Θετικά και μάλλον θετικά κρίνει τη νέα κυβέρνηση το 51% των ερωτωμένων στη δημοσκόπηση της Kάπα Research, την πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές. Αρνητικά και μάλλον αρνητικά κρίνει την κυβέρνηση το 46%.
Η νέα κυβέρνηση προκαλεί επίσης θετικά συναισθήματα στους πολίτες σε ποσοστό 47% έναντι 45% που τους προκαλεί αρνητικά. Καλό αποτέλεσμα θεωρεί πάντως το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου το 63% των ερωτωμένων, έναντι 18% που το θεωρεί μέτριο και 17% που το θεωρεί κακό. Ακόμη, το 62% απαντά αρνητικά («όχι» και «μάλλον όχι») στο ερώτημα αν το αποτέλεσμα αποτελεί στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ .
Στο ερώτημα πάντως αν εμπιστεύονται τη διαχείριση της νέας κυβέρνησης στα μεγάλα ζητήματα της χώρας «λίγο ή καθόλου» απαντά το 54% έναντι 45% που απαντά «πολύ και αρκετά».
Να εξαντλήσει όμως η κυβέρνηση την τετραετία επιθυμεί («ναι και μάλλον ναι») η μεγάλη πλειοψηφία (61%)έναντι 35% που απαντά αρνητικά («όχι και μάλλον όχι»).
Πιο δημοφιλής υπουργός της νέας κυβέρνησης είναι ο Νίκος Δένδιας, σε ποσοστό 62% («θετική και μάλλον θετική γνώμη») και ακολουθούν Κωστής Χατζηδάκης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (με 57% και 55% αντίστοιχα).
Κεντροαριστερό θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ όσοι τοποθετούνται στο ερώτημα αν συμφωνούν με το «να κάνει άνοιγμα προς την κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία ανοίγοντας παράλληλα το κόμμα στα νέα μέλη» , όπως συμφωνεί το 34%, ενώ το μισό ακριβώς ποσοστό (17%) θέλει να συνεχίσει τον δρόμο που ακολούθησε μετά το 2015 και το 9% «να επανέλθει στον αντισυστημικό/ριζοσπαστικό δρόμο». Εντύπωση προκαλεί ότι για το 38% του είναι αδιάφορο!
«Η νέα κυβέρνηση, στην πρώτη εβδομάδα σχηματισμού της, έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης όπως, άλλωστε, και τα περισσότερα κυβερνητικά σχήματα της τελευταίας 20ετίας» αναφέρει στο σχόλιό της η Κάπα Research για τη δημοσκόπηση, ενώ επισημαίνει επίσης:
«Στις εκλογές νίκησε περισσότερο η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ενωτική φιλελεύθερη Κεντροδεξιά παρά η ρεβανσιστική Δεξιά. Μπορεί η σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος να θολώνει το τοπίο, ωστόσο, η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου και οι υπουργοί που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις δημοφιλίας αποδίδουν ακριβέστερα την εικόνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ικανοποιητικό αποτέλεσμα (τουλάχιστον για το 63% των πολιτών), παραμένει στο μικροσκόπιο της κοινής γνώμης, σαν ο κανόνας της εξαφάνισης της περιόδου χάριτος να ισχύει και για την αντιπολίτευση. Στις 7 Ιουλίου ευνοήθηκε εκλογικά από την ανάγκη ελέγχου μιας καλπάζουσας κεντροδεξιάς κυβέρνησης που προμήνυε ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών. Στις 26 Μαΐου, όμως, είχαν ήδη φανεί οι αδυναμίες του».