100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΟΧΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΟΧΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος

Φιλόλογος

 

            Πέρασαν 100 χρόνια  από την αποφράδα εκείνη ημέρα της 19ης Μαΐου 1919 μέχρι σήμερα, 19 Μαΐου 2019,  που ο Ελληνισμός του Πόντου δέχτηκε το τελευταίο θανατηφόρο κτύπημα από την τουρκική μισαλλοδοξία και τον φανατισμό. Ο Μουσταφά Κεμάλ με την απόβασή του στη Σαμψούντα  του Πόντου, την 19η Μαΐου 1919,  εγκαινίαζε την Γ’ και πιο οδυνηρή Φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Πέρασαν  100 χρόνια γεμάτα πόνο, αίμα και δάκρυα για τα θύματα αλλά και για τον ξεριζωμό των επιζώντων Ποντίων από τη γενέτειρα γη.  

         Η 19η Μαΐου κάθε χρόνο, ιδιαίτερα εφέτος, την επέτειο των 100 χρόνων αποτελεί για τους Πόντιους και γενικά για ολόκληρο τον Ελληνισμό ημέρα ιερής μνήμης για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας. Είναι ημέρα περισυλλογής για εμάς  τους απογόνους τους. Για το λόγο αυτό τα Ποντιακά σωματεία και οι σύλλογοι πραγματοποιούν εκδηλώσεις με μνημόσυνα στις εκκλησίες και σχετικές ομιλίες στις πόλεις της Ελλάδος και του Εξωτερικού. Θέλουν να πείσουν την ηγεσία της Τουρκίας να συμφιλιωθεί με το βεβαρυμμένο  ιστορικό της παρελθόν. Να αναγνωρίσει το έγκλημα των προγόνων της. Είναι μια πράξη γενναία που απαιτεί θάρρος και αυτογνωσία. Είναι και για τους ίδιους μια λύτρωση, γιατί κάποιοι από αυτούς στο βάθος της ψυχής τους παραμένουν χριστιανοί-Έλληνες. 

    Η Τουρκία διατηρώντας το μίσος της έχει καθιερώσει   γιορτή της νεολαίας  την   ημερομηνία της 19η Μαΐου και έχει κατονομάσει με την ία ημερομηνία κάποιο χωριό  στα περίχωρα της Σμψούντας. «Η σφαγή των ελληνικών πληθυσμών συνιστά Γενοκτονία με την έννοια της Σύμβασης της 9ης Δεκεμβρίου 1948 της οποίας οι διατάξεις, που καταδικάζουν τη Γενοκτονία, είναι δηλωτικές δικαίου. Οι Τουρκικές αρχές ευθύνονται για τη γενοκτονία όχι μόνο την ενθάρρυνα αλλά και την διοργάνωσαν. Πρέπει να κριθούν ένοχες για παρότρυνση και συμμετοχή στη Γενοκτονία , κυρίως, όμως για τις σφαγές που διαπράχθηκαν στη χρονική περίοδο που αυτές τελέστηκαν. »1   

       Η Ελληνική Βουλή με ομόφωνη απόφασή της στη συνεδρίαση της 24 Φεβρουαρίου 1994 καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Πόντου. Αυτό βέβαια δεν αρκεί. Ωστόσο είναι το πρώτο βήμα. Απαιτούνται πρωτοβουλίες σοβαρές και υπεύθυνες  για την αναγνώριση.

Η διεκδίκηση, όμως, της αναγνώρισης  από την Τουρκία  και από τα κράτη της Διεθνούς Κοινότητας παραμένει ακόμη στο στάδιο των αμφισβητήσεων. Έχουν περάσει από τότε 100 χρόνια και οι νεκροί περιμένουν τη δικαίωσή τους. Στο διάστημα αυτό Έλληνες επιστήμονες, μέσα από τα διπλωματικά έγραφα των υπουργείων των εξωτερικών της Ευρώπης αποκάλυψαν τη σκληρή πραγματικότητα. Οφείλουν κάποια στιγμή να κάνουν το χρέος τους. Η Γενοκτονία των Αρμενίων με την οποία αποτελούν «δίδυμες τραγωδίες», έχει αναγνωριστεί  από  70 και πλέον κράτη ενώ των Ποντίων αναγνωρίστηκε, δυστυχώς, μόνο από την Κύπρο και από κάποιες πολιτείες της Αμερικής,. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά. Φαίνεται ότι η επιχειρηματολογία μας δεν ήταν αξιόπιστη και πειστική. Απαιτείται, επομένως, ανασχεδιασμός της όλης προσπάθειας με περισσότερη δουλειά και μέθοδο. Περιοριστήκαμε στις ομιλίες με τα τραγούδια και με τον κεμεντζέ που καλλιεργούν το συναίσθημα. Στις διακρατικές, όμως, συζητήσεις το συναίσθημα  είναι κακός σύμβουλος στη διπλωματική γλώσσα. 

Ένας ανασταλτικός παράγοντας, είναι η διαίρεση του οργανωμένου ποντιακού χώρου, που  κατακερματίζει τις προσπάθειές μας των συλλόγων. Προσωπικές φιλοδοξίες και ιδιοτέλειες ίσως,  μάς παρέσυραν στη δίνη των διενέξεων και του  διχασμού. 

Οι κοινοί εορτασμοί με τις εικόνες των τριών Μοναστηριών της  Παναγίας Σουμελά, του Αγίου Γεωργίου (Περιστερεώτα) της Παναγίας Γουμερά και του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου (Βαζελώνα),  μάς έδωσαν το πειστικότερο δίδαγμα. Συγχαρητήρια στους προέδρους.  

 Ένα μέτρο αποτελεσματικό είναι: Να μεταφραστούν τα βιβλία της Γενοκτονίας στις ξένες γλώσσες και να σταλούν στις πρεσβείες μας σε όλο τον κόσμο. Με τη βοήθεια των ομογενών θα διεθνοποιηθεί το έγκλημα. 

Θα πρέπει να αντιληφθούν οι κυβερνώντες μας, ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας περνάει πρώτα από τη διδασκαλία της ιστορίας και του πολιτισμού του Πόντου στα σχολεία για τις επόμενες γενιές, χωρίς εκπτώσεις. Επιβάλλεται « Σύσταση μόνιμης επιστημονικής επιτροπής διεκδίκησης. Στενή συνεργασία με τους  Αρμενίους και τους Ασσυρίους- Χαλδαίους για από κοινού συντονισμό δράσεων. Υποχρέωση της Ελληνικής πολιτείας είναι να αναγνωρίσει το ενιαίο της Γενοκτονίας των Ελλήνων και να καθορίσει μία ημέρα μνήμης για όλους τους Έλληνες της Μ. Α. και του Πόντου».2 Αυτά και πολλά άλλα μπορούν να γίνουν. Απαιτείται πρώτα γενναία πολιτική βούληση.

Βιβλιογραφία :

 1 Θεοφάνης Μαλκίδης Λέκτορας του   Παν. «Τρεις Γενοκτονίες Μία στρατηγική».σελ.53  2008 .Εκδ. Αδ/φών Κυριακίδη.

2. Χάρης Τσιρκινίδης. «Συνοπτική Ιστορία της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής.»σελ.219,εκδόσεις Αδελφών Κυριακίδη


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΟΦΨΥ ΗΜΑΘΙΑΣ: Οι θέσεις της πανελλήνιας ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας για το σχέδιο νόμου «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης»

ΣΟΦΨΥ ΗΜΑΘΙΑΣ: Οι θέσεις της πανελλήνιας ομοσπονδίας...

Η ενταγμένη ως τακτικό μέλος στη δύναμη της ΕΣΑμεΑ...

Την Παρασκευή 26/7 ειδική συνεδρίαση στη Νάουσα

Την Παρασκευή 26/7 ειδική συνεδρίαση στη Νάουσα

Δημόσια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ Ανακοίνωση στήριξης εκπαιδευτικού

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ Ανακοίνωση στήριξης...

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας εκφράζει την αλληλεγγύη του...

Συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ με τον ΔΙΔΕ Ημαθίας

Συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ με τον ΔΙΔΕ Ημαθίας

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας ανακοινώνει τα εξής:«Ενημερώνουμε τις...

Καμάλα Χάρις: Υποψήφια πλανητάρχης με ινδικές ρίζες

Καμάλα Χάρις: Υποψήφια πλανητάρχης με ινδικές ρίζες

 -Η ΙΝΔΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΩΝ 30 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΝΑ...

H Διεθνής Κοινότητα  εδώ και 50 χρόνια κλείνει τα μάτια της  στην κατάφωρη  καταπάτηση των  ανθρωπίνων  δικαιωμάτων στην Κύπρο

H Διεθνής Κοινότητα εδώ και 50 χρόνια κλείνει τα μάτια...

50 χρόνια Τουρκικής Κατοχής στην Κύπρο!Όλα όσα έχουμε...

Βέροια: Σαββατοκύριακο με δύο φωτιές που περιορίστηκαν άμεσα από την ΠΥ, στην περιοχή Νοσοκομείου και Άλσους Παπάγου

Βέροια: Σαββατοκύριακο με δύο φωτιές που...

Λαχτάρισαν οι κάτοικοι γύρω από την περιοχή...

Έφυγε από τη ζωή η Αικατερίνη Χασιούρα σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Αικατερίνη Χασιούρα σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τρίτη 23 Ιουλίου 2024...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...