Γράφει ο
Θωμάς
Γαβριηλίδης
Βγαίνοντας από το πρωινό θαλασσινό μπάνιο – ήταν Σεπτέμβρης του 2013 – τον είδα στη βεράντα του νοικιασμένου νησιώτικου σπιτιού, στον Πλατύ Γιαλό της Σίφνου, να έχει στρωθεί στη δουλειά. Ζωγράφιζε διάφορες μορφές πάνω σε πετραδάκια που είχε μαζέψει από την ακρογιαλιά.
-Βρήκα κι εγώ μερικά πετραδάκια σαν αυτά που διαλέγεις και συ, του είπα και του τα πρόσφερα καλημερίζοντάς τον. Μέσα σε λίγην ώρα είχε ζωγραφίσει από μνήμης τη μορφή του πρωταγωνιστή της ομηρικής Οδύσσειας. Ο Οδυσσέας! αναφώνησα με θαυμασμό και, όταν τον ρώτησα πώς μπόρεσε και ζωγράφισε από μνήμης τόσο πολύ αναγνωρίσιμο τον Οδυσσέα, μου απάντησε «μέσα στη μνήμη μου έχω αποτυπωμένες χίλιες μορφές ηρώων, αγίων, επιφανών ανθρώπων, που ανά πάσα στιγμή τους φέρνω μπροστά μου».
Με τη συντροφιά των χίλιων αυτών μορφών έφυγε από τον εφήμερο κόσμο μας ο εκλεκτός Βεροιώτης ζωγράφος Δημήτρης Ερμόπουλος στις δεκαεννιά του Οκτωβρίου που μας πέρασε.
Ο Δημήτρης Ερμόπουλος γεννήθηκε στη Βέροια το 1939. Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Χαρίλαου Ερμόπουλου και της Ειρήνης Γεωργιάδου, προσφύγων με ρίζες από την Ορντού και την Αργυρούπολη του Πόντου. Έζησε τα μαθητικά του χρόνια στη γενέτειρα του και τα φοιτητικά στη Θεσσαλονίκη ως φοιτητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Στα χρόνια της στρατιωτικής του θητείας (1962-1964) είχε την ευθύνη του Σχεδιαστηρίου του Β΄ Σ.Σ. που έδρευε στη Βέροια. Έπειτα σταδιοδρόμησε ως διοικητικό και εμπορικό στέλεχος σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ως την συνταξιοδότησή του.
Το 1964 η πατρική οικογένεια Ερμόπουλου εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ο Δημήτρης σπούδασε ζωγραφική, σχέδιο, computers και ελεύθερο αρχιτεκτονικό σχέδιο στην Ecole Professionelle de Paris. Από το 1994 και μετά τη συνταξιοδότησή του ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη ζωγραφική, την κοσμική και την εκκλησιαστική (αγιογράφηση ναών, φορητές εικόνες). Συνεργάστηκε με διάφορα περιοδικά και εφημερίδες δημοσιεύοντας γελοιογραφίες με πολιτικό κυρίως περιεχόμενο, ενώ παράλληλα εκπονούσε και διαφημιστικές εργασίες.
Ο Δημήτρης Ερμπόπουλος πραγματοποίησε αρκετές ατομικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις μεταξύ των οποίων ξεχωριστή θέση κατέχει η γενέτειρά του η Βέροια, της οποίας αποθανάτισε παλιά σπίτια και γειτονιές σε πίνακες που πήραν και τη μορφή ευχετήριων καρτών και ταξίδεψαν σε όλη την Υφήλιο, όπου ζουν Βεροιώτες και φίλοι της Βέροιας. Συμμετείχε επίσης σε πολλές ομαδικές εκθέσεις έργων ζωγραφικής και σε δύο Παγκόσμιες Εκθέσεις Γελοιογραφίας.
Το 1984 ο Δήμος Αθηναίων διοργάνωσε έκθεση με αγιογραφίες του Δημήτρη Ερμόπουλου φιλοτεχνημένες πάνω σε φτερά αετού, γερακιού κ.ά. και σε αντίγραφα ιερών χειρογράφων σε πάπυρο παλαιωμένον από τον ίδιο. Η έκθεση αυτή φιλοξενήθηκε έπειτα και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βεροίας, ενώ επτά έργα αυτής αποτέλεσαν το Ημερολόγιο του Ποντιακού Συλλόγου Αργοναύται – Κομνηνοί του 1991.
Πολύ παραγωγική υπήρξε η συνεργασία του Δημήτρη Ερμόπουλου με τον πολύ γνωστό ιστορικό και συγγραφέα Σαράντο Καργάκο, στα πλαίσια της οποίας ανέλαβε την επιμέλεια και την εκτέλεση των εξώφυλλων πολλών βιβλίων του, όπως και των σχεδίων και των πολεμικών χαρτών που περιέχονται σ’ αυτά.
Με ευγνωμοσύνη θα θυμάμαι, όσο ζω, ότι σε αφιλοκερδή του προσφορά οφείλεται και η φιλοτέχνηση των εξώφυλλων των βιβλίων μου ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΒΕΡΓΙΝΑ (1997) και ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ (2007).
Έργα του Δημήτρη Ερμόπουλου βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, ενώ παράλληλα φέρουν την υπογραφή του οι αγιογραφίες των εξής ναών και ναϊδρίων: Αγίων Αποστόλων οικισμού Προβάλινθου Νέας Μάκρης, Αγίας Άννας στο Διόνυσο και Αγίου Γεωργίου στο Χαλκούτσι Αττικής (δύο ιδιωτικά ναΐδρια) και Γεννήσεως του Χριστού στην Αράχωβα.
Εκτός των τοιχογραφιών σε διάφορους ναούς βρίσκονται και φορητές εικόνες του Δημήτρη Ερμόπουλου (ναός Παναγίας Φανερωμένης και Παναγίας Κιτριανής στον Πλατύ Γιαλό και στη νησίδα Κιτριανή της Σίφνου, ναός Προφήτη Ηλία Αμμουδάρας Αγίου Νικολάου Κρήτης κ.ά.).
«Το Κύκνειο Άσμα» του πολυτάλαντου δημιουργού και υπέροχου ανθρώπου Δημήτρη Ερμόπουλου υπήρξε η έκδοση ενός θαυμάσιου Λευκώματος τιτλοφορημένου «Φωτοζωγραφίζοντας» και αφιερωμένου στην πολυαγαπημένη σύντροφο της ζωής του, τη Μαριάννα, στο οποίο περιέχονται γύρω στις 165 «φωτοζωγραφιές» φιλοτεχνημένες με βάση φωτογραφίες και σχέδιά του των χρόνων 1998-1999 με την ευκαιρία εξορμήσεων στα «πανέμορφα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά μας… με μόνη εξαίρεση το πρώτο φύλλο του Λευκώματος που είναι αφιερωμένο στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Βέροια» όπως γράφει ο ίδιος στο εμβόλιμο εισαγωγικό κείμενό του, δείγμα μοναδικό της γλαφυρής γραφίδας του.
Ο ζωγράφος Δημήτρης Ερμόπουλος αν και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αθήνα, δεν έπαψε ποτέ να νιώθει και να λέει ότι ήταν Βεροιώτης. Τελευταία μαρτυρία της αγάπης του αυτής αποτελεί η διαθήκη του με την οποία κληροδοτεί τρία έργα της ζωγραφικής του στο Δήμο Βέροιας.
Ο Δημήτρης Ερμόπουλος αγάπησε και τίμησε τη γενέτειρά του τη Βέροια. Η Βέροια που ξέρει να τιμά όσους την τιμούν είναι σίγουρο ότι θα του ανταποδώσει και την αγάπη και την τιμή.
Ας σημειωθεί εν κατακλείδι ότι σύντομο βιογραφικό σημείωμα μαζί με φωτογραφία του ζωγράφου Δημήτρη Ερμόπουλου μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στο Λεύκωμα που εξέδωσε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Βέροιας με τίτλο «Η Βέροια των Καλλιτεχνών» το 2006.