Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Βέροιας δεν είναι μόνο το πρώτο, χρονολογικά, γυναικείο σωματείο της πόλης με αλτρουιστικό έργο, αλλά και το πρώτο με εθνική προσφορά, όπως τόνισε στην εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας, η πρόεδρος του.
Η κα. Δέσποινα Τελάλογλου υπογράμμισε πως από το 1902 και μετά, ιδρύθηκαν μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, 16 σωματεία με την ονομασία ‘’Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών’’, τα οποία μάλιστα συνεχίζουν να είναι ενεργά. Σωματεία που λειτούργησαν και λειτουργούν ακόμα, εκτός από τη Βέροια, στη Νάουσα, Θεσ/νίκη, Γιαννιτσά, Ασβεστοχώρι Θεσ/νίκης, Βελβεντό, Γρεβενά, Καστοριά, Άργος Ορεστικό, Δράμα, Σιδηρόκαστρο, Σέρρες, Νιγρίτα, Καβάλα, Κομοτηνή, Χίο και Βροντάδες Χίου. Σωματεία που, πέρα από την ανθρωπιστική δράση, είχαν να επιδείξουν και εθνική προσφορά. Μια προσφορά που ξεκίνησε με την έναρξή τους, καθώς συνέπεσε με την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα και την προσπάθεια διατήρησης της εθνικής ταυτότητας της Μακεδονίας.
Καλυμμένη με τον μανδύα της φιλανθρωπίας, καθώς ‘’οι καιροί ήταν δύσκολοι’’, η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Βέροιας δε σταμάτησε να τονώνει το θρησκευτικό και εθνικό φρόνιμα του βεροιώτικου λαού και να καλλιεργεί την ιδέα της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό. Ένα μεγάλο χρηματικό ποσό συγκεντρώθηκε από την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών της Βέροιας και εστάλη στην τότε κυβέρνηση και στον Στρατό για την ενίσχυση του εθνικού αγώνα, ενώ οικονομική βοήθεια και κάθε είδους στήριξη προσφέρθηκε και στις οικογένειες των στρατευμένων. Η εθνική προσφορά συνεχίστηκε και την περίοδο των Α’ και Β’ Παγκοσμίων Πολέμων, ενώ δεν είναι τυχαίο πως το πρώτο Νοσοκομείο Βεροίας ιδρύθηκε από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Βέροιας.
Παρούσα λοιπόν τότε αλλά και τώρα η Φιλόπτωχος της Βέροιας, στο προσκλητήριο για τη διάσωση της εθνικής μας ταυτότητας, για να σωθεί η Μακεδονία.