Με έντονες αποδοκιμασίες από πολίτες που διαμαρτύρονταν, με ελληνικές σημαίες στα χέρια, για τη συμφωνία των Πρεσπών και το «ξεπούλημα της Μακεδονίας», έφτασε χθες στον χώρο της «Ελιάς» στη Βέροια ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παπάς.
Ισχυρή ομάδα των ΜΑΤ κρατούσε τους διαμαρτυρόμενους σε απόσταση ασφαλείας από την αίθουσα όπου μίλησε ο υπουργός λίγο μετά τις 8.00 το βράδυ, ενώ έξω από την αίθουσα ακουγόταν το «Μακεδονία ξακουστή» και υβριστικά συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης.
Παίρνοντας αφορμή από τις αποδοκιμασίες ο κ. Παπάς, αναφέρθηκε στο Μακεδονικό υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει μάθει να αντιμετωπίζει τις διαμαρτυρίες και δεν έχει κανένα πρόβλημα μ’ αυτές. «Πρόβλημα έχουμε με τις αντισυγκεντρώσεις, που είναι μαύρα κομμάτια στις σελίδες της πολιτικής ιστορίας της χώρας.
Νομίζω ότι είμαστε σε μια φάση όπου ο λαός θα ωριμάσει και θα καταλάβει. Διότι εμείς δεν είπαμε ψέματα για το Μακεδονικό, ποτέ δεν παρεκλίναμε από τις αρχές μας για το Μακεδονικό και ο λαός αυτό το αναγνωρίζει, ακόμα κι αυτοί που διαφωνούσαν, γιατί τα θετικά αποτελέσματα αρχίζουν να ξεδιπλώνονται σιγά-σιγά» τόνισε ο κ. Παπάς ασκώντας κριτική στη στάση τη Ν.Δ. επί του θέματος.
«Είπαν ότι είναι προδοτική η συμφωνία των Πρεσπών και ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης πάει στην Ευρώπη και λέει ότι θα την εφαρμόσουν. Εδώ, έχουμε μια σκαστή περίπτωση πατριδοκαπηλίας. Να καταλαβαίνουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν μέσα στην εθνική γραμμή, να υποκρίνονται λέγοντας ψέματα στον κόσμο και να πηγαίνουν στην Ευρώπη και να λένε ότι δεν θα την αμφισβητήσουν.
Ας προσπαθήσει η Ν.Δ. να είναι μία φορά ειλικρινής σε σχέση με το Μακεδονικό. Εάν εξακολουθούν να θεωρούν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι προδοτική, οφείλουν να διεκδικήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού και να την αλλάξουν.
Αλλιώς, γιατί να διεκδικήσουν την ψήφο; Για να εφαρμόσουν κι αυτοί μια προδοσία;» τόνισε και «προκάλεσε» όλους καθώς και όσους διαφωνούν, να γίνει τώρα, αυτή τη χρονική περίοδο μία συζήτηση με όρους ψυχραιμίας.
Τη στιγμή εκείνη στην αίθουσα προκλήθηκε αναστάτωση από διαμαρτυρίες πολιτών, οι οποίοι, όπως είπε ο κ. Παπάς αμέσως μετά την απομάκρυνσή τους, «είναι από αυτούς τους συμπολίτες μας που έπεσαν θύματα μιας τεράστιας εξαπάτησης. Διότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι το πρώτο διεθνές κείμενο στο οποίοι οι γείτονές μας παραδέχονται ότι δεν έχουν σχέση με την αρχαία Μακεδονία.
Και την αλήθεια που πονάει πρέπει να την πούμε, διότι εάν η Μακεδονία μας ήταν ξακουστή, ήταν ξακουστή ως Μακεδονία των γειτόνων. Κι αυτή είναι μία σκληρή αλήθεια που πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε.
Η πολιτική που υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα είναι μία πολιτική που αναδεικνύει μια Ελλάδα που δεν είναι φοβική, κι αυτή η περίοδος πρέπει να τελειώσει», πρόσθεσε ο κ. Παπάς και συνέχισε την ομιλία του με τις προκλήσεις της χώρας απέναντι στην οικονομική ανάπτυξη, την ψηφιακή εποχή, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, για τη διευκόλυνση του πολίτη από τον δημόσιο μέχρι και τον πρωτογενή τομέα, που αφορά και τις αγροτικές περιοχές της Περιφέρειας.
«Καλούμαστε να κάνουμε κορυφαίες επιλογές για το τί κοινωνία θα είμαστε στο μέλλον» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Παπάς υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα «έχει μπει στην τροχιά μιας επίμονης αναπτυξιακής πορείας που αποτυπώνει και την ξεκάθαρη αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης».
Στην αίθουσα της "Ελιάς" βρισκόταν και ο υφυπουργός Άγγελος Τόλκας, ο οποίος αποχώρησηε μόλις χαιρέτησε τον υπουργό και λίγο πριν ξεκινήσει η ομιλία του κ. Παπά, τον οποίο προλόγισε ο κ. Κωστόπουλος της Ν.Ε. Ημαθίας. Στο πάνελ με τον υπουργό ήταν οι βουλευτές Φρ. Καρασαρλίδου και Χρ. Αντωνίου, ο συντονιστής Ημαθίας Τ. Κωστόπουλος και η Εύη Παπαγιαννούλη.
Περισσότερες φωτό στο gallery κάτω από το βίντεο του άρθρου
(Αναλυτικότερο ρεπορτάζ από την ομιλία του υπουργού η οποία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, λίγο πριν το κλείσιμο της έκδοσης, στο αυριανό μας φύλλο).