-Τι προβλέπει ο νέος νόμος, τί λένε οι επικεφαλής των παρατάξεων στο Δήμο Βέροιας
Η νέα δημοτική αρχή της Βέροιας ορκίστηκε το βράδυ της Δευτέρας και αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου. Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος και οι διεργασίες-ζυμώσεις «τρέχουν» αφού με την τροποποίηση του νόμου, για λόγους διευκόλυνσης της πλειοψηφίας και κυβερνησιμότητας των Δήμων, προβλέπεται ότι «δύο ή περισσότερες δημοτικές παρατάξεις μπορούν να συμπράττουν, εφόσον μια από αυτές είναι η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο δήμαρχος. Το πρακτικό για τη σύμπραξη υποβάλλεται οποτεδήποτε εντός της θητείας της δημοτικής αρχής και δεν ανακαλείται, συνυπογράφεται δε τουλάχιστον από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών των παρατάξεων που θα συμπράξουν και κατατίθεται στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.
Εάν δεν έχει εκλεγεί προεδρείο, το πρακτικό υποβάλλεται στον σύμβουλο του συνδυασμού με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος και που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου.
Η επικύρωση του πρακτικού συντελείται αμελλητί από τον πρόεδρο του συμβουλίου ή, σε περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί πριν από την εκλογή προεδρείου, από τον σύμβουλο του συνδυασμού με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος και που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου.
Από την κατάθεση του πρακτικού, οι συμπράττουσες παρατάξεις αποτελούν ενιαία παράταξη που εισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμπραττουσών παρατάξεων και λογίζεται ως η παράταξη με την οποία εξελέγη ο δήμαρχος, για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων. Σε περίπτωση αναπλήρωσης δημοτικού συμβούλου, ο οποίος ανήκει σε παράταξη η οποία συνέπραξε, τη θέση του καταλαμβάνει ο επόμενος κατά σειρά αναπληρωματικός δημοτικός σύμβουλος του ιδίου συνδυασμού της ίδιας εκλογικής περιφέρειας, σύμφωνα με την απόφαση επικύρωσης της εκλογής από το αρμόδιο πρωτοδικείο, ο οποίος και καθίσταται αυτοδικαίως μέλος της νέας παράταξης».
Ο Δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης, στην ομιλία του κατά την τελετή ορκωμοσίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου έκανε λόγο για «συλλογική ευθύνη» και ενότητα για το καλό του τόπου, για συνεργασία και συμπόρευση με όλες τις υγιείς δυνάμεις του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και όπως χαρακτηριστικά είπε, στέλνοντας μηνύματα, «ακόμη κι αν η απαιτούμενη διάθεση συνεργασίας για κάποιους συμβούλους προκύψει προϊόντος του χρόνου, οι πόρτες μας θα είναι πάντοτε ανοικτές στην προοπτική μιας ειλικρινούς συμπόρευσης γιατί πιστεύουμε ότι όσο πιο διευρυμένη είναι η πλειοψηφία τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα τελικά οφέλη για την τοπική μας κοινωνία»
Δεν ήταν τυχαίες εξάλλου και οι αναφορές της αρχηγού της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, Γεωργίας Μπατσαρά, για συνεργασία και συναίνεση, αλλά ούτε και του Παύλου Παυλίδη για «δημοτικό συμβούλιο, υπεράνω παρατάξεων».
Οι πρώτες συναντήσεις και ζυμώσεις, έχουν γίνει και από το αποτέλεσμά τους θα φανεί εάν «φουσκώσει το ψωμί» ή αν κάτσει το ζυμάρι και οι ζητούμενες συμπράξεις δεν λειτουργήσουν ή περιοριστούν στα αυτονόητα.
Σε μια πρώτη εκτίμηση πάντως, καταρχήν φαίνεται να είναι πιο κοντά στη συνεργασία οι παρατάξεις Βοργιαζίδη και Μπατσαρά, ενώ θετικά διακείμενος σε «οτιδήποτε δημιουργικό και καλό για την πόλη φαίνεται να είναι ο κ. Παυλίδης, δηλώνοντας ωστόσο ότι «ο συνδυασμός του δεν κατέβηκε για να γίνει συμπλήρωμα…».
Από την πλευρά του ο κ. Μαρκούλης, λέει ότι εάν συγκλίνουν σε κάποιες προγραμματικές θέσεις οι παρατάξεις που θα συμπράξουν, δεν είναι αρνητικός, σε επίπεδο στήριξης όμως και όχι υποχρέωσης ή δέσμευσης μέσω πρακτικών, όπως το θέτει ο νόμος.
Σταθερή στις θέσεις της η ΛΑΣ του ΚΚΕ δηλώνει δια του επικεφαλής του Γ. Μελιόπουλου πως θα ψηφίζει ότι δίνει ανάσες στους δημότες και θα βρίσκεται απέναντι, όπως πάντα, στα αντιλαϊκά μέτρα. Ενώ μετά την παραίτηση Παπαγιάννη, ο εκπρόσωπος της δημοτικής του παράταξης δήλωσε ότι θα υπηρετήσουν τον θεσμό για το καλό της πόλης.
Πρώτη δοκιμασία η εκλογή Προεδρείων
Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί φέτος το Σεπτέμβριο η νέα διαδικασία για την εκλογή των Προεδρείων των Δημοτικών Συμβουλίων που πρέπει να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, μια Κυριακή δηλαδή μετά την πρώτη συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων που αναλαμβάνουν την 1η Σεπτεμβρίου. Μέχρι την εκλογή Προεδρείου, χρέη προέδρου αναλαμβάνει ο πρώτος σε ψήφους σύμβουλος της πλειοψηφίας που συγκαλεί και το Συμβούλιο.
Το Προεδρείο συγκροτείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τον Γραμματέα, ως εξής:
-Ο πρόεδρος προέρχεται από την Παράταξη του εκλεγέντος Δημάρχου, είτε αναδείχθηκε πρώτη είτε δεύτερη σε εκλογική δύναμη.
-Ο αντιπρόεδρος, από την Παράταξη που αναδείχθηκε, αντίστοιχα, δεύτερη ή πρώτη σε εκλογική δύναμη, αλλά δεν ανέδειξε τον Δήμαρχο.
-Ο γραμματέας, από την τρίτη σε εκλογική δύναμη Παράταξη.
Και οι τρείς εκλέγονται χωριστά και με μυστική ψηφοφορία.
Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν επιτευχθεί η εκλογή, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή.
Σημαντική έως σημειολογική είναι και η εκλογή μελών σε δύο συγκεκριμένες Επιτροπές, την Οικονομική και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, για τις οποίες ο νέος νόμος ρύθμισε την δυνατότητα του Δημάρχου να έχει την πλειοψηφία.
Θερμή περίοδος λοιπόν, το εικοσαήμερο που ακολουθεί με το ζητούμενο, ωστόσο, επί της ουσίας, να είναι η εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και κυρίως η διάρκειά της, σε βάθος τετραετίας, έως το 2023.
Σοφία Γκαγκούση