Την Τρίτη 22 Ιανουαρίου - Συλλαλητήριο στο κέντρο της Βέροιας για τη Μακεδονία

Την Τρίτη 22 Ιανουαρίου - Συλλαλητήριο στο κέντρο της Βέροιας για τη Μακεδονία

Στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης 22 Ιανουαρίου 2019 θα γίνει η μεγάλη συγκέντρωση - συλλαλητήριο στο κέντρο της Βέροιας, μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης, μετά από απόφαση που έλαβαν  οι πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς της Ημαθίας κατά τη συνάντησή τους, το απόγευμα της Κυριακής 13 Ιανουαρίου στα γραφεία του πολιτιστικού συλλόγου Πατρίδας.

 Πέρα από την κινητοποίηση σε επίπεδο Ημαθίας, θα υπάρξει κινητοποίηση για μαζική μετάβαση στην Αθήνα, στις 20 Ιανουαρίου 2019, όπου θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο συλλαλητήριο στην πλ. Συντάγματος.

Στη συνάντηση της Κυριακής, που πραγματοποιήθηκε παραβρέθηκε και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, ο οποίος βρισκόταν στην Ημαθία από νωρίς, καθώς παραβρέθηκε σε εκδήλωση στη Νάουσα, και αναφέρθηκε στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, επιχειρηματολογώντας υπέρ της άποψης ότι είναι επιζήμια για την χώρα. 


Σήμερα συνέντευξη Τύπου

 Για το αποτέλεσμα της σύσκεψης αναμένεται να δοθεί και συνέντευξη Τύπου αύριο Τρίτη (15/1), ενώ παράλληλα τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής που ορίστηκε θα κάνουν επαφές με φορείς της Ημαθίας για όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή. 


Επιστολή στους Βουλευτές

Η Οργανωτική Επιτροπή των πολιτιστικών συλλόγων – σωματείων- κοιν. φορέων Ημαθίας για τη Μακεδονία, απευθύνεται με επιστολή της, στους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, μεταφέροντας για μια φορά ακόμα τις αρνητικές εκτιμήσεις  τους και την αντίθεσή τους για τη συμφωνία των Πρεσπών.

 Στην επιστολή τους  αναφέρουν συγκεκριμένα τα εξής:

«Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι βουλευτές.

Η Συμφωνία 

Πρώτον, δεν λύνει το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Πόσο μάλλον, δεν το λύνει την ονομασία έναντι όλων erga omnes.

Ενώ προβλέπει ότι το κράτος θα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία», εν τούτοις

    Η ιθαγένεια θα είναι σκέτο «μακεδονική» (αφορά σε όλους τους πολίτες της χώρας). Η ιθαγένεια δημιουργεί ταυτότητα, άρα αναγνωρίζει εθνότητα. Θα μπορούσε κανείς να το αμφισβητήσει (έστω και χωρίς να πείθει εντελώς) μόνο εάν η ιθαγένεια ήταν απλώς «κάτοικος της Βορείου Μακεδονίας»

    Η γλώσσα θα ονομάζεται σκέτο «μακεδονική»

    Τα διεθνή σύμβολα θα είναι MK και MKD, δηλαδή σκέτο «Μακεδονία»

    Τα εμπορεύματά τους θα είναι σκέτο «μακεδονικά». Όσα ελληνικά προϊόντα χρησιμοποιούν σήμερα την ίδια ονομασία προέλευσης, θα πρέπει να κάνουν αίτηση για να το διατηρήσουν εάν εγκριθεί από κοινή εμπορική επιτροπή.

    Το επίθετο «μακεδονικός/η/ο» όσον αφορά σε πρόσωπα, αντικείμενα, αφηρημένες έννοιες, θα μονοπωλείται από τα Σκόπια, δεδομένου ότι αυτοί θα το έχουν στο όνομα του κράτους.

    Παραμένει στο άρθρο 36 του Συντάγματος των Σκοπίων μετά τις τροποποιήσεις που έκαναν ή προτίθενται να κάνουν η αναφορά σε «μακεδονικό κράτος» χωρίς τον προσδιορισμό «βόρειο».

    Η ασυμμετρία ότι για εκείνους το «Μακεδονία» θα είναι μέρος ονόματος μίας πολιτικής οντότητας με διεθνή εκπροσώπηση, υποκείμενο στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς σχέσεις, ενώ για την Ελλάδα θα είναι –στην καλύτερη περίπτωση- όνομα μίας εσωτερικής περιφέρειας, άρα μόνο εσωτερικής χρήσης, παράγει όλες τις παραπάνω προβληματικές επιφυλάξεις, με αποτέλεσμα όχι απλώς να μην λύνει το Μακεδονικό ζήτημα, αλλά να το διαιωνίζει και να το δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο, εις βάρος μάλιστα των εθνικών μας συμφερόντων.

Δεύτερον, θέτει τις βάσεις για αναγνώριση «μακεδονικής μειονότητας» στην Μακεδονία

    Η πρώτη «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού» των υποτιθέμενων «εθνικά Μακεδόνων» ιδρύθηκε στην Φλώρινα τον Ιανουάριο του 1990, δηλαδή 21 ολόκληρους μήνες ΠΡΙΝ τον Σεπτέμβριο του 1991 όταν η ΠΓΔΜ αποσχίστηκε από την Γιουγκοσλαβία και αιτήθηκε διεθνούς αναγνώρισης. Δεν είναι καινούργιο, ούτε πρόκειται να σταματήσει.

    Η υποτιθέμενη επιτυχία της Συμφωνίας ήταν το άρθρο 7 όπου διαχωρίζεται η έννοια της Μακεδονίας. Κανείς δεν διάβασε προσεκτικά την παράγραφο 5 που λέει τα εξής: «Τίποτα στην παρούσα Συμφωνία δεν αποσκοπεί στο να υποτιμήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ή να αλλοιώσει ή να επηρεάσει τη χρήση από τους πολίτες εκάστου Μέρους.». Δηλαδή δεν μπορεί η Ελλάδα να επηρεάσει την χρήση του όρου «Μακεδονία» από τους Σκοπιανούς.

    Μετά τις πρόσφατες Συνταγματικές τροποποιήσεις στα Σκόπια στο άρθρο 36 παραμένει η αναφορά σε «Μακεδόνες», που δεν είναι πολίτες της χώρας, αλλά «κατοικούν στο εξωτερικό». Η αναφορά σ’ αυτούς, ως σκέτο «Μακεδόνες» αφ’ ενός αναγνωρίζει «εθνότητα Μακεδόνων», η οποία χρήζει φροντίδας και προστασίας από το «μακεδονικό κράτος» (είναι το ίδιο άρθρο με αυτό που αυτή η έκφραση παραμένει αναλλοίωτη, αφ’ ετέρου εγγυάται τα δικαιώματα όσων «εκδιώχθηκαν ή κυνηγήθηκαν από μακεδονικούς εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες». Ο μοναδικός τέτοιος αγώνας, σύμφωνα με το σκεπτικό τους, ήταν ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος. Θέτει λοιπόν η Συμφωνία τις βάσεις πίεσης προς την Ελλάδα να παύσει να «εκδιώκει» τους «εθνικά Μακεδόνες» στο έδαφός της, δηλαδή όσους σλαβόφωνους ζουν στην Ελλάδα.

    Μετά τις πρόσφατες Συνταγματικές τροποποιήσεις στα Σκόπια, στο Προοίμιο παραμένει η αναφορά στην διακήρυξη της ΑΣΝΟΜ το 1944 (Αντιφασιστική Διάσκεψη για την Εθνική Απελευθέρωση της Μακεδονίας). Στην διακήρυξη αυτή προβλέπεται ρητά ο στόχος «Ένωσης των Μακεδόνων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της «Μακεδονίας» σε ένα κράτος».

    Η έμμεση, αλλά σαφής, αναγνώριση «μακεδονικής εθνικής συνείδησης» γίνεται από την Ελλάδα για πρώτη φορά στην Ιστορία:

    σε χάρτη κανενός περιηγητή του 19ου αιώνα δεν αναφέρονται «εθνικά Μακεδόνες»,

    σε καμία Οθωμανική απογραφή δεν αναφέρονται «εθνικά Μακεδόνες»,

    στην απογραφή του 1921 στην Γιουγκοσλαβία δεν αναφέρθηκε κανένας «Μακεδόνας» και καμία χρήση «μακεδονικής γλώσσας»,

    Έλληνας υπουργός εξωτερικών αναγνώρισε τους Σλαβόφωνους της Μακεδονίας ως «βουλγαρική μειονότητα» στο Πρωτόκολλο Πολίτη-Καλφώφ το 1924. Το Πρωτόκολλο δεν κυρώθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο το 1925, άρα δεν εγκρίθηκε η αναγνώριση.

    Έλληνας υπουργός εξωτερικών αναγνώρισε τους Σλαβόφωνους της Μακεδονίας ως «σερβική μειονότητα» το 1926. Η συμφωνία της κυβέρνησης Θ. Παγκάλου δεν κυρώθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο το 1927, άρα δεν εγκρίθηκε η αναγνώριση.

    Ερώτημα για αναγνώρισή τους ως «μακεδονική εθνότητα» δεν έθεσε ποτέ κανείς νωρίτερα, διότι δεν υφίσταται τέτοια εθνότητα.

    Με τη Συμφωνία των Πρεσπών γίνεται έμμεση αναγνώριση όσων απέμειναν στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο ως «εθνικά Μακεδόνες». Απομένει η απόρριψη κύρωσης της συμφωνίας αυτής από το ελληνικό Κοινοβούλιο για τρίτη φορά.

Τρίτον, δεν είναι απλώς μία «συμφωνία για το όνομα» (άρθρο 1), αλλά μία πολύ γενικότερη συμφωνία κατά την οποία η Ελλάδα παραχωρεί την εμπειρία και τεχνογνωσία της σε όλα τα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας. Δείτε τα άρθρα 9-18.

Πρόκειται για μία εθνικά απαράδεκτη Συμφωνία, η οποία υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα των Ελλήνων, η οποία επιβραβεύει και ενθαρρύνει έναν επιθετικό εθνικισμό εναντίον μας. Ο αλυτρωτισμός είναι δομικό στοιχείο του κράτους αυτού. Δεν νοείται χωρίς αλυτρωτισμό.

Αν αυτοί είναι Μακεδόνες, τότε εμείς τι είμαστε;

Είστε οι εκπρόσωποι των Ελλήνων στο εθνικό Κοινοβούλιο. Η κοινοβουλευτική αυτή περίοδος είναι ένας κρίκος μίας μακράς αλυσίδας των πολιτικών εκπροσώπων του ελληνισμού. Δεν έχετε το δικαίωμα ούτε να αγνοείτε αυτήν την παράμετρο καταδικάζοντας άπαξ και δια παντός τις επόμενες γενιές σε μερική απώλεια της ιστορικής τους μνήμης και ταυτότητας, ούτε να αγνοείτε την ξεκάθαρη βούληση του ελληνικού λαού, ο οποίος την περσινή χρονιά πραγματοποίησε 140 συλλαλητήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό διαδηλώνοντας την αντίθεσή του.

Πράξετε τα δέοντα και αρνηθείτε να κυρώσετε την Συμφωνία σε όποιο κόμμα και αν ανήκετε. (του Ανδρέα Σταλίδη)

Με τιμή 

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι – σωματεία – 

κοινωνικοί φορείς και Μ.Μ.Ε. Νομού Ημαθίας»


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευχαριστήριο προς τις Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη για   την συνεχή στήριξη των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών   του Δήμου Αλεξάνδρειας

Ευχαριστήριο προς τις Ελληνικές Υπεραγορές...

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος του τμήματος Κοινωνικής...

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή  για την κατάργηση ενισχύσεων στην   καλλιέργεια σιτηρών, βαμβακιού,  αραβόσιτου και οσπρίων

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή για την κατάργηση ενισχύσεων...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και...

Λογιστές και Επιχειρηματίες ενημερώθηκαν για το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής

Λογιστές και Επιχειρηματίες ενημερώθηκαν για το...

Με επιτυχία διεξήχθη την Τετάρτη 27/11/2024 το σεμινάριο...

Μετά από διακριτική παρακολούθηση και επιτόπιο έλεγχο … ΑΑΔΕ: Λουκέτο σε 5 πρατήρια καυσίμων  σε Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Ξάνθη και Αττική

Μετά από διακριτική παρακολούθηση και επιτόπιο έλεγχο...

Ευρείας κλίμακας επιχείρηση των ελεγκτικών υπηρεσιών...

Συγχαρητήριο μήνυμα  Δήμου Βέροιας προς το 3ο ΓΕΛ

Συγχαρητήριο μήνυμα Δήμου Βέροιας προς το 3ο ΓΕΛ

Ο Δήμος Βέροιας θα ήθελε να συγχαρεί θερμά τη...

Παρασκευή 29/11: Βράβευση Αριστούχων από την Eurobank στη Βέροια

Παρασκευή 29/11: Βράβευση Αριστούχων από την Eurobank στη...

Στο πλαίσιο του προγράμματος Μπροστά για την Παιδεία,...

Εκπαιδευτική δράση του Γυμνασίου Βεργίνας

Εκπαιδευτική δράση του Γυμνασίου Βεργίνας "Μανόλης...

Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024 το Γυμνάσιο Βεργίνας...

Τάσος Μπαρτζώκας: Πολύ σημαντική εξέλιξη η επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 460.000 ευρώ για τα σχολεία της Ημαθίας!

Τάσος Μπαρτζώκας: Πολύ σημαντική εξέλιξη η επιπλέον...

Ο Αν. Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...