Τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου
Τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου στις 18.00 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας οι Ποντιακοί φορείς του Δήμου Βέροιας (Εύξεινος Λέσχη, Σύλλογος «Η Καλλιθέα», Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς»), η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ημαθίας και οι εκδόσεις Λιβάνη θα παρουσιάσουν, υπό την αιγίδα του Δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, το μυθιστόρημα του Αντώνη Παυλίδη «Χαλαμονή».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι ιστορικοί και πρ. Σχολικοί Σύμβουλοι: Καϊλάρης Γιάννης, Κουτσουπιάς Φώτης και ο συγγραφέας του βιβλίου Αντώνης Παυλίδης.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Λάζαρος Κουμπουλίδης, δικηγόρος, πρ. Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η «Χαλαμονή» (ποντιακή λέξη που σημαίνει «χαλασμός», «καταστροφή») είναι μια πρωτότυπη απόπειρα καταγραφής της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας. Μια νοσταλγική κατάδυση στον μυστηριακό κόσμο της Ανατολής, ένα μοναδικό ταξίδι στη μαγεία των γεύσεων, των χρωμάτων, των αρωμάτων, των τόπων, των ανθρώπων.
Ο παππούς του βασικού ήρωα ταξιδεύει στα τέλη του 19ου αιώνα στην Τραπεζούντα και στη συνέχεια στη γη των προγόνων του, το Σταυρί, στην καρδιά των Κρυπτοχριστιανών της ποντιακής ενδοχώρας. Οι εμπειρίες αυτού του ταξιδιού αυτογνωσίας, σ’ έναν συναρπαστικό κόσμο χαμένο στην αχλή του χρόνου, τον σημαδεύουν ανεξίτηλα.
Ο κεντρικός ήρωας γεννιέται σ’ ένα χωριό κοντά στη Σαμψούντα και μετά τα πρώτα ξένοιαστα χρόνια ζει τη φρίκη, τις εξορίες, τη διάσωσή του μ’ έναν απίστευτο τρόπο. Έρχεται στην Ελλάδα, παντρεύεται με μια Μικρασιάτισσα και τη δεκαετία του ’50 επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο, όπου βιώνει συναπαντήματα και συγκινήσεις πρωτόγνωρες.
Ο εγγονός του κεντρικού ήρωα επισκέπτεται το 2000 την Κωνσταντινούπολη, για ν’ αποκτήσει τους τίτλους ιδιοκτησίας της περιουσίας που εκείνος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στην Ανατολή. \Μέσα απ’ αυτό το ταξίδι παρατηρούμε όχι μόνο έντονες εικόνες της εμβληματικής πρωτεύουσας της Ρωμιοσύνης, της «ομορφότερης πόλης του κόσμου», αλλά και την πορεία της ομογένειας κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, καθώς και άκρως ενδιαφέρουσες όψεις της σύγχρονης τουρκικής κοινωνίας, που έχουν προέλευση από την ίδια την ιστορία της περιοχής.-