Η διερεύνηση χρήσης εναλλακτικών πρωτεϊνούχων ζωοτροφών στη ζωική παραγωγή με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής και η εφαρμογή καινοτόμων διεργασιών για την παραγωγή παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων με ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, είναι οι βασικοί στόχοι του ερευνητικού προγράμματος GreenFeeds.
Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 με εταίρους το Εργαστήριο Διατροφής (Τμήμα Κτηνιατρικής – ΑΠΘ), την Κλινική Μαιευτικής & Αναπαραγωγής (Τμήμα Κτηνιατρικής – ΠΘ), το Τμήμα Γεωπονίας (Σχολή Γεωπονίας - Παν. Ιωαννίνων), την ΕΛ.ΒΙ.Ζ. (Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών), την Τυροκομική Αμφιλοχίας και τα Γαλακτοκομεία ΟΛΥΜΠΟΣ - ΤΥΡΑΣ - ΡΟΔΟΠΗ.
Σε αυτό το πλαίσιο, την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΙΖ πραγματοποιήθηκε εναρκτήρια συνάντηση με τη συμμετοχή όλων των εταίρων. Μετά το καλωσόρισμα του προέδρου της ΕΛΒΙΖ κ. Βασίλη Χαλκίδη, το λόγο πήραν διαδοχικά η καθηγήτρια του ΑΠΘ και επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος κ. Παναγιώτα Φλώρου – Πανέρη, ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ κ. Ηλίας Γιάννενας και η εντεταλμένη ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και επιστημονική συνεργάτιδα της ΕΛΒΙΖ κ. Κατερίνα Γρηγοριάδου, παρουσιάζοντας αναλυτικά, το αντικείμενο της έρευνας και τους στόχος του προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα, θα διερευνηθούν:
• η συνδυαστική χρήση του λούπινου, της μηδικής εγχώριας προέλευσης και του λιναρόσπορου σε αντικατάσταση των εισαγομένων ζωοτροφών σε σιτηρέσιο γαλακτοπαραγωγής και συντήρησης προβατίνων και αγελάδων, καθώς και πως αυτό διατηρεί ή επηρεάζει την παραγωγικότητα, την αναπαραγωγή και την υγεία των ζώων
• Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και ο βαθμός αποδοχής από τον καταναλωτή στο παραγόμενο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, κεφαλογραβιέρα) που θα παρασκευαστούν από αυτό.
Ποιοι είναι οι
στόχοι του έργου
Το ερευνητικό πρόγραμμα GreenFeeds, έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων παραγωγής ζωοτροφών στη χώρα μας, έτσι ώστε:
• να καλυφτούν ελλείμματα στην παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών από λούπινο και μηδική υψηλής πρωτεΐνης,ζωοτροφών με ιδιαίτερα επιθυμητά χαρακτηριστικά (υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα) όπως είναι ο λιναρόσπορος
• να βελτιωθούν οι αποδόσεις και οι αναπαραγωγικοί δείκτες σε αγελάδες και προβατίνες
• να παραχθεί γάλα και τυροκομικά προϊόντα (τυρί και κεφαλογραβιέρα) με χαρακτηριστικά που θα τους προσδίδουν υψηλή προστιθέμενη αξία και εμπορευσιμότητα.`
Παράλληλα, προωθούνται:
• η καλλιέργεια νέων ποικιλιών λούπινου, μηδικής και λιναρόσπορου με φιλοπεριβαλλοντικές τεχνικές και η δημιουργία εγχώριας παραγωγής πρώτων υλών
• η δημιουργία καινοτόμων σιτηρεσίων για την εκτροφή παραγωγικών ζώων
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εταίρων, ενώ αναμένεται
• η μείωση του κόστους παραγωγής τόσο στην παραγωγή των πρώτων υλών όσο και στην όλη αλυσίδα μέχρι την παραγωγή των τελικών προϊόντων
• η βελτίωση των αποδόσεων μέσω της ενίσχυσης της υγείας και της αναπαραγωγικής ικανότητας αγελάδων /προβατίνων
• η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στην παραγωγή από ζωοτροφών και στην παραγωγή αγελαδινού και πρόβειου γάλακτος και η παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων με ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά (ω-3 αγελαδινό τυρί και ω-3 πρόβεια κεφαλογραβιέρα)
Το πρόγραμμα GreenFeeds φιλοδοξεί να δώσει μια νέα προοπτική στην εγχώρια αγορά, καθώς παρεμβαίνει σε κάθε κρίκο της διατροφικής αλυσίδας, από το χωράφι του παραγωγού πρωτεϊνούχων καλλιεργειών μέχρι το ράφι του καταναλωτή!