Ειδικός εισηγητής ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ
Η Τακτική Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Εθνικών Ιατρικών Συλλόγων (CPME) πραγματοποιήθηκε στη Βαλέττα της Μάλτας, με την συμμετοχή Αντιπροσωπειών από τους Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Παρατηρητών από Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους τρίτων χωρών και Εκπροσώπων από άλλες Ευρωπαϊκές Ιατρικές Οργανώσεις, όπως ΑΕΜΗ, FEMS, PWG, UEMS, WHO και EANA.
Εκ μέρους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στη Σύνοδο της CPME συμμετείχαν οι Αναστάσιος Βασιάδης, Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος, Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης και Γρηγόριος Ροκαδάκης.
Στα πλαίσια παρουσίασης της Εθνικής Αναφοράς ο Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην CPME Αναστάσιος Βασιάδης, αναφέρθηκε εκτενώς στο προσφυγικό ζήτημα, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις του στις τοπικές κοινωνίες και στην Υγεία των προσφύγων. Περιγράφηκαν οι δραματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες οι Έλληνες ιατροί σε συνθήκες παρατεινόμενης οικονομικής κρίσης και λιτότητας, κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, με ανθρωπισμό, σεβασμό και προσήλωση στις ευρωπαϊκές αρχές, φροντίζοντας για την ασφάλεια και την φροντίδα αυτών των ανθρώπων, ανεξαρτήτως αν φέρουν μαζί τους η όχι συνοδευτικά έγγραφα. Τέθηκε τέλος η επιτακτική αναγκαιότητα να επιληφθούν της κατάστασης οι Αρχές και τα Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν αυτή λάβει εντελώς ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με αναγκαίες πρωτοβουλίες που πρέπει να κινηθούν κατά κύριο λόγο σε πολιτικό επίπεδο με την ανάληψη δράσεων που θα αποσκοπούν στον συνολικό έλεγχο και την επιτυχή διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
Ο Α. Βασιάδης προχώρησε σε λεπτομερείς επισημάνσεις, για τα επίκαιρα ζητήματα Υγείας στην Ελλάδα που εγείρονται εις βάρος της Περίθαλψης των πολιτών και εις βάρος του Ιατρικού Επαγγέλματος, όπως έχουν εξελιχτεί μέχρι σήμερα.
Μεταξύ άλλων ειδικότερη αναφορά επιφυλάχτηκε για την μεγάλη υποβάθμιση των Δημόσιων Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται υπέρμετρα τα νοσοκομεία τα οποία είναι υποστελεχωμένα. Επίσης ειδική επισήμανση έγινε στις αυθαίρετες απομειώσεις των αμοιβών των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών και των ιατρικών εργαστηρίων τα οποία με τις πρακτικές rebate και clow back, καθώς και με την πρόσφατη ανακοίνωση για «δωρεάν» διαγνωστικές εξετάσεις σε ασφαλισμένους, χωρίς όμως να έχει προβλεφθεί η ανάλογη δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό, οδηγούνται σε κατάργηση. Αναφορά επιφυλάχθηκε και στην ανεπάρκεια του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στην αυθαιρεσία της φαρμακευτικής πολιτικής που θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.
Ειδικές διεργασίες πραγματοποιήθηκαν ως προς τις συνέπειες του Brexit για την υγεία στην Ευρώπη και το ιατρικό επάγγελμα. Ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας υποστήριξε την παραμονή του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου ως πλήρους μέλους της CPME ανεξαρτήτως των διεργασιών για το Βrexit, ενώ απέσπασε την διαβεβαίωση ότι δεν θα επηρεαστεί η θέση των 3000 περίπου Ελλήνων Ιατρών που ζουν και εργάζονται στην Βρετανία.
Ο εκπρόσωπος του ΠΙΣ προχώρησε σε κατάθεση προτάσεων σύμφωνα με τις θέσεις της Ιατρικής Κοινότητας στην Ελλάδα και εισηγήθηκε την διαμόρφωση ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής η οποία θα ενσωματωθεί στο νομικό πλαίσιο κάθε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο περιθώριο της Συνόδου πραγματοποιήθηκαν επί μέρους συναντήσεις συνεργασίας με το Προεδρείο της CPME, με εκπροσώπους Ευρωπαϊκών Ιατρικών Συλλόγων και Ιατρικών Συλλόγων Τρίτων Χωρών που παρευρέθησαν ως παρατηρητές και με εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Ιατρικών Ενώσεων.
Η Ελληνική Αντιπροσωπεία πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Ελληνική Πρεσβεία στην Βαλέττα όπου είχε ιδιαίτερη εγκάρδια συνάντηση με τον Έλληνα Πρέσβη. Ο Έλληνας Πρέσβης κατά την διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε, ενημέρωσε τους επισκέπτες για το έργο και τις δραστηριότητες της Πρεσβείας.
Οι Αντιπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στα πλαίσια της συνάντησης ενημέρωσαν με την σειρά τους την Πρέσβη, για το έργο της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στα πλαίσια της CPME.
Ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος επίσκεψη συνεργασίας πραγματοποιήθηκε και στο Υπουργείο Υγείας της Μάλτας. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης η Ελληνική Αντιπροσωπεία συζήτησε με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας της Μάλτας για τα συστήματα Υγείας των δύο χωρών και την προοπτική ανάπτυξης συνεργασιών Ιατρικού Τουρισμού.