Συνέντευξη στον ΑΚΟΥ 99.6 με αφορμή την έλευση των λειψάνων των Αγ. Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης στην Πατρίδα
Έχει καθιερωθεί πλέον στην Πατρίδα κάθε χρόνο το προσκύνημα των λειψάνων των Αγ. Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη σχέση;
Πράγματι τείνει να γίνει θεσμός, αλλά πρόκειται για μια δυνατή σχέση αγάπης που έχουμε καλλιεργήσει εδώ και χρόνια με τους Αγίους και την Ιερά Μονή στην Μυτιλήνη. Πέραν του γεγονότος ότι στην Πατρίδα έχουμε ναό του Αγ. Ραφαήλ, στο μοναστήρι στην Μυτιλήνη μονάζει εδώ και 50 χρόνια η αδελφή Φιλάρετη που κατάγεται από την Πατρίδα Ημαθίας.
Ακούστε όλη την συνέντευξη εδώ
Επί πολλά χρόνια επισκεπτόμαστε τους Αγίους στο νησί και πριν από χρόνια είχαμε και την ευλογία μετά από ένα θαυμαστό γεγονός να φιλοξενήσουμε και την Αγία Κάρα, που κανονικά δεν θα μπορούσαμε να έχουμε τέτοια τιμή.
Ιδιαίτερη σχέση έχει δημιουργηθεί και με τον μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο, που είμαι αδελφός, φίλος και παιδί του. Όλα αυτά φυσικά δεν θα γινόταν αν δεν έδινε ευλογία και την αρχική άδειά του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας και πνευματικός μου. Έτσι ευλόγησε και φέτος και θα πάμε να πάρουμε τα ιερά λείψανα.
Υπάρχουν άνθρωποι στις δύσκολες οικονομικά ημέρες που βιώνουμε, που επιθυμούν να επισκεφθούν τους Άγιους στο νησί, αλλά είναι αδύνατο να διαθέσουν τα απαιτούμενα χρήματα για τα έξοδα.
Έτσι η έλευση των λειψάνων των αγίων είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους πιστούς, ένα πνευματικό κίνητρο. Γι’ αυτό και κατακλύζεται από κόσμο όλες τις ημέρες που παραμένουν τα λείψανα, ήδη έχουν επικοινωνήσει από Καβάλα, Κατερίνη, Κοζάνη για να έρθουν πούλμαν. Σημαντικό ωστόσο είναι και η ακολουθιακή υποστήριξη, αφού οι πιστοί θα μπορούν όλες τις ημέρες να παρακολουθήσουν ένα γεμάτο πρόγραμμα με ακολουθίες.
Για πόσες ημέρες θα παραμείνουν τα ιερά λείψανα και ποιες οι ώρες που μπορεί κάποιος να τα προσκυνήσει;
Η υποδοχή των λειψάνων θα γίνει το Σάββατο 30 Μαρτίου παρουσία του Σεβασμιότατου και θα παραμείνουν μέχρι τις 8 Απριλίου. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο να παραταθεί κατά δύο ημέρες η παραμονή τους, αλλά δεν είναι ακόμη σίγουρο. Ο ναός θα είναι ανοιχτός από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ συνεχόμενα.
Επομένως υπάρχει και θέμα ασφάλειας; Εξάλλου τις ημέρες αυτές που ο κόσμος θα συρρέει υπάρχει ανάγκη από εθελοντές γιατί τα διακονήματα θα είναι πολλά.
Καθόλη την παραμονή των λειψάνων θα υπάρχει η λεγόμενη «φρουρά», κυρίες οι οποίες είναι μόνιμα πάνω από τα λείψανα. Πρόσφατα είχαμε περιστατικό στην Αττική που εκλάπησαν τα ιερά λείψανα του Αγ. Λουκά με τις λειψανοθήκες. Δεν θέλει πολύ, να βρεθεί κάποιος και να γίνει το κακό. Γι΄αυτό έχουμε μια πιστή ως «αρχιφύλακα» που ορίζει την «φρουρά».
Γνωρίζουμε ότι ήσασταν στρατιωτικός. Σε τι ηλικία γίνατε κληρικός;
Κληρικός έγινα στα 36. Αποφοίτησα από την Σ.Μ.Υ. στα Τρίκαλα και έγινα ιπτάμενος στα ελικόπτερα της αεροπορίας στρατού, όπου υπηρέτησα για 19 χρόνια.
Πώς ένας ιπτάμενος στα ελικόπτερα, αποφασίζει να ασχοληθεί με τα επουράνια της ψυχής;
Υπήρξα παιδί του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, από την εποχή που ήταν μητροπολίτης Δημητριάδος. Αποφοίτησα από την βυζαντινή σχολή Δημητριάδος μετά από 6 χρόνια και παράλληλα όπου πήγαινε ο Μακαριστός Χριστόδουλος έψελνα κι εγώ.
Επειδή ήμουν καλλίφωνος και του άρεσε με έβαλε στο μοναστήρι της Αγ. Τριάδας στην Κατζέα, όπου πήγαινα κάθε Τετάρτη και Σάββατο αφιλοκερδώς και εξυπηρετούσα παντού. Χαρακτηριστικά με φώναζαν «παπά Διονύση» χωρίς ακόμη να έχω σχέση με το ράσο, αλλά ούτε περνούσε καν από το μυαλό μου ότι θα γίνω ιερέας. Δεν κρύβω την αγάπη μου για το ράσο, αφού προέρχομαι και από τους δύο γονείς μου από οικογένειες ιερέων, αλλά δεν το είχα στο μυαλό μου.
Παντρεύτηκα με την Δέσποινα μικρός μόλις αποφοίτησα από την σχολή στα 20 και αποκτήσαμε 4 παιδιά και 3 εγγόνια.
Έπαιξε ρόλο η γνωριμία με τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στην απόφασή σας να γίνετε ιερέας;
Γνωρίζοντας αυτόν τον άνθρωπο δημιουργήθηκε μια φλόγα, μια επανάσταση μέσα μου. Πετούσαμε με το ελικόπτερο πολλές φορές, πήγαινα στο γραφείο του και χωρίς να με ρωτήσει με έγγραψε στο εκκλησιαστικό λύκειο, σα να είχε φώτιση.
Αποφοίτησα, έμενα στο Βελεστίνο, ήθελε να με κάνει αρχιερατικό επίτροπο και το 1998 όταν εξελέγη αρχιεπίσκοπος ήθελε να με πάρει στην Αθήνα. Εγώ και η γυναίκα μου δεν θέλαμε να πάμε στην πρωτεύουσα, αλλά να επιστρέψουμε στην Βέροια, όπως και έγινε. Όταν ήρθα εδώ και γνώρισα τον νυν μητροπολίτη Παντελεήμονα, θαμπώθηκα και κατέληξα ότι θέλω να γίνω ιερέας.
Όταν του ανακοίνωσα την επιθυμία μου και κανονικά ανέμενα μια διαδικασία με ερωτήσεις και κρίσεις, αμέσως με κάλεσε και μου είπε ότι άμεσα θα προχωρήσει η χειροτονία μου.
Ακόμη είχα εκκρεμότητες με τον στρατό, που όταν έκλεισαν χειροτονήθηκα στις 14 Σεπτεμβρίου στην Ι.Μ. Σφήνιτσας, στις 7 Νοεμβρίου πρεσβύτερο στην Αλεξάνδρεια και ακολούθως τοποθετήθηκα στο Μακροχώρι. Όταν «κοιμήθηκε» ο π. Νικόλαος Δάμτσης στην Πατρίδα με τοποθέτησαν εκεί.
Λείπει σήμερα ο Χριστόδουλος;
Λείπει πολύ από όλο τον κόσμο, αλλά βασικά από την πατρίδα. Λείπει η φωνή του. Τον θυμάμαι σε κάποιες εμφανίσεις του που έλαμπε όχι από αγιοσύνη, αλλά από αρχοντιά. Ήταν πατριώτης, ήταν «αρχηγάρα».
Θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικές οι εξελίξεις αν ζούσε;
Ήταν θέλημα Θεού να φύγει. Και δεν το λέω παρηγορητικά, αλλά πραγματικά ήταν θέλημα Θεού, για να δείξει η έλλειψή του το χάος που δημιουργήθηκε και να συσπειρωθούμε όλοι. Εξάλλου το έλεγε και ο ίδιος. «Δεν φτάνει μόνο ένας. Τι να σας κάνω εγώ, ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη». Μαζευτήκαμε τότε 3 εκατομμύρια λαός στην πλατεία Αριστοτέλους και την επομένη συνέχιζαν να τον πολεμάνε.
Ήταν θέλημα Θεού η έλλειψή του, για να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να κρεμαστούμε στον ένα, αλλά να έχουμε φωνή και ο τελευταίος παπάς και ο τελευταίος δημοσιογράφος.. Θα φωνάζω κι εγώ όσο μπορώ μέσα στα όρια, χωρίς να σκανδαλίζω. Με κατηγόρησαν για ακροδεξιό, χρυσαυγίτη, τι σχέση έχω εγώ με αυτά;
Υπηρετώ την πατρίδα 20 χρόνια ως στρατιωτικός και 20 χρόνια ως ιερέας, δεν θυμάμαι τον εαυτό μου με ρούχα λαϊκού, θα συνεχίζω με φωνή εθνική, όχι φανατική, όχι ακραία.