Την έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, που εκπόνησαν οι κ.κ. Γιώργος Αργείτης και Ευάγγελος Νικολαΐδης, σχετικά με όλα τα επίπεδα και τους τομείς ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασε το απόγευμα της Παρασκευής 25 Ιανουαρίου στην Ελιά της Βέροιας, ο ένας εκ των μελετητών-ερευνητών, κ. Αργείτης, καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στους εκπροσώπους οικονομικών, κοινωνικών και τοπικών φορέων.
«Ακόμη κι αν στο εξής υπάρχουν ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας 2%, αν και θεωρείται η αισιόδοξη εκδοχή, θα φτάσουμε σε στοιχεία πραγματικού ΑΕΠ της περιόδου πριν από την κρίση (2009) το 2032!»
Αυτό ήταν το εύρημα της υπόθεσης εργασίας του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο της έρευνας με τίτλο ‘Η Ελληνική Οικονομία μετά την ολοκλήρωση των Προγραμμάτων Οικονομικής Προσαρμογής: Οι αναπτυξιακές προκλήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του νομού Ημαθίας’.
Τονίστηκε επίσης ότι με βάση τα στοιχεία η κατανάλωση έχει φτάσει στα όριά της, κι ευτυχώς δεν μειώθηκαν οι συντάξεις για να μην υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ για την Ημαθία σημείωσε ότι έχει καλύτερο παραγωγικό μοντέλο από ό,τι η ελληνική οικονομία, με τετραπλάσια νούμερα από αυτά της χώρας, πιο στέρεη παραγωγική δομή, παρότι υστερεί στον τουρισμό, πολύ καλές εξαγωγές και αναπτυξιακές δυνατότητες.
Για τον τουρισμό σε επίπεδο Περιφέρειας, ο κ. Αργείτης ανέφερε ότι παρότι είναι πρώτη σε επισκέψεις και διανυκτερεύσεις (7,2 εκατ. το 2017), είναι μόλις 11η στη μέση δαπάνη των επισκεπτών (κυρίως από Βαλκάνια) με 255 ευρώ, έναντι 600 και πάνω ευρώ η Αττική και το νότιο Αιγαίο.
Αν η μέση δαπάνη ανεβεί, θα ανεβούν θεαματικά και οι δυνατότητες.
Το υπογραμμίζουμε καθότι ο τουρισμός είναι στην πρώτη γραμμή των στόχων όλων των υποψηφίων δημάρχων Βέροιας…