Για την ψηφιακή πολιτική του υπουργείου, μίλησε ο Ν. Παπάς στη Βέροια
Για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών μίλησε ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής το βράδυ της Τετάρτης στην Ελιά, αφού προηγουμένως αναφέρθηκε στο Μακεδονικό (βλέπε χθεσινό φύλλο) αλλά και στις πολιτικές της Ν.Δ., απέναντι στις εργασιακές σχέσεις και στο κοινωνικό κράτος, το οποίο – όπως είπε – τους ενοχλεί.
Τόνισε ότι, πλέον, η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει το τεράστιο χρέος «που φόρτωσαν στις πλάτες της χώρας ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.» και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση διεκδίκησε και πέτυχε μια αναδιάρθρωση «η οποία πείθει, εντός και εκτός της χώρας, ότι η Ελλάδα δεν θα έχει προβλήματα».
Εκτίμησε ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια αλλά όχι από την κρίση και υπογράμμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να έχει πλεονασματικά Ασφαλιστικά Ταμεία, αφού από το 1 δισ. μείον, πήγαν στο 1 δισ., συν, όπως είπε.
«Η Ελλάδα μπήκε σε τροχιά αναπτυξιακής πορείας και προχωράει με αισιοδοξία. Μπορεί να υπάρχουν λάθη αλλά ξαναστέκεται στα πόδια της» τόνισε.
Ψηφιακή πολιτική
Για το αντικείμενο του υπουργείου του ο κ. Παπάς αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, ώστε να γίνει πιο λειτουργικό και πιο διάφανο το κράτος.
Μίλησε για το έργο της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων στο δημόσιο ξεκινώντας από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο είναι πλήρως ψηφιοποιημένο, χωρίς να κυκλοφορεί πλέον χαρτί, από γραφείο σε γραφείο.
Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε ο κ. Παπάς, ότι «υπάρχει διαφάνεια και εξοικονόμηση πόρων». Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται σε όλο το δημόσιο, σε 150.000 υπαλλήλους οι οποίοι θα μπορούν να υπογράφουν ψηφιακά, ακόμα και με το κινητό τους.
Κρίσιμο έργο, χαρακτήρισε και την διασύνδεση 21.000 Φορέων του Δημοσίου που θα επικοινωνούν μεταξύ τους ηλεκτρονικά. «Αυτό θα μας γλυτώνει 400 εκ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή δύο επιδόματα ενοικίου», πρόσθεσε και αναρωτήθηκε γιατί δεν προχώρησε αυτό μέχρι τώρα.
Για την εθνική ψηφιακή πύλη που θα αφορά επιχειρήσεις και πολίτες, είπε ότι ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ γίνονται συζητήσεις με τα Επιμελητήρια για το ηλεκτρονικό ΓΕΜΙ.
Η ψηφιακή πολιτική μπαίνει και στην γεωργία με εγκατάσταση 6.500 σταθμών (κεραίες) σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις της χώρας, δημιουργώντας μια υποδομή που θα συλλέγει δεδομένα για τον καιρό, την υγρασία ή την κατάσταση του εδάφους, τα οποία θα συνδυάζονται με δεδομένα των ευρωπαϊκών δορυφορικών συστημάτων, ώστε οι αγρότες να έχουν εξειδικευμένες πληροφορίες για το χωράφι τους.
«Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στην τεχνολογία, ενώ ανοίγεται μια τεράστια βάση δεδομένων στην ερευνητική κοινότητα κι ένα τεράστιο πεδίο απασχόλησης» τόνισε ο κ. Παπάς εκτιμώντας ότι αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε μια βαριά βιομηχανία στον πρωτογενή τομέα.
Τέλος, αναφέρθηκε και στην ανάγκη εφαρμογής της ψηφιακής τεχνολογίας στους δήμους, για την καλύτερη και πιο «έξυπνη» λειτουργία των πόλεων.
Σ. Γκ.