Χθες 8 Μαρτίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας. Τον Δεκέμβριο του 1977 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιερώνει την 8η Μαρτίου ως την Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη. Πρόκειται για μια ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.
Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας με την ονομασία «Γυναίκες, Επιχειρήσεις και ο Νόμος 2019», σε έξι μόνο χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν ίσα δικαιώματα μεταξύ γυναικών και αντρών: Γαλλία, Βέλγιο, Δανία, Σουηδία, Λετονία και Λουξεμβούργο βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημοσίευσε τον Δεκέμβριο του 2018 έκθεση για το χάσμα μεταξύ γυναικών και αντρών στον πλανήτη, η οποία καταγράφει την κατάσταση της ισότητας των φύλων σε 149 χώρες εστιάζοντας σε τέσσερις τομείς: οικονομία, εκπαίδευση, υγεία και πολιτική. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι υπάρχει φθίνουσα εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη ανισότητα στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. Τα ηνία ως προς την επίτευξη της ισότητας των φύλων συνεχίζουν να κρατούν οι σκανδιναβικές χώρες, με πρώτη την Ισλανδία.
Σε πολλές περιοχές του κόσμου, οι γυναίκες έχουν πολύ πιο δύσκολη ζωή μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες. Κινδυνεύουν να παντρευτούν πριν γίνουν καν 15 ετών. Κινδυνεύουν να υποστούν κλειτοριδεκτομή. Κινδυνεύουν να μείνουν αγράμματες. Κινδυνεύουν να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πρέπει να παλέψουν σε έναν κόσμο που είναι τόσο άδικος που πρέπει να δίνουν τη ζωή τους για τα δικαιώματά τους και που έπρεπε ο ΟΗΕ να θεσπίσει ημέρα για εκείνες στις 8 Μαρτίου.
Ας αποτελέσει αυτή η ημέρα, που νοηματοδοτεί τις θυσίες αλλά και τα σπουδαία επιτεύγματα των γυναικών όλου του κόσμου, αφορμή για περισυλλογή και κινητοποίηση για την υποστήριξη της ισότητας.
Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας
Τσαπαροπούλου Έφη – ψυχολόγος
Νατσιοπούλου Χαρούλα – Κοινωνική λειτουργός
Λυμούση Σταυρούλα – νομική σύμβουλος