Έγιναν το Σάββατο στο πλαίσιο των ΚΕ΄ Παυλείων, τα εγκαίνια της έκθεσης σπουδαστών της Σχολής Βυζαντινών Τεχνών της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με θέμα «Χρώμα Βυζαντίου» στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντεο – Μεντρεσέ Τζαμί.
Για έκτη συνεχή χρονιά οι σπουδαστές της Σχολής παρουσιάζουν στο κοινό τους καρπούς της τέχνης τους. Η Σχολή Βυζαντινών Τεχνών δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά και ενήλικες να γνωρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Βυζαντινής τέχνης – γέφυρα επικοινωνίας του ανθρώπου με το Θείο – και ν’ αναδείξουν τη διαχρονική αξία της και τη διαδρομή που ακολούθησαν γνωστοί αγιογράφοι δημιουργοί.
Σήμερα στη Σχολή Βυζαντινών Τεχνών της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, λειτουργούν τα εξής τμήματα: Παιδικό (Βυζαντινής Προπαιδείας), Α, Β, Γ, Δ Αγιογραφίας, Ψηφιδωτού, Ξυλόγλυπτου, Βιτρώ, Εγκαυστικής.
Αν και η Αγιογραφία δεν έχει σκοπό να συγκινήσει αλλά να μεταμορφώσει και ν’ αναπλάσει ανθρώπινα συναισθήματα, σίγουρα η εικόνα της Παναγίας γεννά μέσα μας την ανάγκη να την προσκυνήσουμε, να προσευχηθούμε, να ευχαριστήσουμε ή να αιτηθούμε. «Δεν θεώνουμε τι εικόνες, δεν προσκυνούμε το ξύλο αλλά το εικονιζόμενο πρόσωπο. Η εικόνα είναι το σημείο όπου ο άνθρωπος συναντά το Θείο. Τις εικόνες τις προσκυνούμε, δεν τις λατρεύουμε, είναι οι φορείς της θείας χάρης σ’ αυτές, είναι ζωγραφισμένος ο Ευαγγελικός λόγος» είπε μεταξύ άλλων στο Στ΄ Συνέδριο Βυζαντινών Τεχνών που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τα εγκαίνια της έκθεσης, ο Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Λεμοντζής, Δρ. Θεολογίας.
(Στη φωτογραφία ψηφιδωτό της Παναγίας διά χειρός Λεμονιάς Σιαμανίδου)