Μετά τις έντονες και καταστροφικές χαλαζοπτώσεις που έπληξαν την Ημαθία, ο βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, με ερώτηση του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, φέρνει το θέμα στη Βουλή και θέτει δύο ερωτήματα:
Πρώτον, αν υπάρχουν επαρκή υλικά (φυσίγγια ιωδιούχου αργύρου), ώστε να αντιμετωπίζονται πλήρως τα χαλαζοφόρα νέφη και δεύτερον, αν έχει προχωρήσει ο διεθνής διαγωνισμός, ώστε να υπογραφεί άμεσα η νέα σύμβαση του έργου αντιχαλαζικής προστασίας, η οποία λήγει στις 2 Αυγούστου 2019.
Σε δήλωση του ο βουλευτής Ημαθίας επισημαίνει:
«Η αντιχαλαζική προστασία στην περιοχή μας είναι άκρως σημαντική, για τις καλλιέργειες και τους παραγωγούς μας. Τις προηγούμενες ημέρες ζήσαμε όλοι μας τις έντονες και καταστροφικές χαλαζοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή μας. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ΕΛΓΑ και η εταιρία που έχει αναλάβει το έργο με τα εναέρια μέσα, οφείλουν να συνεργαστούν και να λειτουργήσουν προς όφελος των αγροτών και των καλλιεργειών τους. Προκειμένου οι παραγωγοί να εξασφαλίσουν την μέγιστη προστασία, θα πρέπει να υπάρχουν, επαρκή υλικά και να δρομολογηθεί άμεσα η νέα σύμβαση για τη συνέχιση του έργου της αντιχαλαζικής προστασίας και μετά τις 2 Αυγούστου 2019».
Ακολυθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΘΕΜΑ: «Σοβαρά ερωτηματικά για την εναέρια αντιχαλαζική προστασία του ΕΛΓΑ. Κίνδυνος να βρεθούν χωρίς εναέρια αντιχαλαζική προστασία οι παραγωγοί.»
Σε αρκετά χωριά των Δήμων Βέροιας, Αλεξάνδρειας και Νάουσας (Μελίκη, Νεόκαστρο, Άραχος, Μακροχώρι, Κουλούρα, Διαβατός, Μονόσπιτα, Κοπανός, Ροδοχώρι, Λευκάδια κ.α.) είχαμε έντονες και αλλεπάλληλες χαλαζοπτώσεις, οι οποίες προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές στις καλλιέργειες και την παραγωγή. Οι καταστροφές υπολογίζονται σε ποσοστό άνω του 80%, στα πυρηνόκαρπα, ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα, τα οποία βρίσκονται στο ευαίσθητο στάδιο του καρπιδίου. Σημαντικές ζημιές υπάρχουν και σε καλλιέργειες αχλαδιών, κερασιών και ακτινιδίων, που κυριαρχούν σε αυτές τις περιοχές. Οι εκτεταμένες όμως ζημιές που σημειώθηκαν, εγείρουν και σοβαρά ερωτηματικά για την εναέρια αντιχαλαζική προστασία του ΕΛΓΑ στην περιοχή μας.
Όπως γνωρίζετε, η περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, εντάσσεται στο πρόγραμμα Ενεργητικής Προστασίας, δηλαδή στην καταστολή του χαλαζιού με εναέρια μέσα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΛΓΑ στις 18 Μαρτίου 2019, μας ενημερώνει ότι, το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας με Εναέρια μέσα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις 20 Μαρτίου 2019, χωρίς να αναφέρεται η λήξη του προγράμματος, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.
Επειδή γνωρίζετε, ότι, η σύμβαση που έχει συνάψει ο ΕΛΓΑ με την εταιρία που έχει αναλάβει το έργο της αντιχαλαζικής προστασίας λήγει στις 2 Αυγούστου 2019, ελλοχεύει ο κίνδυνος μετά το πέρας της εν λόγω ημερομηνίας οι παραγωγοί να βρεθούν χωρίς εναέρια αντιχαλαζική προστασία.
Επειδή οι συνεχείς και εκτεταμένες χαλαζοπτώσεις έπληξαν τις καλλιέργειες στην Ημαθία τις προηγούμενες εβδομάδες με σφοδρότητα, δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα για το αν υπάρχει επαρκή διαθεσιμότητα σε φυσίγγια ιωδιούχου αργύρου, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα, η εταιρία που εφαρμόζει την αντιχαλαζική προστασία, να αντιμετωπίσει με επάρκεια τα χαλαζοφόρα νέφη.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός
1) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο νέος διεθνής διαγωνισμός για την αντιχαλαζική προστασία, που λήγεις στις 2 Αυγούστου 2019, ώστε να υπογραφεί η νέα σύμβαση για την περίοδο 3 Αυγούστου 2019 έως 2024;
2) Υπάρχει επαρκές υλικό (φυσίγγια ιωδιούχου αργύρου) ώστε να αντιμετωπίζονται με αποτελεσματικότητα τα χαλαζοφόρα νέφη;