Τα όσα ωραία ή άσχημα ζήσαμε στην παιδική μας ηλικία επανέρχονται συχνά στη μνήμη, σαν μία ανάγκη ν’ ανασυσταθεί το παρελθόν, να μην μπορέσει ο χρόνος να ξεθωριάσει τα πρόσωπα, τα ονόματα, τα γεγονότα, τις μυρωδιές και τις εικόνες.
Ο συγγραφέας Ανδρέας Μαρολαχάκης, ορμώμενος από την ανάγκη να διατηρήσει τα παιδικά του χρόνια, τη γειτονιά όπου μεγάλωσε, το Κακοσούλι όπως ονομαζόταν παλιά η περιοχή της Κυριώτισσας από τους Σουλιώτες που κατέφυγαν εκεί διωκόμενοι μετά την καταστροφή του Σουλίου, έγραψε 20 αφηγήματα, ιστορήματα, παραμυθιάσματα, διηγήματα, όπου οι αναγνώστες ανακαλύπτουν το παιδί που κρύβουν μέσα τους και θυμούνται την παλιά Βέροια.
Σκανταλιές, όχι πάντα αθώες, επικίνδυνες εξερευνήσεις στα ποτάμια, ομαδικά παιχνίδια στις γειτονιές, σκισμένα παντελόνια αλλά και γόνατα, το πατίνι του φίλου, η σφεντόνα του γείτονα, το ζηλευτό νεροπίστολο, είναι αναδρομές στον χαμένο παράδεισο, εκεί όπου αποκαλύπτονται μυστήρια.
Και μπορεί ο χρόνος να αλλοιώνει κάποιες μνήμες, όμως το παρελθόν αντιστέκεται και ζωντανεύει μέσα από τις 190 σελίδες του βιβλίου ‘’Ιστορίες από το Κακοσούλι’’. Εικόνες που αποτυπώθηκαν στη μνήμη μας, βιώματα που μας μετασχημάτισαν. Κι όπως είπε ο ποιητής Ηλίας Τσέχος, μιλώντας για το βιβλίο με το δικό του ξεχωριστό τρόπο ‘’Το βιβλίο αυτό ανοίγει ένα παιδικό μουσείο, καλωσορίζοντας χρόνο, εποχή, τόπους, γειτονιές, αλάνες, σχολεία, τιμωρίες περισσότερο στην ψυχή παρά στο σώμα, κοντά παντελονάκια σε δράση, πατίνια, χαρταετούς, μακριά γαϊδούρα, κρυφτό, γλυκό του κουταλιού και αχλωρίωτο νερό...’’. Όσο για τον Ανδρέα Μαρολαχάκη ‘’ατίθασο, σκανδαλιάρη, γκαφατζή, αλλά και φιλότιμο και πληθωρικό, μα πάνω απ’ όλα καλό παιδί ‘’ όπως τον θυμούνται οι φίλοι του, κατάφερε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του να σκαλίσει και να φέρει στην επιφάνεια τις μνήμες όσων παρακολούθησαν το απόγευμα της Δευτέρας την παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του. Κι όπως ακούσαμε έπεται συνέχεια. Περιμένουμε...