5.Υποδομές στο Σέλι ( Δρόμοι-φωτισμός-ύδρευση-καθαριότητα-αποχιονισμός )
Προκαλεί τεράστια ερωτηματικά και αγανάκτηση το γεγονός ότι η ορεινή κοινότητα Σελίου ,πέντε χρόνια τώρα, δεν έχει διατυπώσει εγγράφως προς το Δημοτικό Συμβούλιο ούτε μία πρόταση για εκτέλεση νέου έργου στην κοινότητα όπως ορίζει ο Νόμος για τις αρμοδιότητες του κοινοτάρχη ( Ν. 4555/2018 αρ. 83 , αρ. 82 Ν. 3852/2010). Ούτε ΜΙΑ…. Μάλλον το Σέλι είναι ελβετικό χωριό που όλα λειτουργούν ρολόι. Ακόμη και τώρα στο παραπέντε των εκλογών, με τα αυτιά όλων των φορέων ανοιχτά, η κοινότητα σιωπά. Από μόνο του αυτό το γεγονός υποβαθμίζει το χωριό μας. Ας δούμε τώρα το θέμα των υποδομών:
Στον επαρχιακό δρόμο από Βέροια για Σέλι τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί μεγάλα βαθιά αυλάκια στην άκρη του οδοστρώματος. Ιδιαίτερα στο τμήμα από την διασταύρωση για Κωστοχώρι και επάνω προς Σέλι. Το οδόστρωμα έχει φαγωθεί σε κάποια σημεία, υπάρχουν κατολισθήσεις μέσα στον δρόμο ενώ λίγο μετά την διασταύρωση για Κωστοχώρι ο δρόμος, σε κάποια δυνατή βροχή, υπάρχει κίνδυνος να υποχωρήσει. Πέρα από αυτό στο δρόμο μέχρι και το προηγούμενο καλοκαίρι πολλά στηθαία ασφαλείας (μπάρες ) είχαν καταρρεύσει καθιστώντας την διαδρομή πολύ επικίνδυνη ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες.
Η κοινότητα παραδόξως ΠΟΤΕ δεν ενημέρωσε εγγράφως (ή έστω προφορικά) την Περιφέρεια Ημαθίας για την κατάσταση του οδικού δικτύου προς το Σέλι. ΠΟΤΕ δεν έθεσε το θέμα σε γνώση των Δημοτών της ζητώντας στήριξη.
Οι κάτοικοι με δική μας πρωτοβουλία, με ορατή την επικινδυνότητα της κατάστασης, αναδείξαμε το θέμα στα τοπικά ΜΜΕ και κατόπιν συναντηθήκαμε με τον Αντιπεριφερειάρχη όπου παρουσιάσαμε το πρόβλημα ζητώντας παρέμβαση. Όντως η Περιφέρεια αντέδρασε αρχικά τοποθετώντας νέες μπάρες στο δρόμο μετά την Μαρούσια.
Πρότασή μου είναι , με την Κοινότητα μπροστά, να απαιτηθεί από την Περιφέρεια να παρέμβει ώστε να ενισχύσει με δομικά έργα το οδόστρωμα ενώ παράλληλα να φροντίσει να κλείσει αυτά τα πολύ βαθιά χαντάκια που απειλούν τον δρόμο. Πρέπει επίσης να βαφεί με κίτρινη γραμμή ασφαλείας ο δρόμος από την Μαρούσια μέχρι το Χωριό και το ΕΧΚ Σελίου κάτι που ζητάνε όλοι οι Δημότες και οι επισκέπτες . Επίσης να συνεχισθεί η τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας. Επεμβάσεις πρέπει να γίνουν και στον δρόμο από Νάουσα για Σέλι καθώς και στον δρόμο από το Χωριό προς το Χιονοδρομικό.
Η κατάσταση επίσης με το Δημοτικό οδικό δίκτυο μέσα στο χωριό είναι πολύ άσχημη. Οι κεντρικοί οδικοί άξονες μέσα στο χωριό με το πέρασμα του χρόνου έχουν φθαρεί σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν λακκούβες από φθορές, λακκούβες από παρεμβάσεις της ΔΕΥΑΒ ,βαθιά αυλάκια παραπλεύρως του δρόμου, ενώ η άσφαλτος είναι ξηλωμένη σε πολλά σημεία.
Η κοινότητα κατά την προσφιλή της τακτική επέλεξε να είναι ΑΠΟΥΣΑ. ΠΟΤΕ δεν υπόβαλλε προτάσεις και υπομνήματα στον Δήμο , όπως προβλέπει και ο Νόμος 4555/2018 άρθρο 83 ,για την κατάσταση του Δημοτικού δικτύου. Το έργο αυτό το αναλάβαμε και πάλι οι Δημότες με δημοσιεύσεις στα τοπικά ΜΜΕ και απευθείας ενημέρωση των αρμόδιων Αντιδημάρχων .
Πρότασή μου είναι ,μέσα από μία συνέλευση, να προταθούν εγγράφως από την Κοινότητα, όπως προβλέπει ο Νόμος, συγκεκριμένες παρεμβάσεις από τον Δήμο στο οδικό δίκτυο του χωριού συνυπολογίζοντας πάντα την έκταση των παρεμβάσεων σε σχέση με τα κονδύλια που αναλογούν στο Σέλι ( βάση της απογραφής ). Πρέπει άμεσα να ασφαλτοστρωθούν οι κεντρικοί άξονές από την Πλατεία μέχρι το Πάρκο της Αγίας Παρασκευής και μέχρι το Πάρκο του Αναγνώστη. Πρέπει να γίνει παρέμβαση στον Περιφερειακό προς Νάουσα με ανάλογες διαπλατύνσεις ώστε τα μεγάλα φορτηγά να μην διέρχονται από το κέντρο αλλά να χρησιμοποιούν τον Περιφερειακό. Επίσης προσοχή να δοθεί και σε στοχευμένα συλλογικά αιτήματα Δημοτών για ασφαλτόστρωση/συντήρηση παράδρομων δίνοντας βάση τόσο στην συχνότητα-εύρος επίσκεψης/διαμονής των αιτούντων στο χωριό αλλά και στο επείγον τού αιτήματος.
Στον τομέα τού Δημοτικού Ηλεκτροφωτισμού οι κάτοικοι από μόνοι μας αντιμετωπίζαμε τα διαρκή προβληματα.. Έτσι για πρώτη φορά , μετά από χρόνια, αλλάχθηκαν λάμπες σε καποιες απόκεντρες περιοχές( η πάνω νότια γειτονιά τέρμα στα μαντριά του Κύρτσου… μια ανηφορική γειτονιά αριστερά πάνω από το γήπεδο Μπάσκετ στα Αλώνια ..κτλ).Γειτονιές που φωτίζονταν μόνο με τα πυροτεχνήματα της Πρωτοχρονιάς. Επίσης ο κόμβος εισόδου από Νάουσα και μέχρι το εκκλησάκι πάνω είχε 15 λαμπτήρες σβηστούς εδώ και χρόνια. Επικοινωνήσαμε οι κάτοικοι με την Περιφέρεια και ο φωτισμός επανήλθε πρόσφατα.
Η διαρκής αυτή μέριμνα όμως ανήκει στον κοινοτάρχη πως ορίζει ο Νόμος (άρθρο 83)… και όχι στους κατοίκους .Η κοινότητα πρέπει να είναι παρούσα και ενεργή.
Πρόταση μου είναι, με επιμέλεια της Κοινότητας, να τοποθετηθούν σταδιακά λαμπτήρες στην είσοδο του χωριού από Βέροια στο αριστερό τμήμα εισόδου, στον περιφερειακό δρόμο προς Νάουσα, στις παιδικές χαρές (πάρκα) και στα γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου. Έχω υποβάλλει σχετικό σχέδιο σε όμιλο του χωριού, που ενδιαφέρθηκε, προς κατάθεση στον Δήμο. Οι περισσότεροι από τους λαμπτήρες αυτούς θα μπουν σε υπάρχοντες στύλους. Επομένως το κόστος είναι σχετικά μικρό. Μεμονωμένα αιτήματα κατοίκων για δημοτικό φωτισμό πρέπει να εξετάζονται από την κοινότητα και να προωθούνται. Έχει πολλά χρόνια να γίνει επέκταση του δικτύου φωτισμού στο χωριό με έγγραφη πρόταση της Κοινότητας.
Την ίδια μέριμνα απαιτεί ο Νόμος από την κοινότητα για τα ζητήματα βλαβών του δημοτικού δικτύου ύδρευσης καθώς και για τα προβλήματα με λακκούβες στο οδόστρωμα από έργα της ΔΕΥΑΒ. Όπως μέριμνα της κοινότητας με ενημέρωση της και παρέμβαση προς τον Δήμο πρέπει επιτέλους να υπάρξει και για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου του χωριού.
Στο τομέα της καθαριότητας η κοινότητα θα πρέπει να ζητήσει να τοποθετηθούν έξτρα κάδοι, απλοί και ανακύκλωσης. Επίσης σε συνεννόηση με τον Δήμο να υπάρξει μία μελέτη ώστε να δημιουργηθούν γύρω από την πλατεία κάποιας μορφής υπογειοποιημένοι κάδοι απορριμμάτων. Έτσι και τα μαγαζιά εκεί θα εξυπηρετούνται αλλά και η πλατεία θα παραμένει καθαρή και όμορφη.
Οι Δημότες πρέπει να ενημερωθούν από την Κοινότητα ότι δεν μπορούν να κατεβάζουν άναρχα, μπάζα, παλιά έπιπλα, λεκάνες, στρώματα κτλ στον δρόμο για συλλογή από τα απορριμματοφόρα. Σε συνεννόηση με τον Δήμο πρέπει να ορίζονται συγκεκριμένοι χώροι και ημερομηνίες συγκέντρωσης και αποκομιδής. Πρέπει να υπάρχει έλεγχος από την κοινότητα στο πρόβλημα αυτό. Όποιος στοιχειωδώς κυκλοφορεί στο χωριό αναγνωρίζει το πρόβλημα….
Η κοινότητα πρέπει φροντίσει να μην γίνεται παράνομη απόθεση μπαζών από θεμέλια μέσα σε κοινόχρηστες αλάνες του οικισμού. Κάτι τέτοιο συνέβαινε τα τελευταία χρόνια στην κοινόχρηστη μεγάλη έκταση στην Τζάνα ( περιοχή παλιού σχολείου ) όπου μπάζα έπεφταν ασύστολα εκεί ,δίπλα σε σπίτια και παιδική χαρά. Οι κάτοικοι ,με την κοινότητα σε πλήρη αδιαφορία , ενημερώσαμε πρώτοι τον Δήμο πριν λίγους μήνες και τοποθετήθηκαν απαγορευτικές πινακίδες. Επομένως πρέπει να ορισθεί συγκεκριμένος χώρος που θα πέφτουν τα μπάζα, εκτός οικισμού ,και εκεί να αποτεθούν και τα εναπομείναντα μπάζα που παραμένουν στην Τζάνα.
Μέριμνα να υπάρξει επιτέλους από την Κοινότητα, όπως ο Νόμος ορίζει, και για τα πολλά αδέσποτα στο χωριό.
Στο θέμα του αποχιονισμού τώρα, η φροντίδα της κοινότητας πρέπει να είναι συνεχής . Η κοινότητα και το χωριό δεν κατεβάζουν ρολά τον χειμώνα και δεν πέφτουν σε πενταετή χειμερία νάρκη. Η συνεργασία Δήμου- Περιφέρειας σε θέματα αποχιονισμού πρέπει να είναι κανόνας.
Πρότασή μου είναι το εκχιονιστικό τής Περιφέρειας να συνεχίσει , όπως έκανε σωστά φέτος, να αποχιονίζει και τον κοινοτικό δρόμο καθώς διέρχεται μέσα στο χωριό στο ανέβασμα από Βέροια-Νάουσα. Τα εκχιονιστικά του Δήμου να έχουν ως βασική τους προτεραιότητα τον αποχιονισμό των σπιτιών ηλικιωμένων που διαμένουν για μεγάλα διαστήματα τον χειμώνα στο χωριό και την πρόσβαση σε επιχειρήσεις .Επίσης να φροντίζουν για τον αποχιονισμό σε πρώτη φάση κεντρικών δρόμων μέσα στο χωριό ,του δρόμου προς το χιονοδρομικό , καθώς και τον καθαρισμό τού πάρκινγκ στην είσοδο.
Η κοινότητα, σε σύμπραξη με τα μαγαζιά, πρέπει να μεριμνά και για τον καθαρισμό του πεζοδρομίου από το πάρκινγκ μέχρι την πλατεία ,όταν η χιονόστρωση δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα.Προτείνω επίσης στο Κιόσκι των Κυνηγών να γίνει διαπλάτυνση δίπλα στον δρόμο ώστε εκεί η Τροχαία να αναγκάζει τούς οδηγούς να περνάνε αλυσίδες χωρίς να κλείνουν τον δρόμο πιο πάνω στα ανήλια.Κάποια προβλήματα καθυστερήσεων που υπάρχουν όταν έχουμε γενικευμένες χιονοπτώσεις στον Νομό πρέπει να αντιμετωπισθούν με βάση ένα σχέδιο που θα προβλέπει και την έξτρα μίσθωση από την κοινότητα/δήμο ενός μικρού οχήματος αποχιονισμού για το Σέλι για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων .
Η κοινότητα, επιτέλους, πρέπει να συμμετέχει στην ετήσια σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας τής Περιφέρειας Ημαθίας για θέματα αποχιονισμού. Δυστυχώς αγνοεί την ύπαρξη του φορέα αυτού.
Πρότασή μου είναι επίσης να επιδιωχθεί η επαναλειτουργία της αστικής συγκοινωνίας Σελίου - Βέροιας για το διάστημα από 15/7 έως 20/8. Ένα εγχείρημα σε πειραματική βάση αρχικά ώστε να εκτιμήσουμε την βιωσιμότητά του.
6. Έργο Ανάπλασης Πλατείας και εισόδου Σελίου. Παρέμβαση Κοινότητας
Πρόκειται για έργο ΕΣΠΑ ύψους 985.000,00 ευρώ που δημοπρατήθηκε στις 30/12/2014 και η σχετική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία ΑΤΛΑΝΤΑΣ ΑΤΕ υπογράφηκε στις 13/5/2015.
Ένα πολύ σημαντικό έργο για το οποίο οι Δημότες ΠΟΤΕ δεν ενημερώθηκαν θεσμικά και αναλυτικά από την κοινότητα στην φάση τού σχεδιασμού του. Ποτέ δεν ζητήθηκε μέσω μιας συνέλευσης η άποψη των Δημοτών και των επαγγελματιών του Σελίου. Μέχρι και σήμερα το έργο δεν έχει παραδοθεί. Τα νέα φωτιστικά κατά 80% δεν λειτουργούν ενώ υπάρχουν και προβλήματα ασφάλειας στον χώρο με το δίχτυ αναρρίχησης για τα παιδιά ,δίπλα στα κιόσκια, καθώς και με τούς κυβόλιθους με τούς οποίους στρώθηκε η πλατεία και τα πεζοδρόμια. Όλα αυτά με την κοινότητα να παρακολουθεί αδιάφορη, σε πλήρη άγνοια πέντε χρόνια τώρα.
Πρότασή μου είναι η κοινότητα να απαιτήσει απο τα εμπλεκόμενα μέρη ( Δήμο-εργολάβο) να δεσμευθούν άμεσα για τον χρόνο πλήρους παράδοσης και παραλαβής τού έργου. Μόλις αυτό γίνει η κοινότητα να συγκαλέσει συνέλευση και να προτείνει κάποιες επιπλέον παρεμβάσεις και διορθώσεις. Δεν είναι δυνατόν, σε έναν ορεινό-παραδοσιακό οικισμό, να μην υπάρχουν ξύλινα παγκάκια στην πλατεία, να μην κυριαρχεί η πέτρα και το ξύλο στα κιόσκια αλλά το τσιμέντο και το πλαστικό. Προκαλεί αγανάκτηση να έχει γκρεμισθεί η παραδοσιακή βρύση στην πλατεία (δωρεά Φύκατα Μ.) και να έχει αντικατασταθεί από ένα τσιμεντένιο έκτρωμα βρύσης. Όλα αυτά πρέπει να διορθωθούν με κοινοτικές πρωτοβουλίες.
Το θετικό από το νέο έργο είναι ότι το κέντρο έπαψε επιτέλους να θυμίζει ξέφραγο αμπέλι και χάβρα. Πρέπει να αναδειχθεί η νέα μας ,οριοθετημένη πλέον, πλατεία που αποτελεί και την βιτρίνα τού Σελίου. Όλοι να κατανοήσουμε πλέον, ότι το Σέλι διαθέτει νέο μεγάλο πάρκινγκ στην είσοδο του χωριού δίπλα από τήν πλατεία. Πρέπει να τοποθετηθούν ξύλινες πινακίδες( σήμανσης καί πληροφοριακές) πού θά οδηγούν τούς επισκέπτες στά διάφορα αξιοθέατα του χωριού αλλά και σε τουριστικές μονάδες. Ενδεχομένως νά μπορεί να φυτευτούν και άλλα δένδρα στήν πλατεία. Όλα αυτά θα τεθούν στήν κρίση τών δημοτών γιά νά προτείνουν παρεμβάσεις ( αισθητικές-κυκλοφοριακές) με βάση πάντα τήν λειτουργικότητα και την αισθητική αναβάθμιση της πλατείας.
Προτείνω επίσης όταν πρόκειται νά στηθεί ένα μνημείο, να ονομασθεί μία πλατεία ή ένα πάρκο στο Σέλι να περνάει το θέμα αυτό μέσα από συνέλευση της κοινότητας και ψηφοφορία. Δεν επιτρέπεται να δεσμεύει το χωριό από μόνος του, στα κρυφά, ο κοινοτάρχης χωρίς να ζητεί την άποψη τών δημοτών.
7.Τουριστική Προβολή-Πανηγύρι 14/8-Ξενοδοχείο ¨Σέλι¨ (Ξενία) στην Μπάρα.
. Τα τελευταία πέντε χρόνια δέν έχει γίνει καμία πρόταση από την κοινότητα προς το Δημοτικό Συμβούλιο και την Περιφέρεια για διοργάνωση πολιτιστικών (αθλητικών – μουσικών) εκδηλώσεων όπως δίνει την δυνατότητα ο Νόμος Μιλάμε πάντα για το Σέλι τον βασικό χειμερινό προορισμό του Νομού και το κορυφαίο παραθεριστικό τού κέντρο.
Προτείνω η Κοινότητα σε συνεργασία με τον Δήμο ,την Περιφέρεια ,επαγγελματίες , ΕΧΚΣ και τον ΠΤΟΣ να προωθήσει ένα πλάνο στοχευμένης τουριστικής προβολής τού Σελίου. Προβολή μέσα από το ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα. Μέσα από εκθέσεις και συνέδρια στα οποία συμμετέχει ο Δήμος και η Περιφέρεια. Άξονες αυτού του πλάνου να είναι :
Η προβολή του φυσικού κάλους της περιοχής και της πλούσιας παράδοσης του τόπου με ανάδειξη της βλάχικης κληρονομιάς του. Η επισήμανση ότι πρόκειται για το μόνο χωριό πού έχει χιονοδρομικό κέντρο μέσα στα όρια του (ενώ και τα 3-5 πηγάδια απέχουν μόλις 35 Χλμ) .Το στοιχείο ότι με υψόμετρο κοντά στα 1500 μέτρα αποτελεί ίσως το ψηλότερο χωριό στην Ελλάδα .Η προβολή των κλιματολογικών συνθηκών στο Σέλι που το καθιστούν ιδανικό προορισμό όλο τον χρόνο καθώς και ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα. Η δυνατότητα πού παρέχει η περιοχή για ανάπτυξη αθλητικού τουρισμού ,αγροτουρισμού και οικοτουρισμού (περιηγητικός/επιστημονικός και τουρισμός υπαίθριων δράσεων).
Η κοινότητα Σελίου πρέπει να ζητήσει το « 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών» με χορευτικά συγκροτήματα εντός και εκτός Ελλάδας πού θα γίνει τον Αύγουστο από τον Δήμο, μια ημέρα ( από τις τέσσερις του φεστιβάλ) να γιορτασθεί στο Σέλι . Πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τον ΠΤΟΣ, τον Σύλλογο Βλάχων Βεροίας αλλά και με γειτονικές κοινότητες και συλλόγους πάνω στο αίτημα αυτό.
Επίσης να στηριχθεί η διοργάνωση των αγώνων ορεινού τρεξίματος από τον ΔΗΜΟ-ΚΑΠΑ-ΕΧΚΣ ( 2ο Σέλι mountain running ) αλλά να ζητήσει η Κοινότητα από την οργανωτική επιτροπή, του χρόνου πλέον ,ένα τμήμα των αγώνων να διεξάγεται και μέσα στο χωριό. Αυτό θα συμβάλλει στην τουριστική προβολή του χωριού.
Για το πανηγύρι την παραμονή του 15 Αύγουστου αρμόδιος φορέας λειτουργίας πρέπει να είναι επιτέλους ο Δήμος. Αυτό δεν συμβαίνει τώρα και υπάρχει ένα θολό πέπλο, αναρχίας και προχειρότητας.
Πρότασή μου είναι το πανηγύρι να ορισθεί ως επίσημη εμποροπανήγυρις του Δήμου Βεροίας με 3ήμερες εκδηλώσεις . Στον Δήμο να υποβάλλονται τα αιτήματα για άδειες από καντίνες και υπαίθρια μαγαζάκια. Στον Δήμο να καταβάλλονται και τα ανάλογα παράβολα .Και άμεσα ο Δήμος να αποδίδει τα ποσά αυτά στην κοινότητα για έργα και ανάγκες της. Όλα με διαφάνεια και δημοσιότητα.
Ο Δήμος να έχει την εισήγηση τής κοινότητας για την οργάνωση, για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και να λαμβάνει ο Δήμος αποφάσεις με γνώμονα την σωστή τουριστική προβολή του χωριού και την ασφάλεια Δημοτών και επισκεπτών. Η ασφάλεια των κατοίκων και η τήρηση τής τάξης στο χωριό ,με την συνδρομή τής αστυνομίας, πρέπει να διασφαλίζεται και το βράδυ της παραμονής με τις φωτιές πού ξεσπούν άναρχα μέσα στα κοινοτικά πάρκα .
Παρέμβαση της Κοινότητας πρέπει να υπάρξει προς τον Δήμο ώστε κάποια στιγμή να επιδιωχθεί μία λύση για το παλιό Ξενοδοχείο ‘’Σέλι’ ‘(πρώην Ξενία) στην Μπάρα.Η εικόνα εγκατάλειψης και ληστρικής επιδρομής στο θρυλικό ξενοδοχείο αποτελεί εφιάλτη για το χωριό μας. Το ακίνητο αυτό αποτελεί έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης όλου τού χωριού.Δυστυχώς, η εικόνα κατάρρευσης πού επικρατεί μόνο θλίψη προκαλεί. Μόνη λύση ίσως να αποτελεί η μακροχρόνια μίσθωση τού ακινήτου σε επενδυτή μια και το ακίνητο θέλει σχεδόν γκρέμισμα και στήσιμο από την αρχή.Η κοινότητα 5 χρόνια αγνοεί το ζήτημα.
Επίσης πρέπει να αξιοποιηθεί/εξωραϊστεί από την Κοινότητα το πολύπαθο κοινοτικό αναψυκτήριο, πριν την παιδική χαρά στα Αλώνια, τώρα που το ακίνητο πέρασε πάλι στον Δήμο/Κοινότητα.
8.Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου-Πυλώνας ανάπτυξης ΚΑΙ του Χωριού. Χωριό και Χιονοδρομικό αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία. Το ένα δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς το άλλο. Το χωριό ξεκινάει από τα σπίτια στην είσοδο του και τελειώνει στα τελευταία κτίρια πάνω στο χιονοδρομικό. Το χιονοδρομικό είναι χωριό.
Η κοινότητα πρέπει να στηρίζει θεσμικά , πλάνα και σχέδια ανάπτυξης/εκσυγχρονισμού τού ΕΧΚΣ. και να συμμετέχει σε δράσεις του. Η λειτουργία του ΕΧΚΣ όλη την διάρκεια τού χρόνου με πολυποίκιλες δράσεις/ εκδηλώσεις και η τοποθέτηση τεχνητής χιόνωσης αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης του ΕΧΚ αλλά ΚΑΙ του χωριού. Είναι σημαντικό επίσης διοργανώσεις στο ΕΧΚΣ να αγκαλιάζουν ταυτόχρονα χωριό και χιονοδρομικό. Αυτό θα βοηθήσει την τοπική οικονομία .Θα αποτελέσει και κάλεσμα στην ιδιωτική πρωτοβουλία να επενδύσει στο χωριό ,ιδιαίτερα σε τουριστικές μονάδες διαμονής αλλά και σε άλλες μορφές ενοικίασης καταλυμάτων ( AirBnB ).
9.Φύλαξη χωριού-Τηλεοπτικός αναμεταδότης
H φύλαξη των περιουσιών μας πάνω στο χωριό αποτελεί πρώτιστη ανάγκη και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα από την Κοινότητα ,oπως συμβαίνει τωρα.
Θέση μου είναι λοιπόν το καλοκαίρι στο Χωριό σε μία συνέλευση η Κοινότητα να προτείνει άτομο για Φύλακα τού Χωριού .Να συζητηθεί δημόσια εκει τι μορφή φύλαξης θέλουμε, τι απαιτήσεις θα έχουμε από τον Φύλακα, τι μέσα χρειάζεται για την φύλαξη τού χωριού και φυσικά την αμοιβή του. Η συνέλευση θα πάρει απόφαση για τον Φύλακα και αυτός θα ανακοινωθεί επίσημα από την Κοινότητα σε όλους τούς Δημότες. Έτσι όλοι θα γνωρίζουμε το πρόσωπο, τις αρμοδιότητες και την αμοιβή του. Δεν θα αναγκάζεται ο Φύλακας να ψάχνει την αμοιβή του μέσα σε ένα θολό τοπίο. Καλό θα είναι να διερευνηθεί και η δυνατότητα τού Δήμου να συμβάλλει και αυτός με κάποια μορφή οικονομικής ενίσχυσης (ή συμβατικής απασχόλησης) στο θέμα του φύλακα.
Σχετικά με το θέμα πού προέκυψε τελευταία στο χωριό με την ενδεχόμενη διακοπή του αναμεταδότη της Digea να τονίσω ότι το σχετικό ζήτημα προέκυψε τον περασμένο Ιανουάριο με ανακοίνωση του Δήμου για περιοχές «Λευκές» ,χωρίς τηλεοπτικό σήμα ( υπάρχει σχετική μου ανακοίνωση από 24/1). Η κοινότητα μας, ως συνήθως, το πληροφορήθηκε με δύο μήνες καθυστέρηση, λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η πρώτη προθεσμία για αιτήσεις κατοίκων με το Σέλι δηλωμένο ως πρώτη κατοικία στο Ε1 .΄ Από τότε καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει από την κοινότητα σχετικά με το θέμα αυτό, το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών και με πιθανές λύσεις. Λύση με αιτήσεις κατοίκων με `Ε1’ δεν θα προχωρήσει. Χρειάζεται η κοινότητα να αναλάβει επιτέλους πρωτοβουλίες για συνάντηση με τον Δήμαρχο για το θέμα τής κάλυψης σε ένα τουριστικό χωριό με το ΕΧΚΣ δίπλα. Το τεχνικό αυτό θέμα πρέπει να τεθεί σε συνέλευση το καλοκαίρι στο χωριό .Την σημασία της περιοχής έχουν καταλάβει πχ οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας που μίσθωσαν έκταση για να τοποθετήσουν κεραίες , πάνω από το χωριό.
10.Στόχος η Απογραφή πληθυσμού το 2021 –Εκλογικά τμήματα πάνω στο Σέλι.
Υψίστης σημασίας για το μέλλον του χωριού και τις περιουσίες όλων μας αποτελεί η προσεχής απογραφή το 2021. Πρέπει να αποτελέσει κύριο στόχο της επόμενης κοινοτικής αρχής. Σχεδιασμός και οργάνωση χρειάζεται. Δεν επιτρέπεται νέα αμέλεια , νέα άγνοια της Κοινότητας.
Όλα τα κονδύλια για έργα Δήμου/Περιφέρειας στο Σέλι είναι σε πλήρη εξάρτηση με τον αριθμό των ΄΄μόνιμων΄΄ κατοίκων πού αναφέρονται στην απογραφή. Όλες οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για ορεινές τοπικές κοινότητες λαμβάνουν υπόψη τον αριθμό των απογραφέντων μονίμων κατοίκων.
Προτείνω η Κοινότητα, ένα χρόνο πριν την απογραφή, να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης (μαζί με τον Πτος, τοπικούς φορείς, επαγγελματίες, ιδιώτες) για την σημασία τού να ανέβει κόσμος να απογραφεί στο Σέλι και να δηλώσει ΄΄μόνιμος κάτοικος΄΄. Είναι ντροπή όλων μας το Σέλι με 2000 Δημότες να έχει απογράψει το 2011 μόλις 236 άτομα και μόνο 75 ως ΄΄μόνιμους΄΄. Όταν τα 17… σπιτάκια στο Ανω Σέλι εχουν απογράψει 48 ατομα . Ο γειτονικός οικισμός στο Ξηρολίβαδο με το 1/6 των σπιτιών τού Σελίου απέγραψε 96 μόνιμους …21 περισσότερους από το Σέλι …και θα λάβει μεγαλύτερα κονδύλια από εμάς. Επίσης εάν είχαμε απογράψει 300+ ως μόνιμους κατοίκους θα είχαμε πενταμελές τοπικό συμβούλιο και όχι μόνο ένα άτομο ως πρόεδρο όπως τώρα.
Το θέμα της απογραφής είναι συνδεδεμένο με την ανάγκη οι Δημότες Σελίου να ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα πάνω στο Σέλι και όχι κάτω στην Βέροια. Αυτό γίνεται σχεδόν σε όλες τις ορεινές κοινότητες σαν το Σέλι (πχ βλαχοχώρια στην Πίνδο) ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές. Οι Δημότες ενεργοποιούνται και δένονται περισσότερο με τα κοινά τού χωριού όταν ψηφίζουν για το Σέλι , πάνω στο Σέλι και όχι στον κάμπο της Βέροιας. Αυτό θα προτείνω σε συνέλευση της κοινότητας. 11.Αντιμισθία /Έξοδα κίνησης Πρόεδρου-Δημοσιότητα & Διαφάνεια
Σύμφωνα με το άρθρο 80 Ν. 3852/2010 στον πρόεδρο τοπικής κοινότητας ( όπως το Κάτω Βέρμιο) παρέχονται από το Δήμο έξοδα κίνησης για την εκτέλεση των καθηκόντων του, που ορίσθηκαν με απόφαση τού Υπουργού Εσωτερικών, στο ποσό των 400 ευρώ μηνιαίως εφόσον πρόκειται για κοινότητα που απέχει πάνω από 20 Χλμ από τον Δήμο. Το ίδιο ορίζει και ο νέος Νόμος 4555/2018 πού ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο. Αυτό το ποσό λοιπόν ορίζονταν μηνιαίως για τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Σελίου τα τελευταία χρόνια..
Για τα ποσά αυτά πρέπει να υπάρχει ενημέρωση από την κοινότητα προς τούς Δημότες. Πρέπει οι Δημότες να γνωρίζουν εάν τα ποσά αυτά εισπράττονται από την κοινότητα όπως ορίζει ο Νόμος στα πλαίσια της εκτέλεσης των καθηκόντων της. Αυτό θα πράξω. Θα υπάρχει ετήσιος απολογισμός τής Κοινότητας ,σε συνέλευσή της ,και πλήρης διαφάνεια.
Απολογισμός για όλα τα ενδεχόμενα έσοδα της κοινότητας τακτικά ή έκτακτα απ όπου και αν προέρχονται και με όποια μορφή Πχ από Δήμο-Περιφέρεια,καντίνες και μαγαζάκια 15 Αύγουστου…κτλ.
12.Θεσμική λειτουργία Κοινότητας-Κοινότητα ανοιχτή για όλους τους Δημότες .
Πρόκειται για το πιο σημαντικό κομμάτι των θέσεων μου. Είναι ο καταλύτης για να ενεργοποιηθούν ολες οι παραπάνω θέσεις.
Σήμερα εάν για κάποιο λόγο καταργούνταν, ως δια μαγείας, η κοινότητα Σελίου κανείς μας δεν θα το έπαιρνε είδηση ούτε ο κοινοτάρχης ούτε οι Δημότες. Γιατί αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα πέντε χρόνια τώρα. Δεν υπάρχει στην πράξη καμία κοινότητα Σελίου σήμερα. Δεν λειτουργεί κανένα όργανο και κανένας θεσμός της δυστυχώς. Πρόκειται για μία κοινότητα φάντασμα.
Η άποψή μου για το πώς πρέπει να λειτουργεί η Κοινότητα είναι ξεκάθαρη. Όπως ξεκάθαρες είναι και οι αρχές που θέλω να διέπουν την λειτουργία της κενότητας. Αναφέρω ενδεικτικά:
Κοινότητα ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους. Αυτό διασφαλίζεται με λειτουργία επιτέλους των οργάνων και θεσμών της όπου θα ακούγονται με σεβασμό όλες οι απόψεις, ιδιαίτερα οι αντίθετες (συνελεύσεις τακτικές και έκτακτες, συναντήσεις με φορείς του χωριού, τοπικούς συνεταιρισμούς, τοπικές επιχειρήσεις, ΠΤΟΣ, ΕΧΚΣ.. κτλ), Κοινότητα πού θα αποδέχεται την κριτική των Δημοτών και θα απολογείται θεσμικά για τις αστοχίες της ( έχει πάνω από 5 χρόνια να συγκληθεί συνέλευση κοινότητας ).
-Κοινότητα που θα παρεμβαίνει και βάση σχεδίου θα διεκδικεί έργα με προτάσεις τεκμηριωμένες και υπομνήματα. Συνεχής παρακολούθηση της πορείας αυτών των υπομνημάτων και υποστήριξη τους.
Κοινότητα που θα συνεργάζεται στενά με Δήμο και Περιφέρεια. Γιατί στην κοινότητα χρειαζόμαστε την τεχνογνωσία τους, την αυτοδιοικητική τους εμπειρία ώστε ,επιτέλους, να προωθήσουμε από κοινού προγράμματα και να διεκδικήσουμε κονδύλια ενδεχομένως και από ευρωκοινοτικούς πόρους.
Κοινότητα που θα ζητάει την συνδρομή των Δημοτών της μέσα από σύσταση επιτροπών Δημοτών. Ιδιαίτερα σε θέματα και έργα που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις (τεχνικές-νομικές).
Κοινότητα που θα ενθαρρύνει , με την δράση της ,την επιχειρηματικότητα στο χωριό και που θα στηρίζει έμπρακτα τούς τοπικούς επαγγελματίες.
Κοινότητα που ο πρόεδρος θα ξέρει ότι μπορεί να στηριχθεί στην συνεργασία όλων των συνυποψήφιων του για την θέση του προέδρου ανεξαρτήτως αποτελέσματος των εκλογών. Αυτό θα πράξω εγώ. Και η προσωπική μου συνδρομή και οι προτάσεις μου είναι διαθέσιμες σε όλους, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό νομίζω το έχω αποδείξει με την παρουσία μου στο χωριό τα τελευταία χρόνια. Η ανιδιοτελής ενασχόλησή μου , σε εθελοντική βάση, με θέματα υποδομών (φωτισμός-δρόμοι-αποχιονισμός-παιδικές χαρές-γήπεδα) στο χωριό και οι παρεμβάσεις μου στον Δήμο και την Περιφέρεια για την προώθηση τους αποτελούν καθρέφτη για το πώς σκέφτομαι και λειτουργώ.
Κοινότητα που θα συμμετέχει σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Βεροίας ( ιδιαίτερα όταν υπάρχουν θέματα για το Σέλι ) και στα οποία η Κοινότητα καλείται υποχρεωτικά και έχει δικαίωμα ψήφου. Προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι πέντε χρόνια τώρα η κοινότητα δεν έχει παραστεί ούτε μία φορά σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ακόμα και όταν συζητιούνταν θέματα του Σελίου. Όπως επίσης δεν έχει καταθέσει, προς συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο , ούτε μία πρόταση για έργα η προβλήματα στο Σέλι. ΟΎΤΕ ΜΙΑ ΣΕ ΠΈΝΤΕ ΧΡΌΝΙΑ…
Η Κοινότητα πρέπει να λειτουργεί ενωτικά και να αναζητεί συνεργασίες βάση προγραμμάτων. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αποκλεισμούς. Το Σέλι είμαστε όλοι εμείς … μαζί.. Βλάχοι, μη Βλάχοι, Βεροιώτες, Ναουσαίοι, Θεσσαλονικείς! Το Σέλι ανήκει σε όλους και σε κανένα! Δεν είναι χώρος για μικροπολιτικά παιχνίδια και μικροσυμφέροντα…
Το Σέλι των 2000 Δημοτών και των 1500 οικιών πρέπει να θέτει πάντα τον ΠΗΧΗ ΨΗΛΑ… Οι περήφανοι Δημότες του πρέπει να έχουν ένα Χωριό που εκφράζει αυτή τους την περηφάνια… Χωριό αντάξιο της δυναμικής και της ιστορίας που κουβαλάει… Χωριό με φωνή και παρουσία που δεν απαξιώνει τις περιουσίες των δημοτών του… Χωριό σύγχρονο, με το βλέμμα στο μέλλον δίχως να αλληθωρίζει στο παρελθόν…
Σας ευχαριστώ
Φαρσαρώτος Γεώργιος
Υποψήφιος Πρόεδρος τ.κ Κάτω Βερμίου
Απόφοιτος Νομικής Σχολής του ΑΠΘ .Κάτοικος & Δημότης Σελίου
Κιν: 6988378942
e-mail : farsarotosgeorge@gmail.com fb : George Farsar