O Πρόεδρος της Ένωσης Σωματείων Αντισφαίρισης Κεντροδυτικής Μακεδονίας και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής της ΕΦΟΑ κύριος Πέτρος Τσαρκνιάς κοινοποίησε επιστολή του προς την Ελληνική πολιτεία που αφορά σκέψεις για την αξιοποίηση της άνθισης του τένις στην Ελλάδα. Προτείνει συγκεκριμένα 3 σημαντικές ενέργειες που κατά τη γνώμη του πρέπει να γίνουν.
4 Απριλίου 2019
Κε Πρωθυπουργέ,
Κε Υφυπουργέ Αθλητισμού,
Κε Γενικέ Γραμματέα
Μετά τις τεράστιες επιτυχίες του πρωταθλητή μας τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά αλλά και της πρωταθλήτριας μας Μαρίας Σάκκαρη, το tennis στην Ελλάδα γνωρίζει τεράστια δημοφιλία και δημιουργούνται μεγάλα περιθώρια ανάπτυξής του, τόσο ως άθλημα μαζικού αθλητισμού, ή ως κομμάτι στον αθλητικό τουρισμό αλλά κυρίως σε αγωνιστικό επίπεδο.
Έχοντας μέχρι τώρα στηρίξει, σε κρίσιμες στιγμές, την τιτάνια προσπάθεια του Στέφανου, νομίζω ότι τώρα πλέον θα πρέπει η Ελληνική πολιτεία να αξιοποιήσει αυτές οι συνθήκες και αυτή τη συγκυρία, με ενέργειες καθοριστικές, έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων, βάζοντας τη «σφραγίδα» της στην ανάπτυξη του αθλήματος.
Συγκεκριμένα, προτείνω την άμεση ανάληψη τριών στοχευμένων, καθοριστικών, επιτεύξιμων και συμβολικών πρωτοβουλιών που θα σηματοδοτούν την παρέμβασή μας στο χώρο του tennis :
1. Εισαγωγή του mini tennis στην εκπαίδευση
Εισαγωγή του μαθήματος του mini tennis στο Δημοτικό σχολείο καταρχήν και στη συνέχεια στο Γυμνάσιο, στο αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος της φυσικής αγωγής.
Το mini tennis είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών αλλά και των ενήλικων αρχαρίων παικτών, προκειμένου να γνωρίσουν σε πρώτο επίπεδο το άθλημα της αντισφαίρισης και να γευτούν τη χαρά του παιχνιδιού. Παίζεται σε μικρό γήπεδο (διαστάσεων 12m x 6m), με εκπαιδευτικές μικρές ρακέτες (21-25 ίντσες), με μπάλες εκμάθησης (ελαφριές, χαμηλής αναπήδησης).
Το mini tennis, με ελάχιστη εκπαίδευση και ενημέρωση τον καθηγητών φυσικής αγωγής της εκπαίδευσης (που μπορεί να γίνει από τους δέκα αποσπασμένους στην ομοσπονδία προπονητές) μπορεί εντελώς άμεσα να ενταχθεί στο πρόγραμμα των σχολείων. Μέχρι σήμερα έχει προηγηθεί σχετική συζήτηση και έχει εκφραστεί η σύμφωνη γνώμη της Δ/νσης Φυσικής Αγωγής του ΥΠΕΠΘ.
Οι απαιτήσεις του mini tennis σε χώρο, επιτρέπουν τη δημιουργία πολλών γηπέδων mini tennis σε κάθε σχολική αυλή, επίσης μπορεί εύκολα να αναπτυχθεί ακόμη και σε μικρά κλειστά γυμναστήρια. Το κόστος για την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού είναι σχετικά πολύ μικρό (περίπου 300 ευρώ).
2. Δημιουργία Κέντρων Αντισφαίρισης σε όλη την Ελλάδα.
Το υφυπουργείο Αθλητισμού και η ΓΓΑ αθλητισμού να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα κατασκευής και ανάπτυξης Κέντρων Αντισφαίρισης σε όλη την Ελλάδα. Στην Ελλάδα διαθέτουμε ελάχιστα ολοκληρωμένα Σύγχρονα Κέντρα Αντισφαίρισης και αρκετές μεμονωμένες, μη πλήρης εγκαταστάσεις, είτε με λίγα γήπεδα tennis, είτε χωρίς τις κατάλληλες βοηθητικές εγκαταστάσεις. (σε πολλές περιπτώσεις έχοντας τα προβλήματα υλοποίησης του τότε προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ 2004).
Ένα σύγχρονο Κέντρο Αντισφαίρισης πρέπει να περιλαμβάνει ικανό αριθμό γηπέδων 8+ γήπεδα, και βοηθητικές εγκαταστάσεις (που θα περιλαμβάνει αποδυτήρια, wc, χώρο Α΄ βοηθειών, γραφείο, χώρο αναμονής αθλητών, κυλικείο κ.α. χώροι εξυπηρέτησης κοινού),.
Το πρόγραμμα αρχικά μπορεί να περιλαμβάνει είτε την εξαρχής κατασκευή Κέντρων Αντισφαίρισης, είτε συμπληρωματικές εργασίες σε υφιστάμενες γηπεδικές εγκαταστάσεις.
Συνολικά προτείνεται η δημιουργία 15-20 περιφερειακών κέντρων αντισφαίρισης, 1 ή 2 ανά περιφέρεια. Ενδεικτικά ο προϋπολογισμός για 8 γήπεδα tennis είναι 250.000 και ο χώρος βοηθητικών εγκαταστάσεων 150 έως 250.000.
Οι χώροι όπου θα αναπτυχθούν μπορούν είτε να διατεθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση για τις νέες εγκαταστάσεις είτε να γίνει επέκταση στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Η χωροθέτησή τους καλό είναι να γίνει από την ΓΓΑ σε συνεργασία με τοπικούς και αθλητικούς φορείς.
3. Αξιοποίηση του Κέντρου Αντισφαίρισης στο ΟΑΚΑ.
Το κέντρο αντισφαίρισης στο ΟΑΚΑ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, έχει φιλοξενήσει ελάχιστες διοργανώσεις tennis, τόσο μάλιστα που δεν φιλοξενεί ούτε καν τα Πανελλήνια πρωταθλήματα της Ομοσπονδίας. Η σημερινή του λειτουργία σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί το σκοπό του μοναδικού δημόσιου οργανωμένου Κέντρου Αντισφαίρισης στην Ελλάδα και δεν αξιοποιεί τις τεράστιες δυνατότητες της εγκατάστασης. Προτείνεται η αξιοποίησή του από την Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης με στόχο να αποτελέσει πραγματικά το «σπίτι του tennis» στην Ελλάδα, ως προπονητικό κέντρο αθλητών/τριών, και ως χώρο δράσεων και διοργανώσεων για την διάδοση και ανάπτυξη του αθλήματος.
Επίσης μπορούν να γίνουν και κάποιες μικρότερης εμβέλειας αλλά σημαντικές άμεσες κινήσεις, όπως:
- η πρόταση που σας έχουμε θέσει εδώ και δύο χρόνια, κατά την συνάντηση στο Υφυπουργείο αθλητισμού μαζί με τον Τσιτσιπά, τη διεξαγωγή ενός αγώνα επίδειξης στο Παναθηναϊκό Στάδιο, (με χρονικό ορίζοντα είτε τα τέλη του 2019, είτε το 2020) ώστε το γεγονός αυτό να πάρει διαστάσεις και ως μεγάλο πολιτιστικό γεγονός. Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει ήδη κάποιες πρώτες συζητήσεις, τόσο με τον Novak Djokovic, όσο και με τον Μάρκο Παγδατή, αλλά και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς,
- η συνεργασία με την ΕΡΤ ώστε να προβάλλονται περισσότεροι αγώνες tennis και αφιερώματα σε διοργανώσεις και αθλητές, αυξάνοντας το ενδιαφέρον για το άθλημα, και τον αριθμό των φιλάθλων αλλά και «εκπαιδεύοντας το κοινό» γύρω από το tennis.
- Υποστήριξη εκδηλώσεων και διοργανώσεων αντισφαίρισης στο Βορειοελλαδικό χώρο, καθιστώντας την περιοχή μας κέντρο των Βαλκανίων και στο πεδίο αυτό.
- Και σίγουρα αρκετά άλλα που μπορούμε να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε.
Τα παραπάνω αποτελούν κάποιες πρώτες σκέψεις, που σίγουρα μπορούν να εμπλουτιστούν και να αποτελέσουν μια σχεδιασμένη πολιτική πρωτοβουλία της πολιτείας στο χώρο του tennis.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Πέτρος Τσαρκνιάς
Πρόεδρος της Ένωσης Σωματείων Αντισφαίρισης Κεντροδυτικής Μακεδονίας
Μέλος της Εθνικής Επιτροπής της ΕΦΟΑ
Πηγή: tennisnews.gr