Πρώτη ημέρα συγκέντρωσης χθες για τους αγρότες της Ημαθίας, με το μπλόκο της Κουλούρας να κυριαρχεί στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, σύμφωνα με την απόφαση της πρόσφατης γενικής τους συνέλευσης.
Στην Κουλούρα κατέβηκαν περίπου 80 τρακτέρ τα οποία θα παραμείνουν στο δρόμο μέχρι νεωτέρας... Ήδη ο Σύλλογος Γεωργών Βέροιας έχει εξορμήσει στα χωριά ενημερώνοντας τους αγρότες για τις κινητοποιήσεις και τη μορφή διεκδίκησης των αιτημάτων τους και κυρίως των αποζημιώσεων και των πληρωμών, αφού μέχρι σήμερα δεν λύθηκε αυτό το -ουσιαστικής σημασίας- ζήτημα.
Οι αγρότες από χθες βρίσκονται σε αναμονή και το όπλο παρά πόδας, προσπαθώντας να συντονίσουν όσο γίνεται περισσότερο κόσμο στα χωριά και στον κάμπο της Ημαθίας παρακινώντας τους συναδέλφους τους να ξεσηκωθούν και να οργανωθούν σ’ ένα κοινό αγώνα διεκδίκησης.
Κάνουν μάλιστα λόγο για εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία διαβεβαίωνε ότι θα πληρωθούν οι αγρότες μέχρι τα Χριστούγεννα και το τέλος του χρόνου (2018). Όμως, όπως λένε, χρήματα δεν είδαν. Οι νέες υποσχέσεις ήρθαν για τον Ιανουάριο του 2019, ο οποίος φεύγει σε δύο ημέρες χωρίς να φέρει τις πολυπόθητες αποζημιώσεις οι οποίες μετατίθενται για τον Φεβρουάριο.
Για το θέμα αυτό επικοινωνήσαμε με την βουλευτή Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου, η οποία ανέφερε ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια από το Υπουργείο να πληρωθούν μέχρι τέλος Ιανουαρίου οι αγρότες, αλλά η δυσκολία βρίσκεται στις συναρμοδιότητες και άλλων υπουργείων που πρέπει να συνυπογράψουν την απόφαση. Κάτι που καθυστερεί την καταβολή των χρημάτων και την παραπέμπει μέσα στον επόμενο μήνα.
Σε συναγερμό λοιπόν ο αγροτικός κόσμος που βγαίνει και πάλι στα δρόμους.
Προς υπενθύμιση αναφέρουμε τα βασικά αιτήματα - διεκδικήσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, -όπως επισημαίνονται στις ανακοινώσεις τους:
-Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, να σταματήσει «το αίσχος των ανοιχτών τιμών». Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.
-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί.
-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, κατάργηση των χαρατσιών.
-Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια.
-ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
-Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
-Να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών.
-Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
-Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
-Να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων, που -όπως επισημαίνουν- «αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων ώστε να πάψουν ν’ αγωνίζονται για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ».