Tου Μάκη
Δημητράκη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση
(Ε.Ε.) ιδρύθηκε την 1η Νοεμβρίου 1993 με τη συνθήκη του Μάαστριχτ και αποτελεί μία οικονομική και πολιτική ένωση 28 ευρωπαϊκών κρατών.
Η Ένωση βασίστηκε στις τρεις τότε υπάρχουσες ευρωπαϊκές κοινότητες: 1) Την Ένωση του Άνθρακα και του Χάλυβα,
2) Την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και 3) Την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ενέργειας, τις οποίες και αντικατέστησε.
Θεωρείται η ισχυρότερη ένωση κρατών, μέχρι σήμερα, στην παγκόσμια ιστορία με επιδιώξεις Οικονομικού, Πολιτικού, Κοινωνικού και Πολιτιστικού περιεχομένου και με έκταση 4,3 εκ. τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό περισσότερο των 500 εκατομμυρίων κατοίκων.
Η Διακήρυξη Ρομπέρ Σουμάν
Το ιστορικό της ίδρυσης
Στις 9 Μαΐου 1950 ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν υπέβαλλε μία πρόταση στη Δυτική Γερμανία για κοινή διαχείριση των βιομηχανιών του άνθρακα και του χάλυβα. Η πρόταση γνωστή σαν Διακήρυξη Σουμάν οδήγησε στο σχηματισμό της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα στην οποία συμμετείχαν οι χώρες: Γαλλία – Δυτική Γερμανία – Βέλγιο – Ιταλία – Λουξεμβούργο και
Κάτω Χώρες.
Η ίδρυση αυτής της Κοινότητας γνωστή ως Συνθήκη των Παρισίων θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ε.Ε. Το 1973 στις χώρες αυτές προστέθηκαν και οι: Δανία – Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο (Μεγάλη Βρετανία).
Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα – ΕΟΚ
Το 1958 με τη Συνθήκη της Ρώμης ιδρύθηκε η ΕΟΚ που καθιέρωσε την πλήρη τελωνειακή ένωση ενώ ταυτόχρονα ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας.
Η Ελλάδα στην ΕΟΚ
Το 1981 η Ελλάδα γίνεται το 10ο μέλος της ΕΟΚ ενώ πέντε χρόνια αργότερα (1986) «μπαίνουν» στην ΕΟΚ η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Τα άλλα μέλη
Το 1995 προσχωρούν στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα οι: Αυστρία, Σουηδία και Φιλανδία. Το 2004 δέκα νέα μέλη-κράτη προσχωρούν στην Ε.Ε. Αυτά είναι: Εσθονία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία. Το 2007 προστίθενται η Βουλγαρία και η Ρουμανία και το 2013 η Κροατία για να φτάσουμε στην Ευρώπη των 28.
Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια
Με την ίδρυσή της, η Ε.Ε. εισήγαγε την Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια που σημαίνει ότι οι πολίτες των κρατών-μελών είναι παράλληλα και πολίτες της Ένωσης και ότι οι κάτοικοί των κυκλοφορούν και διαμένουν ελεύθερα στο έδαφος των κρατών-μελών και ακόμη εκλέγουν κάθε 5 χρόνια με εκλογές τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι έλεγχοι διαβατηρίων στα σύνορα των κρατών-μελών έχουν καταργηθεί με τη
Συνθήκη Σένγκεν.
Τα Θεσμικά Όργανα
Διοικητικά Κέντρα
-Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
-Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
-Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
-Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
-Το Δικαστήριο της Ευρώπης
-Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
-Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο
Τα Διοικητικά Κέντρα της Ένωσης εδρεύουν στο Στρασβούργο, στο Λουξεμβούργο, στη Φρανκφούρτη και στις Βρυξέλες που είναι και η πρωτεύ- ουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία τιμήθηκε το
2012 με το Βραβείο Νόμπελ.
Η Ευρωζώνη
Στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής
Ένωσης, η Ε.Ε. εισήγαγε ενιαίο νόμισμα, το Ευρώ, που έχει υιοθετηθεί από τα 19 μέλη-κράτη τα οποία αποτελούν τη Ευρωζώνη.
Το Μονακό, το Βατικανό και ο Άγιος Μαρίνος αν και δεν είναι μέλη της Ε.Ε. έχουν συνάψει ειδικές συμφωνίες και χρησιμοποιούν επίσης επίσημα το Ευρώ.
Γλώσσα – Θρησκεία
Οι επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. είναι 24 και σ’ αυτές μεταφράζονται τα Κοινοβουλευτικά πρακτικά, τα νομοθετικά διατάγματα και οι Συνθήκες.
Ταυτόχρονα η Ε.Ε. αποτελεί ένα κοσμικίστικο σώμα χωρίς να συνδέεται επίσημα με καμία μορφή θρησκείας, αν και το 72% του πληθυσμού είναι Χριστιανοί (48% Καθολικοί, 12% Προτεστάντες και 8% Ορθόδοξοι). Το 23% δηλώνει άθεος ή Αγνωστικιστής, το 2% δηλώνει Μουσουλμάνος και το 3% ανήκει σε ασιατικές θρησκείες.
Σύνθημα – Σημαία – Ύμνος
Το σύνθημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι: Ενωμένοι στην πολυμορφία.
Το μπλε χρώμα στη Σημαία συμβολίζει τη Δύση, ενώ τα 12 χρυσά αστέρια στον κύκλο συμβολίζουν την αλληλεγγύη, την αρμονία και την τελειότητα. Η Σημαία σχεδιάστηκε το
1955 για το Συμβούλιο της Ευρώπης, υιοθετήθηκε από την ΕΟΚ και κληρονομήθηκε από την Ε.Ε.
Η Ωδή της χαράς της 9ης Συμφωνίας του Μπετόβεν έγινε το 1985 μεκοινή συμφωνία ο επίσημος Ύμνοςτης Ε.Ε.
Η 9η Μαΐου
Η ημερομηνία αυτή έχει κηρυχτεί Ημέρα της Ευρώπης και είναι η επέτειος της Διακήρυξης Σουμάν της απαρχής δηλαδή της σύγχρονης Ευρώπης.