-Συνέντευξη στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος
Μαθητές που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ΚΑ2 με τίτλο «Sustainability for democracy, democracy for sustainability» μετέβησαν τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στο Δημαρχείο της Βέροιας και πήραν συνέντευξη από τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος.
Ο Αντιδήμαρχος απάντησε με προθυμία στις ερωτήσεις των μαθητών σχετικά με τις δράσεις του Δήμου ως προς την προστασία του περιβάλλοντος. Τους μίλησε τόσο για τις ενέργειες του Δήμου που ήδη πραγματοποιούνται όσο και για τα μελλοντικά σχέδια σε αυτό το πεδίο (κομποστοποίηση, ανακύκλωση).
Επικεντρώθηκε κυρίως στη διαχείριση των απορριμμάτων, πράγμα που, όπως είπε χαρακτηριστικά, «αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και στην ατζέντα της Ε.Ε. για το περιβάλλον». Μίλησε για την ανάγκη περαιτέρω ευαισθητοποίησης των δημοτών σχετικά με το αστικό περιβάλλον και την καθαριότητα σε αυτό και κάλεσε τους μαθητές αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια.
Η συζήτηση στράφηκε και σε θέματα δημοκρατίας και επισημάνθηκε η σπουδαιότητα του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων και Παίδων, όπως και η συχνή επικοινωνία των δημοτών με τις Αρχές της πόλης. Οι μαθητές άντλησαν πολύτιμες πληροφορίες για την έρευνά τους στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος που συμμετέχουν και, όπως είπαν, αυτό έγινε σε κλίμα ευχάριστο και οικείο.
Την ομάδα αποτελούσαν οι: Κίρτσιου Αιμιλία, Πανίδου Σοφία, Παπαευθυμίου Ολυμπία, Τζίρου Άννα, Ψαρράς Γιάννης, μαθητές της Β΄ λυκείου. Συνοδεύονταν από τους καθηγητές-μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του Προγράμματος Αξούριστου Χαρά και Λιακοπούλου Έφη και Μοσχόπουλο Τάσο.
Στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος Μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου Βέροιας ενημερώνονται για την αειφορία
Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη ομάδας μαθητών που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ΚΑ2 με τίτλο «Sustainability for democracy, democracy for sustainability» στο ΚΠΕ Νάουσας.
Εκεί ενημερώθηκαν για την έννοια της αειφορίας και τους πυλώνες της (περιβάλλον, κοινωνία, πολιτισμό, οικονομία) καθώς και για το μετασχηματισμό των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε Κέντρα Εκπαίδευσης για την Αειφορία. Αντάλλαξαν απόψεις με την υπεύθυνη του Κέντρου κα Στυλιανού για την εφαρμογή της «Ιδέας της αειφορίας» στην καθημερινή ζωή, ενώ θέματα όπως η δημοκρατία, η συνειδητή εφαρμογή των νόμων, ο καταναλωτισμός και η οικονομική διάσταση της αειφορίας δεν έλειψαν από τη συζήτηση. Οι μαθητές, κατά δική τους ομολογία, έφυγαν από τη συνάντηση γεμάτοι νέες ιδέες και αφορμές για προβληματισμό και γόνιμο διάλογο.
Την ομάδα μαθητών αποτελούσαν οι: Καπαλίκα Λία, Μεταξά Μελίνα, Πιπερίδης Παναγιώτης, Τζήμα Δέσποινα, Τσίλης Κων/νος, Τζουβάρα Φρειδερίκη, Φεϊζατίδου Κατερίνα, μαθητές της Α΄ λυκείου. Συνοδεύονταν από τους καθηγητές-μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του Προγράμματος Χρυσή Σταμάτη, Αξούριστου Χαρά και Λιακοπούλου Έφη.