Κατά γενική ομολογία η πόλη και η ύπαιθρος του νέου διευρυμένου δήμου Βέροιας, είναι μια ευλογημένη περιοχή, με ιστορία και πολιτισμό που χάνονται στα βάθη των αιώνων, με μια δυναμική πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή, πλεονεκτήματα που θέτουν τις βάσεις για την οικονομική ανάπτυξη. Ξεχωρίζω δύο τομείς που θα κάνουν τη διαφορά και θα προσδώσουν πολλαπλά και αλληλένδετα οφέλη:
Πρώτον, αυτό που θα πρέπει να ξεκινήσει πάλι από την αρχή, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της υποψηφίας δημάρχου Γεωργίας Μπατσαρά και είμαι σίγουρος ότι θα το υλοποιήσει, είναι η ίδρυση Πανεπιστημίου. Η ύπαρξη τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιας ή ιδιωτικής, είναι πολύ σημαντική ειδικά για την κάλυψη του δημογραφικού κενού στις ηλικίες 17-28 που μεταναστεύουν για σπουδές ή και εργασία σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ή της Ευρώπης. Τα οφέλη είναι άμεσα και γνωστά, ωστόσο έχουν ημερομηνία λήξης μακροπρόθεσμα αν δεν προστίθενται νέες σχολές.
Δεύτερον, κυριότερο και δυναμικά προσοδοφόρο, είναι ο Τουρισμός, που σύμφωνα με έρευνα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει τα περισσότερα περιθώρια αύξησης με μεγάλη διαφορά από οποιονδήποτε άλλο τομέα. Τα ανάκτορα και το μουσείο της Βεργίνας δίνουν το μεγάλο brand name, ωστόσο φέρνουν ως επί το πλείστον διερχόμενους τουρίστες. Το Βήμα Αποστόλου Παύλου και η Εβραϊκή συνοικία έχουν αυξήσει την επισκεψιμότητα, χωρίς ανάλογη άνοδο των διανυκτερεύσεων. Αυτό που μπορεί να απογειώσει τις αφίξεις και τη διαμονή τουριστών στην πόλη είναι το σύνολο των σωζόμενων βυζαντινών εκκλησιών. Τα σημαντικά αυτά μνημεία είναι αναξιοποίητα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Η αποκατάσταση και ανάδειξή τους αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Άμεσα, κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια, το αυτονόητο και σχετικά ανέξοδο, είναι η διαμόρφωση και ο καλλωπισμός περιμετρικά του αυλόγυρου και των πεζοδρομίων, η απομάκρυνση των κάδων σκουπιδιών, όπως και των παρκαρισμένων αυτοκινήτων που βρίσκονται μόνιμα γύρω από τις εκκλησίες. Είναι μια εικόνα που την έχουμε συνηθίσει όλοι μας, ωστόσο δεν αρμόζει ούτε στην ιστορία της πόλης ούτε στον πολιτισμό της. Σε βάθος χρόνου πρέπει να γίνει η αποκατάσταση και συντήρηση όλων των εκκλησιών, εσωτερικά και εξωτερικά, σε συνεργασία με την Αρχαιολογία και τη Μητρόπολη. Βάση ενός μεγαλόπνοου σχεδίου ανάπλασης πόλεως, να γίνει μια σύνδεση περιπάτου, με σήμανση, πληροφόρηση, φωτισμό, ωράρια λειτουργίας, φύλακες και ξεναγούς. Τότε θα έχουμε να προσφέρουμε έναν μοναδικό προορισμό, με πενήντα σχεδόν σωζόμενα μνημεία μεσαιωνικού - βυζαντινού πολιτισμού και εκεί θα έχουμε κερδίσει τη διαμονή αρκετών ημερών από επισκέπτες, με πολλαπλά οφέλη σε όλες τις οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της ζωής της πόλης. Έναν προορισμό κατά βάση θρησκευτικό, αλλά κατ’ επέκταση και σε συνδυασμό, συνεδριακό, γαστρονομικό, ή χειμερινό. Και εδώ πρέπει να συνδράμει με ποιότητα υπηρεσιών και αγαθών και με ευγένεια και τιμή, ο ξενοδόχος, ο εστιάτορας, ο οδηγός, ο καφεπώλης, ο ζαχαροπλάστης , ο κάθε επαγγελματίας και πολίτης του δήμου μας.
Έχουν γίνει αρκετές και σοβαρές προσπάθειες με συνέδρια, διαφημίσεις, οργανισμούς και φεστιβάλ, χρειάζονται και αυτά, αλλά δεν αρκούν χωρίς αντίκρισμα. “Διαφήμιση δεν κάνεις όταν δεν έχεις βάλει το προϊόν στο ράφι”. Μετά από τρία χρόνια, σχετικής με τα πανελλαδικά ποσοστά, τουριστικής αύξησης, η κίνηση το φετινό Πάσχα ήταν υποτονική και αυτό είναι σίγουρα αποτέλεσμα της εικόνας της πόλης. Μόνο τα καλά σχόλια από τους επισκέπτες στους γνωστούς τους και η φήμη, θα φέρουν τουρίστες, πιθανόν ξανά τους ίδιους. Και αν τα παραπάνω βρουν αντιμέτωπους αυτούς που παρκάρουν τα οχήματα στις αυλές των μνημείων, εκείνους που μετακινούν τον κάδο σκουπιδιών από το σπίτι τους μπροστά στην εκκλησία, αυτούς που δε σέβονται τον πελάτη τουρίστα, αυτούς που κοιτάνε μόνο το σήμερα, με ευχολόγια και εκθέσεις ιδεών, τότε δεν θα αλλάξει τίποτα. Ας αναλογιστούμε τα οφέλη και ας πράξουμε όπως πρέπει.
#ο_δήμος_μας_αξίζει_καλύτερα
•*Υπ. Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας με το συνδυασμό «ΒΕΡΟΙΑ ΠΡΩΤεύουσα ΠΟΛΗ» με υπ. Δήμαρχο τη Γεωργία Μπατσαρά
Ο Δημήτριος Πυρινός είναι απόφοιτος Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης με εξομοίωση στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Παν. Ιωαννίνων, πτυχιούχος Οικονομικών Επιστήμων Παν. Μακεδονίας, κάτοχος Μεταπτυχιακού στην Ιστορική Δημογραφία του Τμήματος Ιστορίας Κέρκυρας και Διδάκτωρ Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας και Γραμματέας της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Ν.Δ. Βέροιας. Υπηρετεί ως Διευθυντής Σχολικής Μονάδας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.