Ένα όμορφο παραθεριστικό μέρος στα υψώματα
της Κορυτσάς που θυμίζει Ελλάδα
Ξεκινήσαμε πρωί από τη Βέροια με οδηγό στην εξόρμησή μας τον Δημήτρη Παράσχο γνωστό από την παραδοσιακή μουσική μπάντα του, φαρμακοποιό και μελετητή της Βαλκανικής ιστορίας. Συντροφιά μας και ο Πρόδρομος Δαβόρας, φίλος των εξορμήσεών μας.
Σε απόσταση μόλις 2 ωρών από τη Βέροια, μέσω Κρυσταλοπηγής, βρεθήκαμε στο οροπέδιο της Μοσχόπολης πατρίδα πολλών γνωστών Βεροιέων, μια ελληνική χριστιανική πόλη 60 χιλιάδων κατοίκων (Βοσκοπόγιε στα Αλβανικά) που ήκμασε τον 17ο και 18ο αιώνα με άριστη ρυμοτομία, με τυπογραφείο που δεν υπήρχε αλλού εκείνη την εποχή παρά μόνο στην Κωνσταντινούπολη και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σήμερα σώζονται 13 ορθόδοξες εκκλησίες που από τις διαστάσεις τους καταλαβαίνεις τον μεγάλο πληθυσμό και την ανάπτυξη που είχε η πόλη.
Συναντήσαμε όμορφα σπίτια - πανσιόν καθώς και ένα χιονοδρομικό κέντρο για τους λάτρεις του σκι. Επίσης με τον τίτλο «Ακαδημία» λειτουργεί σαν ξενοδοχειακό συγκρότημα το παλιό Ελληνικό Πανεπιστήμιο, όπου οι εκδρομείς θαυμάζουν τις εγκαταστάσεις των κτιρίων της εποχής εκείνης.
Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγ. Νικολάου με τις αγιογραφίες του Δαυίδ από την Σεληνίτζα (Αυλώνα) με τα χρώματα του μπλε και του γαλάζιου να κυριαρχούν και το κομματιασμένο τέμπλο από το 1769, πριν κάψουν την Μοσχόπολη οι τουρκαλβανοί, που εικάζεται ότι κομμάτια του μεταφέρθηκαν από τους πιστούς στη Βλάστη, Σαμαρίνα, το Νυμφαίο, το Μοναστήρι, την Κλεισούρα, τα Νάματα και αλλού όπου υπάρχουν σήμερα εκκλησίες του Αγίου Νικολάου.
Στην επιστροφή για τη Βέροια μπήκαμε στην Κορυτσά και αυτό που διαπιστώσαμε είναι το πόσο κοντά μας βρίσκονται αυτά τα όμορφα μέρη που μυρίζουν Ελλάδα και δεν δυσκολευτήκαμε στην επικοινωνία γιατί παντού μιλούσαν Ελληνικά και βλάχικα…
Επιστρέψαμε το απόγευμα στη Βέροια με την ευχή σύντομα να μας δοθεί η ευκαιρία να επισκεφθούμε κι άλλα γνωστά γειτονικά μέρη που ήκμασε ο Ελληνικός πολιτισμός.
Φωτογραφικό στιγμιότυπο μπροστά από την «Ακαδημία» (το πρώην Πανεπιστήμιο της Μοσχόπολης και σημερινό ξενοδοχειακό συγκρότημα) , ενημερωτικές πινακίδες για την ιστορία της Μοσχόπολης και μια φωτογραφία που δείχνει το μεγάλο πλάτος όλων των δρόμων και πεζοδρομίων της Μοσχόπολης, που ήταν ασυνήθιστα για εκείνη την εποχή.
Μιχάλης Ζ. Πατσίκας