Του ιερέως
Παναγιώτου Σ.
Χαλκιά
Θα ήταν σοβαρή πλάνη, φίλοι αναγνώστες, να πίστευε κανείς, ότι μόνο με τις δικές του δυνάμεις ο άνθρωπος θα μπορούσε να ικανοποιήσει πλήρως τις βαθύτερες ανάγκες και απαιτήσεις του εαυτού του και της κοινωνίας. Αναντίρρητα, η πολύπλευρη επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος είναι μια χειροπιαστή απόδειξη των δυνατοτήτων του ανθρώπου.
Αποτέλεσμα αυτής της προόδου είναι οπωσδήποτε η εξασφάλιση των προϋποθέσεων και των συνθηκών μιας καλύτερης ζωής. Πολλά προβλήματα βρήκαν τη λύση τους, ενώ άλλα παρουσιάστηκαν. Εάν σ’ αυτά προσθέσουμε και εκείνα που σχετίζονται με τον εσώτερο εαυτό του και την πνευματική υπόσταση του ανθρώπου, αντιλαμβάνεται κανείς την αναγκαιότητα της παρουσίας του Χριστιανισμού.
Ας μη βιαστούν μερικοί να του δώσουν το εξιτήριο από το σύγχρονο κόσμο με την κατηγορία του ξεπερασμένου. Όσοι, όμως, τον γνωρίζουν σωστά και σε βάθος μεταφράζοντας τη διδασκαλία του στη γλώσσα της καθημερινής ζωής, θα επιβεβαιώσουν τη ζωογόνο και λυτρωτική παρουσία Του. Είναι δεδομένο ότι η χριστιανική κοσμοθεωρία επανατοποθετεί τον άνθρωπο στη θέση που του αξίζει, τον βλέπει ως μια αναντικατάστατη προσωπική ύπαρξη με έντονα τα χαρίσματα του «κατ’ εικόνα Θεού».
Στον τομέα της κοινωνικής ζωής, ο σύγχρονος άνθρωπος καλείται να εφαρμόσει τον «χρυσούν κανόνα» της Καινής Διαθήκης: «…καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως» (Λουκ. 6, 31). Ο Χριστιανός, έχοντας ως πρότυπο το θεανθρώπινο πρόσωπο του Χριστού, αγαπά τον συνάνθρωπό του και τον βλέπει ως οικείο και συγγενή. Τις διαπροσωπικές σχέσεις των μελών μιας χριστιανικής κοινωνίας, χαρακτηρίζει η ειλικρίνεια, η εμπιστοσύνη, η αλληλοκατανόηση, η διαθεσιμότητα της αλληλοπροσφοράς, η φιλαλήθεια, η αυτογνωσία, η ταπείνωση. Είναι αυτονόητο ότι όλα τα παραπάνω έχουν ως βάση και πηγή τη γνήσια χριστιανική πίστη και την προς αλλήλους αγάπη.
Η παρουσία του Χριστιανισμού σε κάθε εποχή, εξαρτάται από την παρουσία των Χριστιανών. Από τον τρόπο, δηλαδή, που ζουν και συμπεριφέρονται στο πλαίσιο της κοινωνικής ζωής, μπορεί κανείς να διαπιστώσει κατά πόσον δικαιολογούν την ιδιότητά τους ως χριστιανών και μελών της Εκκλησίας. Σε μια κοινωνία προσώπων όπως η Εκκλησία, δεν έχει θέση το αρνητικό στοιχείο της διάκρισης των ανθρώπων σε κοινωνικές τάξεις με ανταγωνιστική προδιάθεση. Τη θέση της έχει πάρει η αδελφική συνύπαρξη και αλληλεγγύη.
Με την παρουσία του ο Χριστιανισμός στήνει την πραγματική αξιολογική κλίμακα στο προσκήνιο της ζωής. Η εφαρμογή της διδασκαλίας του εξασφαλίζει στον άνθρωπο την ψυχοσωματική του ισορροπία. Ο πραγματικός χριστιανός ζει και ακτινοβολεί τη χαρά της ένθεης ζωής.
Η εποχή μας έχει ανάγκη από την παρουσία των σωστών χριστιανών. Γι’ αυτό οφείλουν να δώσουν ένα ζωντανό «παρών» στο αίτημα αυτό και να γίνουν πρωτοπόροι στην ανακαίνιση της ζωής του κόσμου. Βασικές προϋποθέσεις για μια θετική απάντηση στο προσκλητήριο του Χριστιανισμού είναι η αγαθή εσωτερική διάθεση και γνήσια επιθυμία για την ανατολή ενός νέου κόσμου με κέντρο αναφοράς το θεανθρώπινο πρόσωπο του Χριστού. Εάν τα προλεχθέντα γίνουν πράξη, τότε ο τίτλος του άρθρου μας θα έχει μεταφραστεί στη γλώσσα της πραγματικότητας και τότε η παρουσία του χριστιανισμού θα πάψει να είναι θέμα συζήτησης, γιατί θα έχει γίνει θέμα ζωής.