Της Μυρτώς Μπέτζιου*
Πριν λίγες ημέρες (10 Μαΐου 2019) δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η δυνατότητα χορήγησης επενδυτικών δανείων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού για την εκπόνηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (ή Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων όπως ονομάζονταν μέχρι πρόσφατα), τα οποία έχουν ως στόχο να συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και εδαφική οργάνωση, δημιουργώντας συνθήκες ασφάλειας και δικαίου για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Μέχρι σήμερα ο Δήμος Βέροιας λειτουργεί, επιχειρεί και αναπτύσσεται με Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ), τα οποία μελετήθηκαν εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Εξαίρεση αποτελεί η Δ.Ε. Βεργίνας, στην οποία το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης (ΣΧΟΟΑΠ) μελετήθηκε πριν από περίπου 15 χρόνια.
Τα υφιστάμενα ΓΠΣ (Βέροιας και Μακροχωρίου) και ΣΧΟΟΑΠ συνέβαλλαν όλα αυτά τα χρόνια στην ανάπτυξη των διαφόρων δραστηριοτήτων, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ένα αστικό περιβάλλον και πλήθος καλλιεργούμενων εκτάσεων, απαλλαγμένα από οχλούσες δραστηριότητες.
Με τη δραματική, όμως, αλλαγή των οικονομικών και παραγωγικών συνθηκών, η σύνταξη και η έγκριση, μετά από δημόσια διαβούλευση, ενός νέου Τοπικού Χωρικού Σχεδίου στο σύνολο του καλλικρατικού Δήμου Βέροιας, το οποίο συνεπάγεται την κατάργηση των υφιστάμενων ΖΟΕ, ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ, κρίνεται πλέον απαραίτητη.
Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, στη μελέτη του νέου Τοπικού Χωρικού Σχεδίου (ΤΧΣ), θα πρέπει, να γίνουν μια σειρά από κινήσεις, όπως:
Να αξιολογηθούν πρωτίστως οι δυνατότητες για την ανάπτυξη (οικονομική, εμπορική, τουριστική κλπ.) της κάθε περιοχής του Δήμου Βέροιας, με βάση τις αλλαγές που έχουν επέλθει σε όλους τομείς αυτά τα χρόνια (π.χ. τεχνολογία, οδικό δίκτυο, ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων), διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος με την κατάλληλη χωροθέτηση των διαφόρων χρήσεων.
Να χωροθετηθούν οι νέες χρήσεις που αναπτύχθηκαν, όπως λ.χ. οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες δεν προβλέπονται καθόλου στα υφιστάμενα ΓΠΣ.
Να ληφθούν υπόψη οι σημαντικές οι αλλαγές στο οδικό δίκτυο, το οποίο παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη των παραγωγικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων.
Στο πλαίσιο αυτό και για να προχωρήσει η μελέτη και η σύνταξη ενός νέου Τοπικού Χωρικού Σχεδίου, είναι απαραίτητη προϋπόθεση, να εντοπιστούν τα προβλήματα και να αξιολογηθεί η καθημερινότητα και η λειτουργία της πόλης.
Ο νέος σχεδιασμός καλείται να απαντήσει όχι μόνο στις νέες χωροταξικές ανάγκες αλλά και σε ένα εξίσου σημαντικό ζητούμενο: Να αναδειχθούν οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες για την οικονομική ανάπτυξη κάθε περιοχής, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα την ανάγκη των συμπολιτών μας, για μια βιώσιμη και ελκυστική πόλη.
*Πολιτικός Μηχανικός, υποψ. δημοτική
σύμβουλος Βέροιας με τον συνδυασμό του
Κ. Βοργιαζίδη «δράση με γνώση»