Το Szkola Podstawowa nr 14 Oddzialami Dwujezycznymiim, Zygmunta Wilkonskiego από την πόλη Inowroclaw (Ινοβρότσλαβ) της Πολωνίας φιλοξένησε καθηγητές και μαθητές του 5ου ΓΕ.Λ. Βέροιας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+KA2 με τίτλο “Innovating New Teaching Techniques For Our Future Schools”.
Στο Ινοβρότσλαβ, επίσης, μετέβησαν και άλλες αποστολές από τα εξής σχολεία: το Waldorfschule από την πόλη Hamm της Γερμανίας από, το Colegiul Technic "Alexandru Domsa" από την πόλη Alba Iulia της Ρουμανίας, το Abidin PakPakmaya Anadolu Lisesi από την πόλη Edremit της Τουρκίας, το, το Sargada Familia από την πόλη Elda της Ισπανίας.
Η ελληνική αποστολή αποτελούταν από τους καθηγητές Μπέτσα Ολυμπία και Πασχούλα Κωνσταντίνο και τις μαθήτριες Βαλαβάνη Άνια, Παρσοπούλου Μαρία, Πορλίδα Νάσια και Πράσσου Βάσω της Β’ Λυκείου.
Τη Δευτέρα 6 Μαΐου, καθηγητές και μαθητές επισκέφτηκαν το σχολείο, όπου οι Πολωνοί μαθητές τους υποδέχτηκαν με κεράσματα, τραγούδια και χορευτικά. Το απόγευμα εξερεύνησαν το πάρκο αναψυχής Σολάνσκι με το ποτάμι, το άφθονο αλμυρό νερό και τους πύργους του Ινοβρότσλαβ μέσω μιας εκπαιδευτικής εφαρμογής.
Την Τρίτη 7 Μαΐου, οι αποστολές επισκέφτηκαν τη μεσαιωνική πόλη του Τορούν, γενέτειρα του Νικόλαου Κοπέρνικου και διάσημη για τα μπισκότα από πιπερόριζα.
Στο Τορούν, επίσης, οι μαθητές και καθηγητές γνώρισαν τα πιο σημαντικά σημεία της πόλης μέσω ενός εκπαιδευτικού παιχνιδιού και στη συνέχεια μετέβησαν στο Escape Room, όπου χωρίστηκαν σε ομάδες με σκοπό να καταφέρουν να αποδράσουν…
Την Τετάρτη 8 Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν μαθήματα από τους καθηγητές των ξένων χωρών σε μαθητές του σχολείου. Οι καθηγητές του 5ου ΓΕ.Λ. παρουσίασαν την Ελλάδα, το μύθο της Ευρώπης, τη Βέροια και στη συνέχεια δίδαξαν τα επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού εστιάζοντας στο φιλοσοφικό λόγο του Σωκράτη, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Στη συνέχεια έγιναν οι παρουσιάσεις της χώρας και της Βέροιας από τις μαθήτριες του σχολείου μας. Το απόγευμα οι καθηγητές επισκέφτηκαν το ανενεργό από το 1987 αλατωρυχείο της πόλης.
Την
Πέμπτη 9 Μαΐου, οι μαθητές κατασκεύασαν διαδρομές για ρομπότ.
Την
Παρασκευή 10 Μαΐου, μαθητές και καθηγητές ταξίδεψαν έως τη Gdynia, όπου
πειραματίστηκαν στο Experiment Center.
Έπειτα, μετέβησαν στο παραθαλάσσιο θέρετρο Sopot της Βαλτικής θάλασσας και στη
μεσαιωνική πόλη Gdansk,
όπου επίσης, μέσω μιας εφαρμογής, έπαιξαν ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι προκειμένου
να γνωρίσουν τα σημαντικότερα τοπόσημα της πόλης - σταθμού για σημαντικά
γεγονότα του 20ου αιώνα.
Το
Σάββατο 11 Μαΐου η αποστολή επέτρεψε στη Βέροια γεμάτη νέες εμπειρίες, γνώσεις
και ωφελημένη από τη διακρατική συνεργασία και διαπολιτισμική επικοινωνία.
Το
πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικός φορέας για την
Ελλάδα είναι το Ι.Κ.Υ.