-Ποια ήταν τα πρώτα ιδρυτικά μέλη, που ήταν η εμπορική πιάτσα και πώς εξελίχθηκε ο Σύλλογος, λέει η πρόεδρος στον ΑΚΟΥ 99.6
100 χρόνια κλείνει φέτος ο Εμπορικός Σύλλογος της Βέροιας, η οποία αυτόν το μήνα (Σεπτέμβριος) είναι η τιμώμενη πόλη από την Ελληνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Για την εκατονταετία μίλησε στην εκπομπή «Πρωινές σημειώσεις» του ΑΚΟΥ 99.6, η πρόεδρος του Συλλόγου κα Αθηνά Τσιπουρίδου, ενημερώνοντας για το επετειακό λεύκωμα που ετοιμάζει ο Σύλλογος, με σπάνιο φωτογραφικό υλικό, μεταξύ αυτού, ανέκδοτες φωτογραφίες καθώς και το πρώτο καταστατικό και τα ονόματα των ιδρυτικών μελών του πρώτου Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας. Κάποιοι βρίσκονται εν ζωή, σε προχωρημένη ηλικία, κάποιοι δεν ζουν πια, κάποια καταστήματα συνεχίζουν ακόμα τη λειτουργία τους από τα παιδιά των εμπόρων και κάποια δεν υφίστανται πλέον σήμερα, ως επαγγέλματα.
Μεταξύ των 65 ιδρυτικών μελών υπήρχαν αρκετοί ντόπιοι βεροιώτες, 10 εβραίοι, αρκετοί μικρασιάτες, πρόσφυγες και ένας βλάχος., σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου. Μάλιστα, όπως επεσήμανε η πρόεδρος, από τα ιδρυτικά μέλη ήταν και ο έμπορος Γιώργος Τζίκας, η επιχείρηση του οποίου αναπτύχθηκε πανελλαδικά στον τομέα της κονσέρβας ψαριού (σαρδέλας) και έγινε η γνωστή εταιρία Flokos, καθώς και ο παλιός δήμαρχος Βέροιας Πρ. Καμπίτογλου.
Το φωτογραφικό υλικό αποτυπώνει την Αγορά της Βέροιας μέσα στο πέρασμα του χρόνου, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι αυτού του υλικού αφορά στη δεκαετία 1980-90 που ευημερούσε η Αγορά της Βέροιας. Πολλές φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από παιδιά και απογόνους των παλιών εμπόρων, οι οποίοι έδωσαν και μία μικρή συνέντευξη για τις μνήμες τους από παλαιότερες εποχές ή τις μαρτυρίες των γονιών τους.
Το λεύκωμα βρίσκεται στη διαδικασία δεσίματος και θα κυκλοφορήσει στην Αγορά, την επόμενη χρονιά, το 2020.
Μερικά από τα στοιχεία που εμπεριέχονται στη δουλειά αυτή, μας έδωσε η κα Τσιπουρίδου την οποία ρωτήσαμε για την «πιάτσα» της Αγοράς, τα παλιά χρόνια. Όπως ανέφερε, τα καταστήματα και το εμπορικό κέντρο ήταν στην οδό Κεντρικής, η οποία σήμερα αργοπεθαίνει. Μια εξήγηση που υπάρχει για τα κλειστά μαγαζιά της Κεντρικής, είναι οι μικροί τους χώροι που δεν μπορούν πλέον να καλύψουν τις ανάγκες των σύγχρονων εμπορικών επιχειρήσεων στα ελάχιστα τετραγωνικά τους.
Στον σημερινό εμπορικό πεζόδρομο υπήρχαν παλιά, κυρίως χάνια, σαμαράδικα κ.ά. τα οποία έχουν γίνει καφέ και μπιστρό.
Τα χρόνια πέρασαν, η ζωή και οι καταναλωτικές ανάγκες άλλαξαν και σήμερα τα παλιά παντοπωλεία αντικαταστάθηκαν με τα σούπερ-μάρκετ, οι μοδίστρες και τα καταστήματα νεωτερισμών με τις μπουτίκ και τα πολυκαταστήματα, τα τσαγκαράδικα που έφτιαχναν παπούτσια με τα καταστήματα υπόδησης και βεβαίως οι δοσάδες και η ανταλλαγή εμπορευμάτων σε είδος, αντικαταστάθηκαν με πιστωτικές, χρεωστικές και POS, ενώ οι μεταφορές εμπορευμάτων γίνονται πλέον ακόμα και την ίδια ημέρα από πόλη σε πόλη, σε σχέση με την πολυήμερη αναμονή παράδοσης-παραλαβής τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα.
Σήμερα ο Εμπορικό Σύλλογος της Βέροιας, είναι ένα ζωντανό κομμάτι της πόλης, με δράσεις και έργο ακόμα και μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα και από τα πρώτα 65 μέλη που έφτιαξαν τη μαγιά του Συλλόγου, σήμερα απαριθμεί 400 μέλη τουλάχιστον.
Όσο για τα άμεσα σχέδια του Συλλόγου, είναι η συμμετοχή του στο πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπλασης σε συνεργασία με τον Δήμο, που θα αφορά κυρίως σε παρεμβάσεις ψηφιακού τύπου για τους χρήστες της σύγχρονης τεχνολογίας, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αγοράς παραμένει η έλλειψη χώρων στάθμευσης που λειτουργεί αποτρεπτικά, κυρίως σε καταναλωτές από άλλες περιοχές, εκτός κέντρου και πόλης.
Σοφία Γκαγκούση