Σήμερα στη βουλή η συζήτηση για παροχή
ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
Ανοίγει σήμερα Τρίτη, το μεσημέρι, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της προτάσεως του πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μετά την παραίτηση του Πάνου Καμμένου και την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ από την κυβέρνηση, το πρωί της Κυριακής 13 Ιανουαρίου..
Η έναρξη της συζήτησης προσδιορίστηκε τελικά στις 12 το μεσημέρι αντί για τις 10 το πρωί, μετά από αίτημα του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης, αποφασίστηκε ομόφωνα, να γίνει σε τέσσερεις κύκλους.
Την συζήτηση θα ανοίξει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συνεχιστεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα κλείσει με αντίστοιχη σειρά, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Τον λόγο θα πάρουν κατά σειρά οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, καθώς και βουλευτές, 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από τη ΝΔ και ένας από κάθε κόμμα.
Ορκίστηκε ο νέος υπουργός Άμυνας
Εν τω μεταξύ, ορκίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο νέος υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο.Ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας αναμένεται να αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του σήμερα, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του χαρτοφυλακίου από τον Πάνο Καμμένο.
Εκτός Κ.Ο. ΑΝΕΛ Κουντουρά και Κόκκαλης
Μετά τη διαγραφή της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, ήρθε και αυτή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, μετα τις δηλώσεις τους ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση..
Ωστόσο, ο κ. Καμμένος δεν διαγράφει τους Κώστα Ζουράρι και Θανάση Παπαχριστόπουλο που επίσης στηρίζουν την κυβέρνηση, διότι δεν θέλει να χάσει τα προνόμια του κοινοβουλευτικού κόμματος
Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται βέβαιο ότι θα προστεθούν 4 βουλευτές των ΑΝΕΛ (Παπαχριστόπουλος, Κόκκαλης, Ζουράρις και Κουντουρά) που φαίνεται ότι έχουν πάρει κι εκείνοι «διαζύγιο» από τον Πάνο Καμμένο καθώς και η Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης που φαίνεται πως είναι ο 151ος βουλευτής που χρειάζεται ο Αλέξης Τσίπρας.
ΝΔ: «Σκηνοθετημένο» το πολιτικό διαζύγιο της συγκυβέρνησης
«Το θλιβερό δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου παρουσίασε, σε εθνική μετάδοση, το σκηνοθετημένο “διαζύγιό” του: Μία παράσταση που αποβλέπει στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και την διατήρηση του κ. Καμμένου και των βουλευτών του για λίγο ακόμη στις καρέκλες τους», τονίζει με μια σκληρή ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της.
Η Πειραιώς προσθέτει: «Γι΄αυτό, άλλωστε και ο κ. Καμμένος δανείζει δύο βουλευτές του στον κ. Τσίπρα ώστε να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, χωρίς να τους διαγράψει από την ΚΟ των ΑΝΕΛ».
Και ολοκληρώνει: «Η αυλαία αυτής της κακόγουστης και επιζήμιας παράστασης πρέπει να πέσει. Στην επικείμενη ψήφο εμπιστοσύνης όποιος βουλευτής στηρίξει τον κ. Τσίπρα, αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στην Ιστορία».
ΚΙΝΑΛ: Ο Καμμένος φεύγει, οι Καμμένοι των Πρεσπών αναλαμβάνουν
Με σκληρή δήλωση σχολίασε η Φώφη Γεννηματά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ο Καμμένος φεύγει, αλλά οι Καμμένοι των Πρεσπών αναλαμβάνουν» και ζητώντας άμεσα εκλογές.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε συγκεκριμένα:
«Η πατρίδα μας δεν αντέχει άλλο τους αλληλοεκβιασμούς και την φαρσοκωμωδία που σκηνοθετήθηκε από τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο. Τυπικά διαλύθηκε ο συνεταιρισμός που έκανε μεγάλη ζημιά στη Χώρα.
Ο Καμμένος φεύγει, αλλά οι Καμμένοι των Πρεσπών αναλαμβάνουν…
Τυχόν Κυβερνητική συνέχεια με υπολείμματα και γυρολόγους της πολιτικής, ακόμα και αν εξασφαλίσει την τυπική ψήφο εμπιστοσύνης, μόνο σε νέα αδιέξοδα θα οδηγήσει. Δεν υπάρχει λαϊκή και ουσιαστική εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα και στον ετερόκλητο Κυβερνητικό θίασό του. Εκλογές τώρα».
Τα ΠΟΤΑΜΙ δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης
«Το Ποτάμι που ποτέ δεν κρύφτηκε, έχει από καιρό ξεκαθαρίσει: δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Τσίπρα», ξεκαθαρίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η ανάρτηση του κ. Θεοδωράκη συνεχίζει ως εξής: «Οι ιδεοληψίες, η αναποτελεσματικότητα, ο λαϊκισμός, το κομματικό κράτος δεν μπορεί να επιβραβεύονται. Τα υπόλοιπα από το βήμα της Βουλής.»