Πολύς λόγος έγινε τελευταία, λόγω των πρόσφατων εκλογών, για την ψήφο του απόδημου ελληνισμού.
Τι λέει γι’ αυτό ο κ. Μουρατίδης, ως εκπρόσωπος και της ελληνικής κοινότητας του Καναδά; Ο Μιχάλης Μουρατίδης έφυγε πριν από 50 χρόνια από την Βέροια για το Τορόντο του Καναδά όπου δραστηριοποιείται ενεργά με τα κοινά και μάλιστα έχει καταγράψει την ιστορία των Ελλήνων μεταναστών στον Καναδά, από το 1864 μέχρι το 2014. Φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Πρωινές σημειώσεις» του Άκου 99.6 με την Σοφία Γκαγκούση, μίλησε για τον απόδημο ελληνισμό και το δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές, αλλά με τρόπο που να είναι χρήσιμος για την Ελλάδα και τους Έλληνες.
«Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, έχει νόημα μόνο εάν εκλέγουμε δικό μας εκπρόσωπο στο Κοινοβούλιο. Δηλαδή, πώς να ψηφίσω έναν υποψήφιο βουλευτή π.χ. στην Ημαθία όταν δεν τον γνωρίζω, δεν το ξέρω καθόλου; Σημασία έχει να μπορώ να ψηφίσω έναν υποψήφιο από την ελληνική κοινότητα των απόδημων, π.χ. στο Τορόντο, ο οποίος θα εκπροσωπεί στην ελληνική Βουλή όλους εμάς τους απόδημους Έλληνες και θα αποτελεί ένα «εκμεταλλεύσιμο» κεφάλαιο για την Ελλάδα.
Ο απόδημος δεν έχει απαιτήσεις από την Ελλάδα για τη ζωή του, την ασφάλειά του, τα οικονομικά του ή την καθημερινότητά του. Αυτά είναι λυμένα στον Καναδά. Θα είναι όμως κέρδος για την Ελλάδα, αν τον οργανώσει ώστε να είναι ωφέλιμος στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Και μόνο τα κεφάλαιά τους να φέρουν οι απόδημοι στην Ελλάδα, έχει λυθεί ένα σημαντικό μέρος των οικονομικών προβλημάτων και του χρέους της χώρας. Υπάρχουν πολύ μεγάλα κεφάλαια έξω, αλλά χρειάζεται ένα ασφαλές οικονομικό περιβάλλον για να επενδύσει κάποιος. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει η Ελλάδα να κερδίσει την εμπιστοσύνη του απόδημου ελληνισμού, που είναι σαν ακατέργαστο διαμάντι. Να μην ξεχνούν όμως οι πολιτικοί, ότι ο απόδημος Έλληνας είναι χρήσιμος μόνον ως Έλληνας, έξω από κόμματα…».
Αυτή είναι μια πρόταση των απόδημων της Αμερικής, οι οποίοι – σημειωτέον – φαίνεται πως είναι πολύ πιο ώριμοι πολιτικά, από εμάς του εσωτερικού, που έχουμε μια ελαστική σχέση με την πολιτική, ξεχνούμε και συγχωρούμε εύκολα, γι’ αυτό ξαναζούμε πολλές φορές το ίδιο έργο.
Να σημειώσουμε ότι από το 1966 που μετανάστευσε ο κ. Μουρατίδης με την αείμνηστη σύζυγό του Ρούλα, έχουν αλλάξει πολλά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον Καναδά, σε μια χώρα της Αμερικής, που είναι κυρίως χώρα μεταναστών, από όλο τον κόσμο, αν και τα τελευταία 20 χρόνια κυριαρχούν οι Κινέζοι.
Ωστόσο, όπως μας είπε, η μεταναστευτική πολιτική του Καναδά, εξ αρχής, δεν δίνει καμία άλλη επιλογή, πέραν της νόμιμης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις από την πρώτη μέρα που πατάει κάποιος (με νόμιμα χαρτιά) στη χώρα.