Του Κωνσταντίνου Χρ. Ρούσου*
Βρισκόμαστε στο κατώφλι της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα και η διαχείριση των απορριμμάτων παραμένει ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα για την Ελλάδα , την ώρα που , εδώ και χρόνια , πολλές χώρες της ΕΕ έχουν καταφέρει όχι μόνο να βρουν λύση , αλλά και να εκμεταλλεύονται τα απορρίμματα προς όφελός τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Κομισιόν , χώρες όπως η Ολλανδία , η Σουηδία, η Δανία, η Αυστρία και η Γερμανία διαθέτουν δεκάδες μονάδες αποτέφρωσης , επεξεργασίας και ανακύκλωσης σκουπιδιών , δηλαδή υπερσύγχρονα εργοστάσια , τα οποία μετατρέπουν τα απορρίμματα σε ενέργεια και θέρμανση με τεράστια οφέλη για το περιβάλλον.
Ο φιλόδοξος στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το 2030 μόνο το 5% των αστικών αποβλήτων να καταλήγει για ταφή. Βέβαια, αυτός ο στόχος είναι υπερβολικά φιλόδοξος , αν αναλογιστούμε ότι υπάρχουν ακόμη χώρες ,όπως η Ελλάδα, η Κύπρος , η Κροατία, η Λετονία και η Μάλτα, που στέλνουν σε χώρους υγειονομικής ταφής πάνω από τα τρία τέταρτα των αστικών αποβλήτων τους.
Είναι ενδιαφέρον να δούμε πως διαχειρίζονται, αναλυτικότερα, ορισμένες από τις ισχυρότερες, οικονομικά, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα σκουπίδια τους .Στην Γερμανία έχουν , ουσιαστικά, καταργηθεί οι παραδοσιακές χωματερές και έχουν αντικατασταθεί με μερικά από τα πλέον προηγμένα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων στον κόσμο .Αυτά δέχονται μόνο ότι έχει απομείνει από τα απορρίμματα που έχουν , υποχρεωτικά, ανακυκλωθεί .Χαρακτηριστικά, μόνο το 1% των οικιακών απορριμμάτων καταλήγει σε ΧΥΤΑ, ενώ ανακυκλώνεται σχεδόν το 100% των μπαταριών και των λιπαντικών αυτοκινήτων.
Στην Γαλλία λειτουργούν ειδικές μονάδες αποτέφρωσης, όπου γίνεται η επεξεργασία των απορριμμάτων .Από το 2006, μάλιστα, οι Γάλλοι κατάφεραν να παράξουν, μέσω της καύσης των σκουπιδιών τους, αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσουν ένα εκατομμύριο σπίτια με ηλεκτρισμό και 600.000 με θέρμανση.
Η Αυστρία είναι μια από τις πιο εξελιγμένες χώρες στην Ευρώπη ,σε ότι αφορά τις πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων, με άρτια οργανωμένες μονάδες διαλογής και κομποστοποίησης απορριμμάτων, εργοστάσια σύνθετης επεξεργασίας πολλών, ταυτόχρονα, ρευμάτων ανακυκλώσιμων υλικών και με εργοστάσια καύσης.
Στην Σουηδία παράγεται βιοαέριο από δύο χώρους διαχείρισης αποβλήτων , που χρησιμοποιείται ως καύσιμο αυτοκινήτων. Από το 2007 η ταφή απορριμμάτων σχεδόν σταμάτησε.
Στην Ιταλία υπάρχουν 5 μονάδες υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, 12 μονάδες ανακύκλωσης και 7 μονάδες κομποστοποίησης. Η ανακύκλωση, εκεί, επιβραβεύεται με δωρεάν εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Γίνεται σαφές , λοιπόν, ότι τα σκουπίδια θα μπορούσαν, μέσω της επεξεργασίας τους σε σύγχρονες μονάδες, να προσφέρουν μια επιπλέον λύση σε θέματα ηλεκτροδότησης και θέρμανσης των ελληνικών νοικοκυριών ενώ , ταυτόχρονα ,θα άνοιγαν και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας .Έχουμε, δηλαδή ,μπροστά μας ένα ακόμα λαμπρό παράδειγμα της αειφόρου ανάπτυξης.
*Ιατρός Παθολόγος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό
«Δικαίωμα για Νέα Βέροια» του Ι. Παπαγιάννη