Δέσμη μέτρων για τις συντάξεις χηρείας, τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την αύξηση του ορίου οφειλών για συνταξιοδότηση και την επιτάχυνση της έκδοσης εκκρεμών συντάξεων, εξήγγειλε από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος. Ειδικότερα, ο κ. Πετρόπουλος προανήγγειλε:
• Την κατάργηση των προβλέψεων για αναστολή της καταβολής συντάξεων χηρείας με ηλικιακό κριτήριο τα 55 έτη (όπως ισχύει αν ο δικαιούχος δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος κατά τον χρόνο θανάτου του συζύγου, τότε, λαμβάνει τη σύνταξη για μία τριετία, διακόπτεται και επαναχορηγείται μετά το 67ο έτος της ηλικίας του).
Παράλληλα για όσους είναι άνω των 55 ετών, ή βρίσκονται σε χηρεία για τρία έτη, θα υπάρξουν ειδικά προγράμματα απασχόλησης από τον ΟΑΕΔ.
Το καινούργιο σύστηµα µε το όριο των 55 ετών αφορά µόνο νέες συντάξεις για θανάτους από τον Μάιο του 2016 και µετά. Σύμφωνα με το «Έθνος», η ρύθµιση για τις νέες συντάξεις χηρείας η οποία θα διασώζει χήρες και χήρους που λαµβάνουν σύνταξη και ήταν κάτω από 55 ετών τη στιγµή του θανάτου δεν αποκλείεται να οδηγεί στην αναβολή του δυσµενούς µέτρου µέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από ένα συγκεκριµένο ποσοστό (π.χ. κάτω από 10%). Την πρόθεση του υπουργείου να αντιµετωπιστεί το θέµα του ηλικιακού ορίου στις νέες συντάξεις χηρείας επιβεβαίωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος,λέγοντας πως «θα νοµοθετήσουµε την αναβολή της έναρξης του µέτρου».
Υπενθυµίζεται πως τα 55 χρόνια που έθεσε ο νόµος Κατρούγκαλουίσχυσε πρώτη φορά για θανάτους ασφαλισµένων ή συνταξιούχων που επήλθαν από 13 Μαΐου 2016 και µετά. Οι επιζώντες σύζυγοι, που τη στιγµή του θανάτου ήταν πάνω από 55 ετών, δικαιούνται τη σύνταξη διά βίου.
Οσοι ήταν κάτω από 55, αλλά έχουν ανήλικα παιδιά έως 18 ετών ή παιδιά σπουδαστές έως 24 ετών, δικαιούνται να λαµβάνουν τη σύνταξη χωρίς διακοπή για όσα χρόνια τα παιδιά είναι ανήλικα ή σπουδάζουν και σε κάθε περίπτωση για µια 3ετία τουλάχιστον.
Αντίθετα, όσοι χήρες/χήροι ήταν 52-55 ετών όταν χήρεψαν και δεν έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά-σπουδαστές έως 24 ετών, δικαιούνται τη σύνταξη χηρείας για µια 3ετία.
Μετά την 3ετία η σύνταξή τους πρέπει να διακοπεί και να επαναχορηγηθεί όταν γίνουν 67. Το ίδιο σύστηµα ισχύει και για χήρες / χήρους που ήταν κάτω από 55 τη στιγµή του θανάτου, αλλά θα έχουν συµπληρώσει τα 55 όταν το παιδί τους ενηλικιωθεί ή όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του. Και αυτοί θα δικαιούνται να λάβουν τη σύνταξη διά βίου όταν γίνουν 67.
Μικρότεροι από 52 ετών
Δεδοµένου ότι η ρύθµιση του νόµου Κατρούγκαλου ετέθη πρώτη φορά σε ισχύ για θανάτους που επήλθαν από 13 Μαΐου 2016 και µετά, η επίµαχη τριετία συµπληρώνεται για πρώτη φορά τον Μάιο του 2019. Μπροστά σε αυτό το δεδοµένο, στο τραπέζι πέφτουν σενάρια νέας ρύθµισης για αναστολή του µέτρου µε ρήτρα ανεργίας.
Να σηµειωθεί πως στην ίδια θέση βρίσκονται και οι χήρες / χήροι που ήταν µικρότεροι από 52 τη στιγµή του θανάτου και δεν έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά σπουδαστές, καθώς οι διατάξεις του 2016 προβλέπουν πως δικαιούνται σύνταξη µόνο την πρώτη 3ετία.
Άλλες ρυθμίσεις
• Τη νομοθετική πρωτοβουλία εντός των επόμενων ημερών για τη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις, με επανυπολογισμό της οφειλής.
• Την αύξηση του ισχύοντος ορίου της οφειλής προς τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε οι οφειλέτες να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν. (Σήμερα το όριο αυτό είναι 20.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, 15.000 ευρώ για αυτοαπασχολούμενους και 4.000 ευρώ για αγρότες).
• Την ενίσχυση του προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων, μέσω ΟΑΕΔ και, στη συνέχεια, μέσω ΑΣΕΠ για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που κατέθεσε στην Επιτροπή ο κ. Πετρόπουλος, με τον νόμο Κατρούγκαλου είχαν αύξηση στη σύνταξη από 10 έως 33% κατά περίπτωση 620.000 δικαιούχοι. Επίσης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν 1,7 δισ. ευρώ λιγότερες εισφορές μέχρι το 2020. Εξάλλου, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, ο ΕΦΚΑ (ο οποίος είναι σθεναρός ασφαλιστικός Οργανισμός) έχει πλεόνασμα 250 εκατ. ευρώ.
Η κριτική της αντιπολίτευσης εστιάστηκε στο ότι το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ προέρχεται από υπερβολικές εισφορές και περικοπή συντάξεων ενώ, όπως υποστήριξαν βουλευτές, μέρος αυτού είναι πλασματικό, λόγω της μη καταβολής των εκκρεμών συντάξεων. Επίσης, αντιπαράθεση σημειώθηκε σχετικά με το πότε νομοθετήθηκε η κατάργηση του ΕΚΑΣ, με τον Τάσο Πετρόπουλο να λέει ότι νομοθετήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Κουτσούκο να θέτει θέμα διάθεσης μέρους των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων για την ενίσχυση του Ασφαλιστικού.