Σήμερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η διοίκηση της ΔΕΗ θα φέρει την πρόταση για χρέωση ενός ευρώ στους έντυπους λογαριασμούς, προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο.
Και όπως είναι ευνόητο στην προσπάθειά της η ΔΕΗ να αποθαρρύνει τους καταναλωτές από την αποστολή του έντυπου λογαριασμού και να τους στρέψει στην ηλεκτρονική έκδοση του e-bill. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκδίδονται περίπου 7 εκατ. λογαριασμοί ανά δίμηνο και εκτιμάται πως η εταιρεία θα εξασφαλίσει περίπου 42 εκατ. ευρώ ετησίως από την χρέωση της έκδοσης λογαριασμών.
Όσο για το κόστος έκδοσης και αποστολής του έντυπου λογαριασμού, το οποίο σήμερα βαρύνει την επιχείρηση ξεπερνά το ετήσιο κόστος τα 22 εκατ. Ευρώ. Η αποστολή των λογαριασμών θα γίνεται μέσω email ενώ ανάλογη ενημέρωση θα υπάρχει μέσω sms. Σωστή απόφαση και μάλιστα θα εξοικονομήσουν χρήματα καλλιεργώντας παράλληλα οικολογική συνείδηση στον καταναλωτή. Τι γίνεται με τις περιπτώσεις των νοικοκυριών που δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία και είναι πάρα πολλές;
Απ’ότι φαίνεται δεν θα εξαιρεθεί κανένας, επομένως και η γιαγιά στο τελευταίο ορεινό χωριό πρέπει να έχει εξοικείωση και πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες για να λαμβάνει ηλεκτρονικά τον λογαριασμό της και να πληρώνει με e-banking! Αυτήν την παράμετρο την σκέφτηκε η διοίκηση της ΔΕΗ; Ότι ηλεκτροδοτούνται άνθρωποι σε περιοχές που είτε δεν φτάνει η τεχνολογία, είτε δεν έχουν καμία επαφή με αυτή, αλλά είναι άδικο να χρεώνονται επιπλέον, χωρίς να έχουν εναλλακτική επιλογή.
Δεν θα φτωχύνουν φυσικά περισσότερο με το 1 ευρώ του διμηνιαίου λογαριασμού, αλλά αν θέλει η ΔΕΗ να είναι δίκαιη θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να εξαιρεθούν κάποιες κατηγορίες καταναλωτών, είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω περιοχής.