Τα «ρεύματα» διαχείρισης των σκουπιδιών, στο «Πράσινο Σημείο» της Βέροιας, που θα δημιουργηθεί στο χώρο του αμαξοστασίου του Δήμου, δίπλα στο Δικαστικό Μέγαρο (είσοδος πόλης από Πιερίων), παρουσιάστηκαν πολύ παραστατικά χθες στην Πλατεία Δημαρχείου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Εκεί συναντήθηκαν στελέχη του Δήμου Βέροιας, αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Βασ. Παπαδόπουλος και η προϊσταμένη του Τμήματος Βίλμα Μαυροματίδου, μαζί με τους Εθελοντές Καθαριότητας της Βέροιας και με πολύ ευχάριστη διάθεση, μετέδωσαν στον κόσμο που πέρασε από την Πλατεία, τη χαρά του εθελοντισμού αλλά και την αξία ενός καθαρού περιβάλλοντος με τη συμβολή των πολιτών αλλά και την αξιοποίηση της τεχνολογίας και των σχετικών προγραμμάτων.
Παίρνοντας με τη σειρά τα σταντ, μπορούσες να δεις τί ακριβώς γίνεται, πού γίνεται και πώς… Η «ξενάγηση» ξεκινούσε από τα οικιακά απορρίμματα, τα οποία σταδιακά ξεχωρίζουν στους ειδικούς κάδους για αλουμίνιο, χαρτί, πλαστικό, βιοδιασπώμενα και για κομποστοποίηση, που ξεκίνησε πιλοτικά. Λειτουργούν επίσης σημεία ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών, ενδυμάτων και υποδημάτων, ηλεκτρικών λαμπτήρων, μπαταριών ενώ προχωράει με ενδιαφέρον και ιδιαίτερη μέριμνα επ’ αυτού, η συγκέντρωση συσκευασιών φυτοφαρμάκων, τα οποία χρειάζονται ειδική διαχείριση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος μαζεύει και τα άχρηστα αυτοκίνητα, όπου βρίσκονται παρατημένα.
Στην Πλατεία Δημαρχείου, σε πρώτο πλάνο είχαν στηθεί δύο ταμπλό τα οποία ενημέρωναν για αυτά τα ρεύματα διαχείρισης απορριμμάτων και ανάμεσά τους οι εθελοντές καθαριότητας, τοποθέτησαν σακούλες γεμάτες σκουπίδια, από αυτά που μαζεύουν στις κυριακάτικες εκστρατείες τους.
Στον σχεδιασμό της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας και Περιβάλλοντος είναι και η συγκέντρωση μαγειρικού λαδιού για την επεξεργασία και αξιοποίησή του, ως καύσιμο.
Εκ μέρους των Εθελοντών, ο Σούλης Λιάκος μας μίλησε για τη δουλειά που έχει γίνει από την ομάδα τους μέχρι σήμερα, την οποία αποτύπωσαν και φωτογραφικά, εκθέτοντάς την στην κρίση και συνείδηση του κόσμου.
«Ο εθελοντισμός αφορά όλους μας. Τα σκουπίδια δεν είναι του Δήμου, είναι δικά μας κι αυτό που κάνουν οι εθελοντές είναι μια βαθύτατα πολιτική πράξη» τόνισε.
Στην προχθεσινή παρουσίαση είδαμε και δείγματα καλλιτεχνικής και δημιουργικής αξιοποίησης των σκουπιδιών, όπως διάφορα τενεκεδένια κουτιά ή πεταμένα έπιπλα, που με την τεχνική του ντεκουπάζ, έγιναν μικρά καλλιτεχνήματα!
Σοφία Γκαγκούση