Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βέροιας, η προγραμματισμένη σύσκεψη του Συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, ενόψει της χειμερινής περιόδου.
Της σύσκεψης προήδρευσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ημαθίας Κώστας Καλαιτζίδης, παρευρέθηκαν η κ. Γεωργιάδου, εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης διοίκησης, η κ. Αργυροπούλου, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Μπαρμπαρούσης, προιστάμενος του τμήματος Πολιτικής προστασίας της Π.Ε. Ημαθίας και εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Παρουσιάστηκε ο απολογισμός της περασμένης περιόδου και στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των φορέων, κατέθεσαν τις προτάσεις τους και εξέφρασαν τις απόψεις τους, σχετικά με την αντιμετώπιση πλημμυρών, χιονοπτώσεων και παγετού.
Ο Αντιπεριφερειάρχης, στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ανέφερε τα παρακάτω:
“Κυρίες και κύριοι, εκπρόσωποι των φορέων της Περιφερειακής μας ενότητας, σας καλημερίζω και σας καλωσορίζω στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού οργάνου ενόψει της χειμερινής περιόδου.
Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό για την προηγούμενη χειμερινή περίοδο, θέλω να σταθώ στην άψογη συνεργασία όλων των φορέων, που με τη στάση τους συνέβαλαν ώστε να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό και τα όποια μικροπροβλήματα αντιμετωπίστηκαν άμεσα.
Κατά την προηγούμενη περίοδο βέβαια, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστροφές από τις εκτεταμένες βροχοπτώσεις του Νοεμβρίου.
Με συντονισμένες ενέργειες και σε συνεργασία με τους Δήμους Βέροιας και Αλεξάνδρειας, συγκεκριμένες περιοχές των δύο αυτών Δήμων κηρύχθηκαν σε έκτακτη ανάγκη.
Αμέσως και πάντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αναθέσαμε το έργο αντιμετώπισης και αποκατάστασης των καταστροφών.
Πραγματοποιήθηκε ένα τεράστιο έργο καθαρισμού ποταμών, ρεμάτων και καναλιών, ενίσχυσης και επισκευής αναχωμάτων καθώς και πρόληψης κατολισθήσεων που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά της Περιφερειακής μας ενότητας.
Το έργο αυτό όμως, θα έχει και συνέχεια, καθώς κατατέθηκαν οι προτάσεις και τα τεχνικά δελτία για τον προγραμματισμό των μελετών που θα υλοποιηθούν και των έργων που θα κατασκευαστούν σε αυτές τις περιοχές, με σκοπό την οριστική αντιπλημμυρική θωράκιση στα κυριότερα ποτάμια και ρέματα αρμοδιότητάς μας.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό μας, το κόστος των παρεμβάσεων στην Περιφερειακή μας ενότητα, αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια €.
Όσο για την χειμερινή περίοδο που έχουμε μπροστά μας, έχουμε μία πρώτη εικόνα της άψογης αντιμετώπισης των πρόσφατων χιονοπτώσεων και είμαι σίγουρος πως με τη συνεργασία όλων σας θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία οτιδήποτε προκύψει.”