«Είναι φοβερή η ταχύτητα με την οποία φεύγει ο χρόνος» Σενέκας
Γράφει ο
Παναγιώτης
Παπαδόπουλος
Φιλόλογος
Η λέξη «χρόνος» έχει μια διαχρονική έννοια και σημασία από τα χρόνια της αρχαιότητας μέχρι σήμερα. Πολλοί είναι οι επιστήμονες εκείνοι που προσπάθησαν να δώσουν κάποιο ορισμό που να ανταποκρίνεται στη σημασία της λέξης. Κάποιοι ξένοι είπαν ότι ανάγεται στη ρίζα ger-gre που σημαίνει ‘ώριμος-σάπιος- παλιός’ άλλοι πάλι μιλούν για χρόνο-διάρκεια και τη συνδέουν με τη λέξη ‘ γέρων’. Ο Μπερτιάγιεφ είπε ότι «ο χρόνος είναι η ζωή της ψυχής».Ο Άγιος Αυγουστίνος όταν ρωτήθηκε για το χρόνο είπε, ότι δυσκολεύεται να απαντήσει. « Όταν κανείς δε με ρωτάει γνωρίζω τι είναι. Αν θελήσω να τον εξηγήσω(το χρόνο) σε κάποιον που με ρωτάει δεν γνωρίζω». Τελικά μας είπε ότι ο χρόνος: «Είναι μια έννοια τόσο οικεία αλλά και πολύ ασαφής ο ορισμός της». Ο Σαίξπηρ μας εξηγεί ότι «ο χρόνος είναι ο τροφοδότης κάθε αγαθού». Ο Χίλων ο Λακεδαιμόνιος (ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας) είπε: « Χρόνου φείδου»( μη σπαταλάς άσκοπα τον καιρό σου). Για την Αρχαία Ελληνική Γραμματική: «Χρόνος του ρήματος λέγεται ο ρηματικός τύπος που φανερώνει πότε γίνεται αυτό που σημαίνει το ρήμα και πως. Και ότι οι χρόνοι είναι τριών ειδών. α)παροντικοί β) παρελθοντικοί και γ)μελλοντικοί.
Ο λόγος μας σήμερα θα περιοριστεί στη χρήση και στην αναγκαιότητα της καλύτερης αξιοποίησης του χρόνου στην καθημερινότητά μας. Πρέπει να οριοθετήσουμε πόσος χρόνος διατίθεται στη δουλειά μας, στην προσωπική και στην οικογενειακή μας ζωή. Πόσο καταρτισμένοι είμαστε ως δημόσιοι λειτουργοί για να προσφέρουμε στην κοινωνία αυτό για το οποίο μας αμείβει. Ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των πολιτών? Έχουμε φροντίσει να αυξήσουμε τις πνευματικές μας δυνάμεις και να τις αξιοποιήσουμε για να εκπληρώσουμε το χρέος? Ή μήπως σπαταλήσαμε το χρόνο μας στις ατέρμονες διασκεδάσεις και τώρα κατέχουμε κάποια θέση που δεν μας ανήκει. Αλλά και η ελληνική πολιτεία και τα κόμματα που κρίνουν την τύχη αυτού του τόπου, ενεργεί, άραγε, αξιοκρατικά παρά διορίζει παράνομα σε θέσεις «κλειδιά» από τους καπνοδόχους τους δικούς της οπαδούς με αποτέλεσμα την κακοδαιμονία και τα σκάνδαλα της χώρας. Γνωρίζει η εκάστοτε κυβέρνηση, ότι η έλλειψη εργασίας στους ανθρώπους προκαλεί ανικανότητα αντιμετώπισης της ψυχοσωματικής κατάστασης της ζωής. Η ανεργία ταπεινώνει και στιγματίζει τον άνθρωπο. Του προκαλεί πολλές φορές τραύματα μη αναστρέψιμα. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής στις ανθρώπινες κοινωνίες συνυπάρχουν πάντα η αθλιότητα και η ανέχεια.
Οι ρυθμοί του τεχνικού και οικονομικού σχεδιασμού στις παγκοσμιο-ποιημένες κοινωνίες της εποχής μας είναι ταχύτατες και απροσπέλαστες σε όλους τους ανθρώπους. Ισοπεδώνουν ευημερούσες κοινωνίες και τις μετατρέπουν σε άβουλα όργανα για τους άπληστους κερδοσκοπικούς σκοπούς τους. Οι απαιτήσεις της ζωής σήμερα είναι πολλές και ποικίλες. Εξελίσσονται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Τα επιστημονικά συνέδρια και τα συμπεράσματα δεν μπορούν να προλάβουν τις εξελίξεις που πραγματοποιούνται. Απαιτείται πολύς χρόνος για να αντιμετωπιστούν εύκολά από τους λίγους ανθρώπους. Γι αυτό καθιερώθηκε η αρχή της εξειδίκευσης και ο καταμερισμός του γνωστικού αντικείμενου.. Απαιτείται πολύς διαθέσιμος χρόνος στον κάθε επιστήμονα για να τροφοδοτήσει το επιστημονικό και πνευματικό του οπλοστάσιο με τα απαραίτητα εξοπλιστικά συστήματα των γνώσεων. Έτσι μόνο θα μπορεί η ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει τις μεγάλες ανάγκες των πολιτών. Μπορούμε ως άνθρωποι και ως δημόσιοι λειτουργοί να διαθέσουμε λίγο από το χρόνο μας για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους ιδιαίτερα τις πάσχουσες και ευπαθείς κοινωνικές τάξεις? Έχουμε σκεφτεί τις παιδαγωγικές ανάγκες των παιδιών μας, τους γέροντες γονείς που δεν μπορούν να σηκώσουν τα προβλήματα της υγείας της ηλικίας τους? Έχουμε, άραγε, να διαθέσουμε λίγο χρόνο για όλα αυτά. Πόσα ‘πρέπει’ χρειάζονται να φροντίσουν σήμερα οι γονείς που τα παιδιά τους σπουδάζουν μακριά από το σπίτι και με τις πενιχρές ,τις περισσότερες φορές, οικονομικές καταστάσεις. Όλοι εκείνοι που εργάζονται με τις κακοποιημένες συνθήκες της εποχής μας και οι αποδοχές τους είναι αυτές που δεν μπορούν να ανταποκρίνονται στις πολλές υποχρεώσεις τους. Πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που, ακόμα και το χρόνο της ανάπαυσης διαθέτουν, για να εξοικονομήσουν τα έσοδα της οικογένειας, ιδιαίτερα των πολύτεκνων . Πόσο χρόνο διαθέτουν οι εκπρόσωποι της ελληνικής Βουλής ασχολούμενοι με τις αερολογίες αποφάσισαν να ανοίξουν τους συννεφιασμένους ορίζοντες για τους Έλληνες πολίτες. Παραμένει αμείλικτο το ερώτημα για όλους μικρούς και μεγάλους μέχρι πότε μπορούν να αντέξουν οι άνθρωποι αυτή τη μιζέρια και την παρακμή.
Πόσο χρόνο διαθέτουν οι σπουδαστές στη μελέτη Κάθε μέρα να θυμούνται ότι κάποιοι, οι γονείς τους, στερούνται για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Μήπως ο χρόνος καταναλώθηκε σε άσκοπες και χρονοβόρες παρέες που τον αφήνουν και φεύγει από κοντά τους χωρίς να τον αξιοποιήσουν. Οι συναναστροφές που κάνουν θα πρέπει να είναι κατάλληλες και με πλήρη την αλληλοκατανόηση. Είναι κρίμα να χάνεις το χρόνο σου στα λασπόνερα της σημερινής παρακμασμένης κοινωνίας και στις καφετέριες που οδηγούν στον όλεθρο. Πρώτη και βασική τους υποχρέωση είναι να φροντίσουν για την επιστημονική τους κατάρτιση. Αυτό δε σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουν και για την ψυχαγωγία τους. Είναι απαραίτητη η κοινωνική συνύπαρξη στη συγκρότηση της προσωπικότητά τους. Να μη λησμονήσουν ότι κάποια στιγμή θα έρθει η σειρά τους να πάρουν ηγετικές θέσεις στον κρατικό μηχανισμό. Να μη αφήσουν να καταστραφεί αυτός ο τόπος από δική τους αμέλεια και έλλειψη ευθύνης . Η ιστορία θα μας κρίνει όλους όπως κρίνει μέχρι σήμερα τους ανθρώπους.
Και κάτι άλλο που αφορά άμεσα τους γονείς και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό. Η υπερβολική χρήση των κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά και τα εγγόνια μας είναι άκρως επικίνδυνη και επιβλαβής πρώτα για την υγεία τους. Αυτό, βέβαια, οι ειδικοί το ξέρουν και το τονίζουν. Εγώ θα αναφερθώ στην κοινωνική τους παθογένεια που καλλιεργείται χωρίς να το καταλαβαίνουν. Κλείνονται σε κάποια γωνιά του σπιτιού και με τις ώρες είναι προσηλωμένοι στην οθόνη του τηλεφώνου. . Θα εξελιχθούν σε αντικοινωνικά άτομα και θα χάσουν τη αξία του συναισθήματος. Ζούνε σε μια ψεύτικη κοινωνία που είναι κατασκευασμένη να τους παρασύρει στο κακό. Βοηθήστε τα παιδιά σας να ορίζουν τον χρόνο της χρήσης αυτής της πολύτιμης ανακάλυψης του ανθρώπου. Το εργαλείο αυτό μπορεί να διευρύνει τους ορίζοντες της γνώσης χωρίς τις δυσάρεστες παρενέργειες και συνέπειες που έχει η υπερβολική χρήση.
Εύχομαι τώρα ο νέος χρόνος που έρχεται , να γίνει αφετηρία για πιο χαρούμενη και ανθρώπινη κοινωνία. Χαρούμενη και ευτυχισμένη Πρωτοχρονιά.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ