Τροχαία ατυχήματα - δυστυχήματα και Μέσα Ενημέρωσης

Τροχαία ατυχήματα - δυστυχήματα και Μέσα Ενημέρωσης

Πολύ ενδιαφέροντα (αρνητικά) στοιχεία δημοσιεύθηκαν στην περιοχή «τα λαϊκά μας» της εφημερίδας «Λαός» της Τρίτης 9 Ιουλίου 2019. Η αύξηση των αρνητικών αριθμών της ελληνικής οδικής πραγματικότητας δεν ήταν κάτι νέο. Κάθε φορά αυτό που καταγράφεται σε ανάλογες επισκοπήσεις είναι οι όλο και αρνητικότεροι αριθμοί που μετράνε παραβάσεις, καταστροφές οχημάτων, περιπτώσεις τραυματισμών και απολογισμούς απωλειών συνανθρώπων μας. Χωρίς βέβαια να αναφέρονται οι συνολικές οικονομικές επιβαρύνσεις.

Δυστυχώς, η προσέγγιση πάντοτε χαρακτηρίζεται από συναισθηματική διάθεση και καθόλου από ορθολογιστική αναζήτηση των ουσιαστικών αιτιών, κάτι που θα επέτρεπε την πραγματική αντίληψη της κατάστασης. Αυτό με τη σειρά του θα επέτρεπε στον εντοπισμό των παραμέτρων που απαιτείται να μετρηθούν, να προσδιοριστεί η βαρύτητά τους και ο συσχετισμός τους με την κοινωνική συγκρότηση. Έτσι θα ήταν δυνατόν να σχεδιαστούν δράσεις που θα βοηθούσαν να προσληφθούν οι παράγοντες αυτοί από το κοινωνικό σύνολο, πρόσληψη που θα λειτουργούσε προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης της μέχρι τώρα πορείας των μελών της κοινότητας σε σχέση και με την οδική τους συμπεριφορά.

Βέβαια ένας προφανής διάδρομος μετασχηματισμού θα μπορούσε να θεωρηθεί η εκπαίδευση - είτε ως η παρεχόμενη στο πλαίσιο του σχολείου σε συγκεκριμένης ηλικίας άτομα της κοινότητας, είτε ως μια συνεχώς υφιστάμενη διαδικασία ενημέρωσης των μελών της κοινότητας. Τα μέσα ενημέρωσης είναι φανερό πως μπορούν να συμβάλουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στη διαρκή ενημέρωση των μελών μιας κοινότητας επικουρικά σε όλα τα άλλα. Ειδικότερα τα μέσα ενημέρωσης μιας περιορισμένης περιοχής - μια επαρχιακή εφημερίδα για παράδειγμα - η σύνδεση των οποίων με τα μέλη μιας τοπικής κοινότητας είναι περισσότερο έντονη και πιο «δια-προσωπική», μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα στη διαμόρφωση μια παιδείας υπεύθυνης στάσης στους δρόμους.

Συνήθως, στις δημοσιοποιήσεις των απολογισμών στα μέσα ενημέρωσης, αναφέρονται οι αιτίες των επιμέρους ατυχημάτων/δυστυχημάτων και όχι Η Αιτία. Έτσι, αναφέρονται ως αιτίες η υπερβολική ταχύτητα, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας και κράνους, παραβιάσεις προτεραιότητας και των σημάτων που υπάρχουν για τη διευκόλυνση των οδηγών και τη οργάνωση της κυκλοφορίας κλπ. Δεν αναφέρεται όμως η αιτία: η συγκρότηση του οδηγού! Δεν χρειάζεται περισσότερη επιχειρηματολογία για τη στήριξη της περιοχής αυτής. Σε αυτή θα πρέπει επίσης να προστεθεί και η κοινωνική αντίληψη των μελών μιας κοινότητας, αφού η υποβαθμισμένη ποιότητα αυτού του παράγοντα θα οδηγήσει στο μουτζούρωμα των πινακίδων, στην κάλυψη των σημάτων με ονόματα ποδοσφαιρικών ομάδων και πολιτικών κομμάτων και άλλων συγγραφικών ανοησιών.

Επομένως, συνοψίζοντας: Το πρόβλημα της οδικής καταστροφικής συμπεριφοράς πρέπει να μεταφερθεί ως πρόβλημα στην κοινωνική ποιότητα των ανθρώπων και στον τρόπο με τον οποίο αυτοί βλέπουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Στο τρόπο με τον οποίο βλέπουν το ίδιο τους το μέλλον, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αξιολογούν τις πράξεις τους σε σχέση με την αντίληψη των συνεπειών των συμπεριφορών τους. Φαίνεται κάτι απλό, αλλά οι απολογισμοί των τροχαίων δε μαρτυρά τίποτα τέτοιο. Για τον Έλληνα μάλλον δεν είναι κάτι απλό.

Εδώ είναι που φαίνεται η σημαντικότητα του ρόλου των μέσων ενημέρωσης, ιδιαίτερα των τοπικών. Είναι αυτά που στο σύνολο της κοινότητας θα μπορούσαν να παρεμβαίνουν με ένα συνεχή και μεθοδικό τρόπο, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μελών της και τον μετασχηματισμό τους τελικά σε υπεύθυνα πρόσωπα, τόσο απέναντι στα άλλα μέλη της κοινότητας, όσο και απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό. Και φυσικά παρέμβαση δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα σχόλιο προβληματισμού για το πότε θα αποκτήσουμε οδική συνείδηση.

Κωνσταντίνος Α. Ζώκος 


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Ιωαννίδου σε ηλικία 82 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Ιωαννίδου σε ηλικία 82 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024...

Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής στο Λουτρό Ημαθίας

Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής στο Λουτρό...

Την Κυριακή 7 Ιουλίου πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίας...

Μητροπολίτης Βεροίας: «Κανείς δεν στέκεται αδιάφορος στον διαμελισμό της Κύπρου»
Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή Βέροιας

Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή...

 Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Βέροιας...

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Λογοτεχνικής συντροφιάς Νάουσας

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Λογοτεχνικής συντροφιάς...

Μόλις κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Ἀνάλεκτο»,...

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Ημαθίας από 7/7 έως 10/7/24

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της...

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού...

Το υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο,η ευθύνη  των θεσμών και η επιβαλλόμενη αντίδραση του πολίτη

Το υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο,η ευθύνη των θεσμών...

Γράφει ο Αναστάσιος ΒασιάδηςΟι διάφορες  έρευνες...

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100:  Στόχος να κάνουμε την  καθημερινότητα του πολίτη καλύτερη (ΒΙΝΤΕΟ)

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100: Στόχος να κάνουμε την ...

Για θέματα της επικαιρότητας μίλησε σε συνέντευξη που...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...