Μηνύμα του δημάρχου Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη για την γενοκτονία των Ποντίων

Μηνύμα του δημάρχου Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη για την γενοκτονία των Ποντίων

Η γενοκτονία των Ποντίων με τους 353.000 νεκρούς είναι γεγονός ότι αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του προηγούμενου αιώνα. Η Γενοκτονία αυτή αποτελεί ένα από τα πιο στυγνά εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Μία μελανή σελίδα στην Ιστορία του Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Η Γενοκτονία και ο Ξεριζωμός των Ελλήνων, από μια περιοχή στην οποία ο Ελληνισμός είχε συνεχή και λαμπρή παρουσία 3.000 ετών, ολοκληρώθηκε το 1924, όταν αποχώρησε και ο τελευταίος Έλληνας του Πόντου, ενώ έμειναν πίσω στον Πόντο εκατό χιλιάδες εξισλαμισμένοι Έλληνες. Ο ξεριζωμός ήταν η αρχή μιας δύσκολης, αλλά και συνάμα δημιουργικής πορείας για τον ποντιακό ελληνισμό.
Ήρθαν στη μάνα Ελλάδα, κουβαλώντας μαζί τους εκτός από εικόνες σφαγιασμού και εξόντωσης και λίγο πατρώο χώμα, μια χριστιανική εικόνα και πολλές αναμνήσεις.
Βαθιά μέσα στην καρδιά τους όμως κράτησαν άσβεστη την αγάπη τους για τις «Χαμένες Πατρίδες».

Η 19η Μαΐου δεν αποτελεί μόνο ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου . Αποτελεί ξεχωριστή σελίδα και αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας και την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού . Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι λαοί την ιστορία τους και η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων.

Οι Έλληνες του Πόντου, κατάφεραν, για αιώνες, να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα και να μεγαλουργήσουν όπου και αν έζησαν, στον Πόντο και τη Μικρά Ασία.
Αποτελεί ιστορικό καθήκον και το επιβάλλει το ιστορικό χρέος και η μνήμη όλων εκείνων που έμειναν στα ιερά χώματα των «Αλησμόνητων Πατρίδων» να πιεστούν όλα τα κράτη ώστε να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία του Πόντου.
Συγχρόνως όλοι οι Έλληνες έχουμε ιστορικό χρέος να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα στη γειτονική Τουρκία, ότι οφείλει να αναγνωρίσει και να παραδεχτεί τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου .Έχει ιστορικό χρέος να ζητήσει συγνώμη για το μεγάλο πόνο και ξεριζωμό που προκάλεσε σε έναν υπερήφανο ,εργατικό και προοδευτικό Λαό.

Η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στέλνει μηνύματα εναντίον κάθε εθνοκάθαρσης κατά των μειονοτήτων.

Με ευλάβεια στρέφουμε σήμερα τη σκέψη μας σε όλους εκείνους που για το χρέος τους απέναντι στην πατρίδα προσέφεραν τα πάντα, ακόμη και τη ζωή τους.

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποκατάσταση Οδικού Δικτύου στα 3-5 Πηγάδια

Αποκατάσταση Οδικού Δικτύου στα 3-5 Πηγάδια

Εργασίες αποκατάστασης  του Οδικού Δικτύου Νάουσα –...

Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών Δήμου Αλεξάνδρειας: Ανακοινώνεται η Κίνηση των συνεργείων έως και την Παρασκευή, 12 Ιουλίου

Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών Δήμου...

O Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει το πρόγραμμα των...

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην οδό Κομνηνών στην πόλη της Αλεξάνδρειας, την Τρίτη 9 Ιουλίου

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην οδό Κομνηνών στην πόλη...

Από το Τμήμα Συγκοινωνιών, Εγκαταστάσεων &...

Έφυγε από τη ζωή ο Ταντεσσε Τζιγκιε σε ηλικία 74 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Ταντεσσε Τζιγκιε σε ηλικία 74 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Δευτέρα 8 Ιουλίου...

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Ιωαννίδου σε ηλικία 82 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Ιωαννίδου σε ηλικία 82 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024...

Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής στο Λουτρό Ημαθίας

Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής στο Λουτρό...

Την Κυριακή 7 Ιουλίου πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίας...

Μητροπολίτης Βεροίας: «Κανείς δεν στέκεται αδιάφορος στον διαμελισμό της Κύπρου»
Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή Βέροιας

Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή...

 Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Βέροιας...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...