Στα 29.700 ευρώ διαμορφώνεται το ποσό του χρέους με το οποίο κάθε Έλληνας επιβαρύνεται έναντι δανειστών από το εξωτερικό, ποσό διπλάσιο περίπου του μέσου όρου του ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματός του, σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΕΒ με βάση τη μελέτη του ΟΟΣΑ «How’s Life».
Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του επιπέδου ευημερίας της χώρας μας στο μέλλον, συγκριτικά με τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία (35η), ενώ στην προτελευταία θέση βρίσκεται η Πορτογαλία, και χώρες όπως, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία βρίσκονται στην 5η, 6η και 12η θέση από το τέλος, με τις Σκανδιναβικές χώρες στις τέσσερις πρώτες θέσεις, και πρωταθλήτρια τη Σουηδία.
Η Ελλάδα έχει μια καλύτερη σχετικά θέση στο φυσικό κεφάλαιο (23η) αλλά και τη χειρότερη σχετικά θέση στο οικονομικό κεφάλαιο (τελευταία), λόγω της υπερχρέωσης της χώρας στο εξωτερικό και της κατάρρευσης των επενδύσεων και της τραπεζικής χρηματοδότησης τα προηγούμενα χρόνια. Περάσαμε μνημόνια, έγιναν αιματηρές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, καταποντίστηκαν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες λόγω υπερβολικών φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Το τραπεζικό σύστημα μετά από τσουβάλια χρημάτων από τις ανακεφαλαιοποιήσεις παραμένει αδρανές στις χρηματοδοτήσεις και κυνηγά μόνο τα οφειλόμενα. Σε όλα αυτά προστίθεται και το χρέος που έχει ο κάθε Έλληνας από τα «δανεικά» προς τους ξένους.
Με αυτά τα οικονομικά δεδομένα, τα νούμερα σίγουρα δεν λένε ψέμματα και μόνοι μας να τρέχαμε…πάλι τελευταίοι θα βγαίναμε!