-Φωτεινή Αραμπατζή: Στόχος μας η στήριξη
του εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων
Σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου οι δικαιούχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να λάβουν κανονικά την εξισωτική αποζημίωση, εξαντλώντας τις κανονιστικές προβλέψεις και επιβαρύνοντας στο ελάχιστο τον Κρατικό Προϋπολογισμό θα προβούν από κοινού το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με στόχο τη στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων.
Τις προθέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεσήμανε η Υφυπουργός κ. Φωτεινή Αραμπατζή κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο την Τρίτη 6 Αυγούστου, με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας και πρόσθεσε ότι «η απελθούσα Κυβέρνηση έφυγε αφήνοντας υποχρέωση κάλυψης της εξισωτικής αποζημίωσης ύψους 314 εκ. ευρώ από τον Εθνικό προϋπολογισμό μέχρι το 2020, υπό προϋποθέσεις εκτέλεσης, που υπερέβαιναν χρονικά τον κυβερνητικό της βίο. Και ακόμη χειρότερα, χωρίς απολύτως καμία πρόβλεψη για την πληρωμή της αποζημίωσης μετά το 2020 και μέχρι την έγκριση του νέου Προγράμματος».
«Σημαία» η πάταξη των ελληνοποιήσεων
Προηγήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων με τον Υπουργό Μάκη Βορίδη παρουσία της κ. Αραμπατζή, με κύριο θέμα της ατζέντας τις ελληνοποιήσεις στο γάλα και το κρέας, με τον Υπουργό να δηλώνει ευθαρσώς την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας να βάλει τέλος στην πάταξη του φαινομένου.
Εξ αρχής ο κ. Βορίδης, με την ανάληψη των καθηκόντων του δήλωσε τις προθέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου να μπει τέλος στη μάστιγα των ελληνοποιήσεων γάλακτος και κρέατος, κάτι που επανέλαβε και στην συνάντησή του με τους κτηνοτρόφους, τονίζοντας ότι «αρκετά με τα λόγια, μέχρι τέλος Αυγούστου θα γίνουν πράξεις». Μάλιστα αναφέρθηκε ότι με εντολή Πρωθυπουργού θα υπάρξει δημοσίευση των ονομάτων όσων παρανομούν και ότι θα γίνουν αυστηρότερες οι ποινές για όσους τολμούν να κάνουν «ελληνοποιήσεις» στο γάλα και το κρέας.
Βοσκοτόπια και Διεπαγγελματική Φέτας
Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων έθεσαν στην Υφυπουργό μετ’ επιτάσεως την αναγκαιότητα σύνταξης των οριστικών σχεδίων βόσκησης, κάνοντας λόγο για ολιγωρία, της απελθούσας Κυβέρνησης στη σύνταξή τους, με διπλές παρατάσεις στις προθεσμίες, ενώ η Υφυπουργός δήλωσε ότι η νέα Κυβέρνηση «παραλαμβάνει από το μηδέν» καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν υπογραφεί ούτε καν οι αναγκαίες προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του Υπουργείου και των Περιφερειών της χώρας.
Παρ’ όλα αυτά, τόνισε προς τους εκπροσώπους της ΠΕΚ και της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας ότι προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε εντός των δύο αναγκαίων βοσκητικών περιόδων να έχει ολοκληρωθεί το έργο των διαχειριστικών σχεδίων, αποσοβώντας τον κίνδυνο απώλειας δικαιωμάτων ή επιδοτήσεων των Ελλήνων κτηνοτρόφων στη νέα ΚΑΠ.
Υπογράμμισε επίσης ότι η σύσταση διεπαγγελματικών οργανώσεων - πολύ περισσότερο για το εμβληματικό, εθνικό μας προϊόν, τη φέτα - αποτελεί ένα από τα 9 σημεία του προγραμματικού λόγου για τον αγροτικό τομέα, που είχε εξαγγείλει από τη Βουλή, ο νυν Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από τον Ιανουάριο του 2017.
Για αυτό και κάλεσε τους συμμετέχοντες να κλείσουν όλα τα μεταξύ τους εκκρεμή ζητήματα ώστε το ΥΠΑΑΤ να προχωρήσει στην άμεση αναγνώριση και έναρξη λειτουργίας της.
Τα αιτήματα που κατέθεσαν οι κτηνοτρόφοι
Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, δια προέδρου Στέργιου Κύρτσιου και του γραμματέα Νίκου Παλάσκα, αφού συγχάρηκαν τους νέους υπουργούς και υφυπουργούς και περιέγραψαν τα προβλήματα του κλάδου τους, κατέθεσαν τα παρακάτω αιτήματα:
1. NEA ΚΑΠ ΜΕΤΑ TO 2020
Άμεση σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης χωρίς επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους και αξιοποίηση όλων των βοσκοτόπων με μακροχρόνια απόδοση τους για κτηνοτροφική χρήση. Κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων και απόδοση βοσκοτόπου σε όσους τον κάνουν χρήση σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε.
Επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης και απόδοση της στους πραγματικούς δικαιούχους, καθώς με τα σημερινά δεδομένα η λέξη βοσκότοπος και εξισωτική έχουν χάσει την σημασία τους, καθότι βοσκότοπος σημαίνει χρήση και όχι νομή και κατοχή και εξισωτική αποζημίωση είναι μία ενίσχυση που έρχεται να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται σε ορεινές, μειονεκτικές και με ειδικά χαρακτηριστικά περιοχές, και μετακινούμενους κτηνοτρόφους που συμβάλλουν παράλληλα στην αειφόρο ανάπτυξη.
2. ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ- ΕΛΕΓΧΟΙ
Αυτονόμηση του ΕΛΟΓΑΚ από ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ καθώς αυτοχρηματοδοτείται αποκλειστικά από κτηνοτρόφους, εμπόρους κρεάτων, τυροκόμους και γαλακτοβιομήχανους.
Έλεγχοι σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, μεταποίησης, εμπορίας και εστίασης προϊόντων ζωικής προέλευσης και ειδικότερα προϊόντων ΠΟΠ, πάταξη των ελληνοποιήσεων, και άμεση δημιουργία διεπαγγελματικής ΦΕΤΑΣ. Περαιτέρω έλεγχος της εσωτερικής αγοράς και επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες για παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενων προϊόντων ζωικής προέλευσης.
3. ΕΛΓΑ
Προαιρετική ασφάλιση παραγωγής και κάλυψη περισσότερων ασφαλιστικών κινδύνων (παραφυματ;iωση αιγών, λοιμώδη αγαλλαξία αιγοπροβάτων, καταρροϊκός πυρετός κ.α.) και διαχωρισμός ζωικής - φυτικής παραγωγής καθώς από το σύνολο των εισφορών που επωφελείται ο ΕΛΓΑ από τους κτηνοτρόφους μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των χρημάτων αυτών καταλήγει σ’ αυτούς.
4. ΑΔΕ1ΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΤΗΝΟΤΡΦΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Οριστική επίλυση του ζητήματος με απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης και άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων.
Επανεξέταση του νομοσχεδίου και επαναδιαβούλευση με την συμμετοχή των κτηνοτρόφων.
5. ΦΟΡΟΛΟΠΚΟ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών για να δοθεί κίνητρο στον κτηνοτρόφο να παράγει περισσότερο.
6. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ
Να συμμετέχουν οι κτηνοτρόφοι της Π.Ε.Κ. στα Δ.Σ. των οργανισμών (ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΛΓΑ κ.α.).