Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ  (ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΓΕΙΑΣ)

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ (ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΓΕΙΑΣ)

Το βιβλίο αυτό δεν είναι όμοιο με εκείνα, που έχουν δημοσιευθεί στον Ελλαδικό χώρο σε παρόμοιο θέμα και αναφέρονται στην μεγίστης σπουδαιότητος Σχέση Διατροφής-Υγείας Ανθρώπων.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΣΤΙΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΛΟΓΟΥΣ:

ΠΡΩΤΟΝ: Τα αποτελέσματα, που παρουσιάζονται στο βιβλίο, είναι καρπός συλλογής στοιχείων πολλών χρόνων, από συγγραφείς οι οποίοι αποτελούν πλειάδα(ομάδα προικισμένων) επιστημόνων, είναι πραγματικοί σκαπανείς της σύγχρονης έρευνας στον χώρο των Βιολογικών Επιστημών ( Χημεία, Γεωπονία κ.λ.π.) και έχουν προσφέρει πλούσιο έργο με πολύτιμη συμβολή στην βιβλιογραφία εντός και εκτός Ελλάδος. 

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Για να αντιληφθεί ο αναγνώστης το ρηξικέλευθον (τομή νέας οδού, καινοτομία), που επιχειρείται στο βιβλίο αυτό, δίδεται το εξής παράδειγμα: Η αξία των φρούτων (νωπών καρπών) στο βιβλίο αυτό, σχετικά με την περιεκτικότητα σε ανόργανα στοιχεία (Άζωτο, φώσφορο, κάλιο,κ.λ.π.), δεν δίνεται μόνο όσο αφορά το είδος(μπανάνα, κεράσια, αχλάδια κ.λ.π.), αλλά και όσο αφορά ΤΙΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΛΗΝΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΩΣ ΤΩΡΑ!

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 

Το βιβλίο ταξινομείται σε 18 αυτοτελή κεφάλαια, κάθε ένα από τα οποία αποτελεί προϊόν σύμπτυξης-πεμπτουσία ογκωδών επιστημονικών δεδομένων. 

1.Υγεία Διατροφή, 2. Μεσογειακή, ή  Πλατωνική Διατροφή, 3. Πρωτεϊνες, 

4. Λιπίδια, 5. Υδατάνθρακες, 6. Ανόργανα Στοιχεία, 7. Αντιοξειδωτικές Ενώσεις, 8. Σύσταση Νωπών Καρπών(Φρούτων), 9. Σύσταση Ξηρών Καρπών και Σπόρων, 10. Λαχανοκομικά Φυτά, 12. Βιταμίνες, 13 Φαινόλες, 14. L-Αργινίνη,   15. Σελήνιο, 16. Ασπαραγίνη, 17. Κρεοφαγία-Καρποφυτοφαγία, 18. Διαιτητικές Ίνες.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ «ΝΗΣΙΔΕΣ» ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε έρευνα του στον Μεσογειακό χώρο διεπίστωσε, ότι τα λιγότερα καρδιακά νοσήματα, παρατηρήθηκαν στο νησί της Κρήτης. Αυτό αποδόθηκε στην μεγάλη κατανάλωση λαδιού και την Μεσογειακή, ή Πλατωνική Διατροφή, δηλαδή διατροφή που στηρίζεται σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, ακρόδρυα, όσπρια, ψάρια και ΜΕΤΡΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ.

Αναφορικά με τις πρωτεΐνες, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ(Η.Π.Α.), τείνει να αποδεχθεί ότι οι φυτικές, είναι πιό υγιεινές από τις ζωτικές και επιπλέον οι φυτικές πρωτεΐνες, περιέχουν φυτικές ίνες, ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. 

ΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ διακρίνονται σε Μονοακόρεστα, Πολυακόρεστα. Κορεσμένα κ.α. trans Λιπαρά. ΤΑ ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑ είναι πολύ ωφέλιμα και καλές πηγές Μονοακορέστων είναι το ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ, ΑΒΟΚΑΝΤΟ. ΤΑ ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ, γνωστά ως Ω-3 και Ω-6 είναι επίσης ωφέλιμα, γιατί μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL) και βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος. Βρίσκονται τα Ω-3 στα καρύδια, ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟ ΚΑΙ ΨΑΡΙΑ και τα Ω-6 σε ΗΛΙΟΣΠΟΡΟ, ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟ, ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ και ΨΑΡΙΑ. Τα TRANS-ΛΙΠΑΡΑ, που είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, γιατί αυξάνουν την κακή χοληστερόλη LDL και ταυτόχρονα μειώνουν την καλή χοληστερόλη HDL, βρίσκονται στα υδρογονομένα έλαια και επίσης ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ. ΤΑ ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ ΛΙΠΑΡA ΟΞΕΑ, που προέρχονται από το ΚΡΕΑΣ ΕΝΟΧΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΡΔΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ.

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Από τα εκατοντάδες επιπλέον πορίσματα επιστημονικής έρευνας, που αναφέρονται στο βιβλίο, άκρως πολύτιμα είναι τα σχετικά με τις αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού μας και περιέχονται κυρίως σε Κράνα, Μαύρα Μούρα, Μήλα, κόκικινες ποικιλίες σταφυλιών, όπως Ξινόμαυρο, Μοσχάτο, Καμπερνέ Σαβινιόν. Επίσης το στοιχείο σελήνιο που αντιμετωπίζει επιτυχώς τον καρκίνο του δέρματος κατά 50% και τον καρκίνο του προστάτη κατά 65%, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ΑΔΕΝΑ και περιέχεται κυρίως στο ΦΥΣΤΙΚΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ , ΑΣΠΡΟ ΣΟΥΣΑΜΙ, ΗΛΙΟΣΠΟΡΟ, ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟ, ΨΑΡΙΑ κ.λ.π. 

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ 

ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ 

Το βιβλίο είναι απότοκο εργασιών επιστημόνων, υψηλού επιπέδου: Κορτέσσα-Δημάση και Γιάννης Θεριός πανεπιστημιακοί, Α. Σιμώνης Γεωπόνος και Χημικός, επίτιμος Διευθυντής Ινστιτούτου Εδαφολογίας Θεσσαλονίκης, Θ. Σωτηρόπουλος και Δ. Αλμαλιώτης καταξιωμένοι ερευνητές , καθώς και δεκάδες άλλοι. Εμείς με αφορμή την διατύπωση της κυρίας Κορτέσσας Δημάση καθηγήτριας Γεωπονίας στο Α.Π.Θ. ότι «εμπνευστής της ιδέας συγγραφής του βιβλίου και βασικός συγγραφέας στις περισσότερες των εργασιών, ήταν ο Δημήτρης Στυλιανίδης, επίτιμος Δ/ντης Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων», θα κάνουμε ξεχωριστή δημοσίευση για την προσωπικότητα του. Εδώ απλά θα αναφέρουμε, ότι ο Στυλιανίδης με τις εργασίες του στο υποκείμενο αμυγδαλοροδάκινο GF 677, πάνω στο οποίο κυρίως, είναι εμβολιασμένες οι σύγχρονες ποικιλίες ροδακινιάς στον Ελλαδικό χώρο, την συμβολή του στην δημιουργία νέων ποικιλιών ροδακινιάς και αμυγδαλιάς, τις εκδόσεις βιβλίων, συντέλεσε στο πέρασμα της Ελληνικής Δενδροκομίας σε ανώτερο εξελικτικό στάδιο. 


ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ 

ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ-ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η φύση είναι μεγάλη και ο άνθρωπος μικρός. Η φύση ολόκληρη είναι ένας απέραντος κήπος φαρμάκων, πλήρης φαρμακευτικών θησαυρών. Οι θησαυροί αυτοί είναι γνωστοί στους ανθρώπους από την αρχαιότητα ακόμη. Ο Αριστοτέλης έκανε πειράματα, έγραψε και βοτανικό έργο, το οποίο δεν διεσώθη, αλλά αναφέρεται από μεταγενέστερους. Ο Θεόφραστος μαθητής του Αριστοτέλη στην Αθήνα στον Ιλισό ποταμό, έκανε τον πρώτο βοτανικό κήπο. Ο Ιπποκράτης διετύπωσε την ρήση, «το φάρμοκο σου είναι η τροφή σου και η τροφή το φάρμακο σου». Ο Διοσκουρίδης, που έζησε τον 1ο αιώνα μ.Χ. στο σύγγραμμα του «περί Ιατρικής»,μνημονεύει 500 είδη φυτών , που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες κυρίως μέσω της διατροφής και ο Παράκελσος μεγάλος σοφός του 16ου αιώνα μ.Χ. διετύπωσε το απόφθεγμα, «όλα τα βουνά , οι λόφοι, τα λαγκάδια, τα λιβάδια, είναι φαρμακεία του Θεού. 

Στους συγγραφείς του βιβλίου αυτού, Δημήτρη Στυλιανίδη και Συνεργάτες που με πλήθος επιστημονικών πορισμάτων, μας πληροφορούν για την υγιεινή διατροφή και τους φαρμακευτικούς θησαυρούς μέσω της διατροφής, αξίζει όχι απλά δημόσιος έπαινος, αλλά τίτλος τιμής. 

Τελειώνοντας, ας έχουμε κατά νου το παρακάτω τρίπτυχο: ΠΡΩΤΟΝ ότι η λεωφόρος της επιστήμης είναι πλατειά και με ευρείς ορίζοντες. ΔΕΥΤΕΡΟΝ, στον γενικά αποδεκτό κανόνα, ότι είναι προτιμότερο να προλαβαίνουμε την αρρώστεια παρά να την θεραπεύουμε, η σωστή διατροφή αποτελεί το άπαν, το άλφα και το ωμέγα, για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία περισσότερο ευτυχή και ένα έθνος εύρωστο. ΤΡΙΤΟΝ, ότι για την χρησιμοποίηση, οποιονδήποτε φυτών για θεραπευτικό σκοπό, είναι απαραίτητη η συμβουλή του γιατρού. 


Ηλίας Χασιώτης

Ιστορικός Ερευνητής Δυτικής Μακεδονίας


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο ΛΑΟΣ, ο ΑΚΟΥ 99.6 και το laosnews.gr εύχονται σε όλους χαρούμενα Χριστούγεννα!

Ο ΛΑΟΣ, ο ΑΚΟΥ 99.6 και το laosnews.gr εύχονται σε όλους...

Ο ΛΑΟΣ, ο ΑΚΟΥ 99.6 και το laosnews.gr εύχονται σε όλους...

Χρόνια πολλά από την INTERSPOT ADVERTISING GROUP

Χρόνια πολλά από την INTERSPOT ADVERTISING GROUP

Όλοι οι συνεργάτες της INTERSPOT ADVERTISING GROUP σας εύχονται...

ΕΚΕΔΙΜ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ - Νέο Πρόγραμμα κατάρτισης για άνεργους ηλικίας 18 ετών και άνω

ΕΚΕΔΙΜ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ - Νέο Πρόγραμμα κατάρτισης για...

Νέο Πρόγραμμα κατάρτισης για άνεργους ηλικίας 18 ετών...

Χριστουγεννιάτικες ευχές του Δημάρχου Νάουσας Ν. Κουτσογιάννη

Χριστουγεννιάτικες ευχές του Δημάρχου Νάουσας Ν....

Ο Δήμαρχος ηρωικής πόλης Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης...

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και ευχές δέχθηκε ο Μητροπολίτης

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και ευχές δέχθηκε ο...

Με χαρά και εορταστική διάθεση, παραμονές της...

Ευχετήριο μήνυμα του Λάζαρου Τσαβδαρίδη

Ευχετήριο μήνυμα του Λάζαρου Τσαβδαρίδη

Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένη η νέα χρονιά, γεμάτη...

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στο Δημαρχείο Νάουσας

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στο Δημαρχείο Νάουσας

Προπαραμονή Χριστουγέννων και τα κάλαντα έψαλλαν το ...

Τάσος Μπαρτζώκας: Αντικρίζουμε το 2025 με αισιοδοξία και ελπίδα!

Τάσος Μπαρτζώκας: Αντικρίζουμε το 2025 με αισιοδοξία και...

“Με την αλλαγή του χρόνου, αφήνουμε πίσω μας τις...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...