-Από Σεπτέμβριο ξεκινούν προγράμματα κατάρτισης
ανέργων, εργαζομένων και αγροτών
-Τζιτζικώστας – Σπυρόπουλος – Τεληγιαννίδης:
“Δεν θα λειτουργεί επ’ ουδενί ανταγωνιστικά με τα ιδιωτικά ΚΕΚ”
Με τις ευχές του Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, που τέλεσε τον αγιασμό, εγκαινιάσθηκε χθες το πρωί, το Παράρτημα Ημαθίας του Κέντρου δια βίου Μάθησης, της Περιφέρειας Κεντρ. Μακεδονίας, στο κτίριο της ΑΝ.ΗΜΑ στη Βέροια.
Το Κέντρο (ΚΕΚ) είναι το δεύτερο μετά τη δομή των Σερρών και στόχος του είναι η κατάρτιση ανέργων, εργαζομένων και αγροτών μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, χωρίς να λειτουργεί ανταγωνιστικά με τα ιδιωτικά ΚΕΚ, όπως ιδιαιτέρως υπογραμμίστηκε.
«Έχουμε κλείσει περίπου 5 χρόνια στο τιμόνι της Αναπτυξιακής, η οποία με την προσπάθεια όλων των εργαζομένων παρουσιάζει και εκτελεί έργο. Η ΑΝ.ΗΜΑ ήταν μια εταιρία που είχε λόγο αλλά δεν έχει πολλή υποστήριξη. Όμως, με τη στήριξη του Περιφερειάρχη μας, του αντιπεριφερειάρχη και όλων μας, σήμερα εγκαινιάζει ένα νέο όργανο, ένα Κέντρο δια βίου μάθησης με σκοπό να βοηθήσει την περιοχή, αλλά και τα υπάρχοντα ιδιωτικά ΚΕΚ, διότι θα φέρνουμε προγράμματα τα οποία λιμνάζουν στην Ευρώπη» τόνισε ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής κ. Θεόφιλος Τεληγιαννίδης ευχαριστώντας ιδιαίτερα και τον παρόντα στην εκδήλωση, Γιάννη Δάλλα (πρώην δήμαρχο Μακεδονίδος) «που ήταν ο στυλοβάτης ώστε να παραμείνει ανοιχτή η ΑΝ.ΗΜΑ» όπως είπε.
Παίρνοντας τον λόγο ο Περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την παρουσία του στην τελετή των εγκαινίων, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι για τη Περιφέρεια να λειτουργούν τέτοια Κέντρα. Ξεκαθάρισε μάλιστα εξ’ αρχής ότι το ΚΕΚ της ΑΝ.ΗΜΑ «επ’ ουδενί δεν πρόκειται να λειτουργήσει ανταγωνιστικά με τα ιδιωτικά ΚΕΚ, αντίθετα ο στόχος είναι να λειτουργήσουν χέρι – χέρι».
Όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, η Περιφέρεια, εστιάζοντας στο θέμα της ανεργίας και της φυγής των καταρτισμένων νέων στο εξωτερικό, προσπαθεί να γιατρέψει αυτές τις δύο πληγές, με κίνητρα, όπως είναι η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και η παραγωγή έργων. «Χίλια μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα γίνονται σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία, τα οποία εκτός του ότι βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, δημιουργούν και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη. Τα ΚΕΚ, μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, έρχονται να καταρτίσουν αφ’ ενός τους ήδη εργαζόμενους ώστε να βελτιώσουν τις δυνατότητές τους, διασφαλίζοντας ότι θα έχουν δουλειά και τα επόμενα χρόνια, αλλά να καταρτίσουν και τους ανέργους ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας, στην αγορά της Κεντρ. Μακεδονίας. Αυτός είναι ο στόχος και γι’ αυτό προσπαθούμε όλα αυτά τα χρόνια…» πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας, σχολιάζοντας το «σπουδαίο έργο που έκανε η ΑΝΗΜΑ στα χρόνια αυτά». Για το λόγο αυτό ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΑΝΗΜΑ και περιφερειακό σύμβουλο της παράταξής του, Θεόφιλο Τεληγιαννίδη «για τον ζήλο, την αγωνιστικότητα και αποτελεσματικότητά του, όλα αυτά τα χρόνια στο τιμόνι της ΑΝ.ΗΜΑ» και ευχήθηκε να ανοίξουν σύντομα τέτοια παραρτήματα σε όλες τις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος πρόεδρος του Κέντρου δια βίου Μάθησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, μιλώντας στο «Λαό» εκτίμησε ότι το παράρτημα (ΚΕΚ) της Ημαθίας, ως δομή, θα προσφέρει πάρα πολλά στο Νομό και ξεκαθάρισε και ο ίδιος, ότι δεν είναι ανταγωνιστικό προς τους ιδιώτες, αλλά συμπληρωματικό με διάθεση συνεργασίας και συμπόρευσης, αφού έτσι κι αλλιώς η παράταξη είναι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Κλείνοντας ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΑΝ.ΗΜΑ και φίλο του Θ. Τεληγιαννίδη, τον οποίο χαρακτήρισε «ψυχή της Αλληλεγγύης». Η άμεση αποδοχή και ανταπόκριση στην πρόταση λειτουργίας του ΚΕΚ στην Ημαθία, είχε ως αποτέλεσμα τα χθεσινά εγκαίνια, είπε ο κ. Σπυρόπουλος.
Η έδρα του κέντρου είναι στις Σέρρες, το δεύτερο παράρτημα εγκαινιάστηκε στη Βέροια και το επόμενο θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Γιώργος Αραπάκης, δ/ντής του Κέντρου δια βίου μάθησης επεσήμανε ότι η λειτουργία του Παραρτήματος Βέροιας – Ημαθίας, απευθύνεται σε άνεργους, σε εργαζόμενους που χρειάζονται κάποια εξειδίκευση αλλά και σε αγρότες, μέσα από δράσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με έξυπνες ειδικεύσεις και εργαλεία κατάρτισης νέων ανθρώπων ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν σε διάφορες επιχειρήσεις.
Η διάρκεια των επιδοτούμενων προγραμμάτων θα είναι ενός ή δύο μηνών περίπου και θα ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Σοφία Γκαγκούση