Η Τακτική Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Εθνικών Ιατρικών Συλλόγων (CPME) πραγματοποιήθηκε στην Γενεύη με την συμμετοχή Αντιπροσωπειών από τους Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Παρατηρητών από Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους τρίτων χωρών και Εκπροσώπων από άλλες Ευρωπαϊκές Ιατρικές Οργανώσεις, όπως CEOM, ΑΕΜΗ, FEMS, PWG, UEMS, WHO και EANA.
Στην Αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, στη Σύνοδο της CPME συμμετείχαν ως Επικεφαλής ο Αναστάσιος Βασιάδης (Βέροια) και οι Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος (Ρόδος), Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης (Κιλκίς), Γρηγόριος Ροκαδάκης (Ηράκλειο) και Μαρίλυ Πασακιώτου (Θεσσαλονίκη).
Κατά τις διαδικασίες της Συνόδου που περιλάμβαναν την ημερίδα με θέμα «Η περίθαλψη σε κίνδυνο», την Στρογγύλη Τράπεζα των Προέδρων Εθνικών Ιατρικών Συλλόγων και των Επικεφαλής των Εθνικών Αντιπροσωπειών με την συμμετοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τις παρουσιάσεις των Εθνικών Αναφορών, τις συνεδριάσεις των Ομάδων Εργασίας και την Γενική Συνέλευση, παρουσιάστηκαν τα επίκαιρα ζητήματα Υγείας στην Ελλάδα που εγείρονται εις βάρος της Περίθαλψης των πολιτών και εις βάρος του Ιατρικού Επαγγέλματος, όπως έχουν εξελιχτεί μέχρι σήμερα.
Σε ειδική διαδικασία με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση της CPME, παρουσιάστηκε από τον Αναστάσιο Βασιάδη η πολύ εντυπωσιακή ομιλία με θέμα «Ιωάννης Καποδίστριας, ο Ιατρός, ο Ανθρωπιστής, ο Ειρηνιστής» με την χρήση πλούσιου εποπτικού υλικού, που ταξίδεψε τους ακροατές στα συγκλονιστικά γεγονότα του 19ου αιώνα στην Ευρώπη, στα οποία πρωταγωνίστησε και έπαιξε καθοριστικό ρόλο ο Ιωάννης Καποδίστριας ως πολιτικός και κορυφαίος διπλωμάτης. Η ομιλία έκλεισε με την προβολή αφιερωματικού βίντεο για την δημιουργία και ανάπτυξη του σημερινού κράτους της Ελβετίας στην οποία διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο ο Ι. Καποδίστριας. Ο ομιλητής δέχθηκε τα θερμά και ενθουσιώδη συγχαρητήρια από όλους τους Ευρωπαίους Αντιπροσώπους, παρέχοντας πρόσθετα στοιχεία στα ερωτήματα που δέχθηκε.
Σε ειδικό υπόμνημα που υποβλήθηκε από την Ελληνική Αντιπροσωπεία επιφυλάχτηκαν ειδικότερες αναφορές για την μεγάλη υποβάθμιση των Δημόσιων Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται υπέρμετρα τα νοσοκομεία τα οποία είναι υποστελεχωμένα, τα μεγάλα πρόστιμα που επιβάλλονται στην Ελλάδα λόγω της μη τήρησης της 48ωρης εβδομαδιαίας απασχόλησης των ιατρών εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του προσερχόμενου αριθμού ασθενών, με συνέπεια τον γνωστό νόμο για την μείωση των ωρών εργασίας που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, στην αυθαιρεσία της φαρμακευτικής πολιτικής που θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, τις αυθαίρετες απομειώσεις των αμοιβών των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών και των ιατρικών εργαστηρίων τα οποία με τις πρακτικές rebate και clow back οδηγούνται σε κατάργηση και στην ανεπάρκεια του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Αντικείμενα παρεμβάσεων απετέλεσαν οι επικαιρότητες για την Φαρμακευτική Πολιτική, τα Ιατρικά Επαγγελματικά Προσόντα, τα ζητήματα Υγιούς Διαβίωσης, η Υγειονομική Περίθαλψη των Προσφύγων και η απασχόληση των προσφύγων-ιατρών, το Brexit και οι επιπτώσεις της ιατρικής απασχόλησης στην Βρετανία, ο εξευρωπαϊσμός της βασικής ιατρικής εκπαίδευσης, η επισήμανση για τα οινοπνευματώδη ποτά στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ.α.
Στο περιθώριο της Συνόδου πραγματοποιήθηκαν επί μέρους συναντήσεις συνεργασίας της Ελληνικής Αντιπροσωπείας με το Προεδρείο της CPME, με εκπροσώπους Ευρωπαϊκών Ιατρικών Συλλόγων και Ιατρικών Συλλόγων Τρίτων Χωρών που παρευρέθησαν ως παρατηρητές και με εκπροσώπους του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου και των Ευρωπαϊκών Ιατρικών Ενώσεων.