση, αλλά είναι εφικτό. Όσο για την Βέροια πιστεύω ότι μπορεί να πρωτοστατήσει γιατί οι βεροιώτες δεν είμαστε αδιάφοροι και έχουμε ενδιαφέρον και για τον τόπο μας και για τον συνάνθρωπο. 

Θα τρέξει χρηματοδότηση μέσω  του προγράμματος «Φιλόδημος» για βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων και αδειοδότησή τους. Οι απινιδωτές θα πρέπει να είναι στις υποχρεωτικές προσθήκες που θα συμπεριληφθούν στις μελέτες;

 Χωρίς να γνωρίζω επακριβώς το νόμο, θα ήταν πραγματική έκπληξη να αδειοδοτηθεί ένα γυμναστήριο, χωρίς να διαθέτει απινιδωτή και τουλάχιστον 2-3 εκπαιδευμένους ανθρώπους. Το κόστος είναι ασήμαντο και υποπολλαπλάσιο σε σχέση με τις υπόλοιπες εργασίες συντήρησης, ωστόσο μπορεί να σώσει ζωές. 

Υπάρχουν στοιχεία που να σας δίνουν τάξη μεγέθους του κινδύνου των ανακοπών σε αθλητικούς χώρους;

Με στοιχεία που έχουμε από την δεκαετία 2003-2013, σημειώθηκαν 253 καταγεγραμμένες ανακοπές σε αθλητικούς χώρους. Δυστυχώς όμως υπάρχουν πολλές μη καταγεγραμμένες, όπως και πολλά περιστατικά στον ύπνο αθλητών, ενώ πέρα από τους αθλητικούς χώρους συμβαίνουν ανακοπές οπουδήποτε. Προς αυτή την κατεύθυνση η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία σκοπεύει να δημιουργήσει έναν φορέα που να καταγράφει τα περιστατικά, ώστε να μελετούμε τι κάνουμε σωστό ή λάθος. 

Πώς πήρε την απόφαση ένας γιατρός που κάνει καριέρα στην Αγγλία να επιστρέψει στην Ελλάδα, σε περίοδο μάλιστα που όλοι ψάχνουν τρόπο να φύγουν;

Όλα ξεκινούν από την οικογένεια και τους δεσμούς που διατηρούμε με τους γονείς και τους φίλους μας. Είναι πολύ δύσκολο να «ξεκόψεις» και να γίνεις πολίτης του κόσμου πηγαίνοντας όπου σε οδηγεί η δουλειά σου. Κατά δεύτερον υπάρχουν εξαιρετικοί γιατροί στην Ελλάδα και πολύ καλές μονάδες μέσα στα νοσοκομεία, που πέρα από την αδυναμία του κράτους θα πρέπει ατομικά να στηρίξουμε οι ίδιοι οι γιατροί. Ήταν μια πραγματική πρόκληση για μένα, γιατί η ηλεκτροφυσιολογία ήταν κάτι καινούργιο για την Β. Ελλάδα, που τουλάχιστον το 2013 που επέστρεψα από την Αγγλία δεν υπήρχε εκτεταμένα και αποφασίσαμε να το οργανώσουμε, να δουλέψουμε και συνεχίζουμε να προσπαθούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα.

 Ποιο το κίνητρο για έναν επιτυχημένο γιατρό καριέρας να συμμετέχει σε μια τέτοια πρωτοβουλία ενημέρωσης;

 Πρόκειται για την ανάγκη, σε κάποιες περιπτώσεις που έχουμε την δυνατότητα, να υποκαταστήσουμε το κράτος, που δεν είναι ανύπαρκτο, αλλά είναι ανοργάνωτο  και δεν μπορεί να παράγει αποτέλεσμα.

Z.M.Π.



Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόγραμμα μέτρησης οστικής πυκνότητας απο τον Δήμο Βέροιας

Πρόγραμμα μέτρησης οστικής πυκνότητας απο τον Δήμο...

Ο Δήμος Βέροιας μέσω του ΚΕΠ Υγείας και του Δημοτικού...

Στη δράση για την πρόληψη  του καρκίνου του Παχέος Εντέρου  συμμετέχουν τα φαρμακεία της Ημαθίας  -Ενημέρωση και για επερχόμενες δράσεις αυτοφροντίδας

Στη δράση για την πρόληψη του καρκίνου του Παχέος...

Οι Φαρμακοποιοί, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας,...

ΙΣΗ: Εκπαιδευτική συνάντηση για την θεραπεία του  σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

ΙΣΗ: Εκπαιδευτική συνάντηση για την θεραπεία του ...

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας (ΙΣΗ) διοργανώνει την...

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο  για τον προσωπικό γιατρό  – Ποια είναι τα βασικά σημεία

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό –...

Νόμος του κράτους είναι ο προσωπικός γιατρός, μετά την...

Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου: Αιμοδοσία στο ΚΑΠΗ Αλεξάνδρειας (09:00 – 13:00)

Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου: Αιμοδοσία στο ΚΑΠΗ...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας, μέσω του Τμήματος Κοινωνικής...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ:  Ενημερωτική δράση στο Κέντρο Υγείας Βέροιας

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ: Ενημερωτική...

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού...

Εκπαιδευτική συνάντηση του ΙΣΗ την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου

Εκπαιδευτική συνάντηση του ΙΣΗ την Τετάρτη 30...

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας (ΙΣΗ) διοργανώνει...

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ Κ. Υ. ΗΜΑΘΙΑΣ: «Καταδικάζουμε την πρωτοφανή απόφαση   της διοίκησης του Νοσοκομείου Νάουσας  για πρόωρη παύση της θητείας  του επιστημονικού συμβουλίου - Άδικα εκτίθεσθε»

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ Κ. Υ. ΗΜΑΘΙΑΣ:...

ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ι.Ν.ΚΥ.Ν.Η. ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:« Μετά την...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 1.     Πότε πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιοΤο αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου...

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...