Σύσκεψη χθες στην Περιφέρεια για τη μάστιγα του παρεμπορίου
Σύσκεψη για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του Αν. Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αστέριου Πιτσιόρλα και του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Δημήτρη Αυλωνίτη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας και Αγροτικής Οικονομίας Γερακίνα Μπισμπινά, ο Εκτελεστικός Υπεύθυνος του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παρεμπορίου Βασίλης Μαστρογιάννης, οι Πρόεδροι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μασούτης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Καπνοπώλης, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης, των Επιμελητηρίων Σερρών Χρήστος Μέγκλας, Ημαθίας Γιώργος Μπίκας και Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, εκπρόσωποι της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και του ΑΤ Λευκού Πύργου και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου και της Περιφέρειας.
Ο κ. Τζιτζικώστας στην παρέμβασή του περιέγραψε τις διαστάσεις που έχει λάβει η μάστιγα του παρεμπορίου, ειδικά στη Θεσσαλονίκη: «Το θέμα έχει πάρει τραγικές διαστάσεις. Λίγο πιο πέρα από εδώ, στην καρδιά της πόλης, στην Αριστοτέλους, η κατάσταση έχει εκτραπεί πλήρως. Και δίπλα στα λαθραία τσιγάρα και το παρεμπόριο, ανθούν πλέον και όλες οι άλλες μορφές παραβατικότητας. Ο κόσμος αγωνιά για τη σωματική του ακεραιότητα. Άνθρωποι νεότεροι αλλά και μεγάλης ηλικίας νιώθουν απροστάτευτοι. Δεν μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να αφήνονται στη μοίρα τους. Πρέπει άμεσα, πιο άμεσα από ποτέ, να βρούμε λύσεις. Να βρει η Πολιτεία της κατάλληλες, τις ουσιαστικές λύσεις».
Ο Περιφερειάρχης έθεσε δυο κυρίαρχες παραμέτρους για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου:
1.Το παρεμπόριο είναι ένα τεράστιο ντόμινο που συμπαρασύρει αρνητικά όλους τους δείκτες:
-Στερεί σημαντικά έσοδα από τις νόμιμες επιχειρήσεις, τις βιοτεχνίες, τα καταστήματα, τους επαγγελματίες.
-Στερεί ταυτόχρονα σημαντικά έσοδα από τη χώρα.
«Η έλλειψη αυτών των εσόδων μεταφράζεται: σε επίπεδο αγοράς και πραγματικής οικονομίας σε λιγότερες επενδύσεις, λουκέτα, ανεργία και σε επίπεδο εθνικής οικονομίας σε έλλειμμα κρατικών εσόδων που δυσχεραίνουν την προσπάθεια επίτευξης πλεονασμάτων και τα οποία τελικά επιτυγχάνονται με δημοσιονομικά μέτρα. Μέτρα όπως η αύξηση φόρων, η αύξηση ΦΠΑ, η αύξηση εισφορών, η μείωση των δημοσίων επενδύσεων. Στο τέλος δηλαδή, αυτού του αυτοτροφοδοτούμενου φαύλου κύκλου, την πληρώνει ο Έλληνας πολίτης και η ελληνική επιχείρηση», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
2.«Η καταπολέμηση του παραεμπορίου δεν γίνεται με το ένα πόδι στο γύψο. Δεν γίνεται, όταν για παράδειγμα οι Περιφέρειες έχουν το δικαίωμα να κάνουν ελέγχους, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να κατασχέσουν και να καταστρέψουν προϊόντα παρεμπορίου ή όταν επίσης για παράδειγμα, οι Περιφέρειες δεν λαμβάνουν τους αναγκαίους πόρους για να κάνουν ελέγχους όλη την ημέρα, κάθε ημέρα. Το παρεμπόριο δεν έχει ωράριο, δεν γίνεται μεταξύ 7 το πρωί και 3 μετά το μεσημέρι. Για να μπορούν οι έλεγχοι να γίνονται και εκτός ωραρίου χρειάζονται συγκεκριμένοι πόροι. Πόροι που πρέπει να προβλεφτούν και να αποδοθούν από την κεντρική Πολιτεία. Η καταπολέμηση του παρεμπορίου γίνεται στην πηγή, στην αρχή, στα τελωνεία. Από τη στιγμή που τα προϊόντα παρεμπορίου θα περάσουν στη χώρα η μάχη γίνεται άνιση. Η πραγματική μάχη, εκεί που η Πολιτεία μπορεί να έχει ουσιαστικό πλεονέκτημα είναι στην πύλη εισόδου, στα τελωνεία», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι στη σημερινή σύσκεψη στόχος είναι η καταγραφή των προβλημάτων και ο βέλτιστος συντονισμός των εμπλεκομένων, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. «Όλα τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας θα ήταν διαφορετικά αν είχαμε καταφέρει να ελέγξουμε το θέμα του παρεμπορίου. Δυστυχώς λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις. Η πρωτοβουλία του Υπουργείου είναι να οργανώσουμε κατ’ αρχήν μια πολύ σοβαρή συζήτηση για να εντοπίσουμε τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν, προκειμένου να έχουμε αποτέλεσμα και να πετύχουμε το συντονισμό των ενεργειών όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων που μπορούν να συμβάλουν στην καταπολέμηση του παρεμπορίου. Για μας είναι ύψιστη προτεραιότητα. Όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχουμε από άποψη πόρων και διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού, όμως είναι προτεραιότητα να δώσουμε και παραπάνω πόρους για την καταπολέμηση του εμπορίου και όσο μπορούμε να αρχίσουμε να καλύπτουμε και τα κενά στο ανθρώπινο δυναμικό που είναι τεράστια. Δεν θέλουμε να κάνουμε εξαγγελίες, θέλουμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση και να οργανώσουμε τη συνεργασία μας με όλους τους φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας. Με τη δημιουργία του ΣΥΚΕΑΠ, ήδη έχουμε αποτελέσματα ενθαρρυντικά. Προφανώς απέχουμε πάρα πολύ από το να πούμε ότι αντιμετωπίσαμε το παρεμπόριο, έχουμε δείγματα όμως βελτίωσης», δήλωσε ο κ. Πιτσιόρλας.