Συνέντευξη: Άννα Στεργίου
Πόλεμο με όσες γαλακτοβιομηχανίες κάνουν παιχνίδια με το γάλα και τη φέτα, στρεβλώνοντας την αγορά, προαναγγέλλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης. Όπως υποστηρίζει σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Άννα Στεργίου (φωτο) για την «Άποψη», είναι στη βούληση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας.
Ο Λάκωνας υπουργός υπογραμμίζει, επίσης, πως δεν πρόκειται να αφήσει τους κτηνοτρόφους απροστάτευτους, και τονίζει ότι ο κόσμος έχει να επιλέξει ανάμεσα σ’ αυτούς που τον έφεραν στα μνημόνια και σε όσους τον έβγαλαν από αυτά. Αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι ανοίγει ο διάλογος για τα ιστορικά δικαιώματα των παραγωγών, ώστε να υπάρξει ισορροπία δυνάμεων μεταξύ παλαιών και νέων αγροτών. Υπεραμύνεται των χειρισμών στο Μακεδονικό ζήτημα και παραδέχεται ότι έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο με υψηλούς τόνους. Προαναγγέλλει, τέλος, τροπολογία για την εύρυθμη λειτουργία των συνεταιρισμών και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών αλλά και επενδυτικό ενδιαφέρον για τη φαρμακευτική και τη βιομηχανική κάνναβη.
-Η στρατηγική για τη Γεωργία είναι μόνιμο ζητούμενο για κάθε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος όμως «χάνεται» κάθε φορά στα χρονοδιαγράμματα των επιδοτήσεων. Πέρα από τα νομοθετήματα, ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης; Τι μέλλει γενέσθαι με τα ιστορικά δικαιώματα;
«Η πρώτη και κύρια προτεραιότητά μας, και το είπα από την πρώτη ημέρα που μου ανέθεσε ο πρωθυπουργός την τιμητική θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι η αύξηση του εισοδήματος των γεωργών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων, των μελισσοκόμων. Όταν λέμε αύξηση του εισοδήματος, εννοούμε τρία πράγματα: Ενίσχυση της ρευστότητας, μείωση του κόστους παραγωγής, και οργάνωση των παραγωγών σε συλλογικά σχήματα. Και στους τρεις τομείς αυτούς έχουμε αναλάβει δράση, τα αποτελέσματα της οποίας θα δείτε στο αμέσως επόμενο διάστημα.
«Αναλωνόμαστε ιδιαίτερα στα χρονοδιαγράμματα της πληρωμής των ενισχύσεων των αγροτών, διότι, κακά τα ψέματα, και εσείς οι δημοσιογράφοι και οι αγρότες ρωτούν συνέχεια γι’ αυτό το θέμα. Οι μέρες στο υπουργείο θα περνούσαν πολύ πιο δημιουργικά, αν δεν είχαμε να διαχειριστούμε τέτοια θέματα καθημερινότητας, που, όμως, είναι πολύ σημαντικά για τη ζωή των παραγωγών και τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
«Όσον αφορά στο μέλλον των ιστορικών δικαιωμάτων, δεν μπορώ να ανακοινώσω κάτι οριστικό αυτή τη στιγμή. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους. Γνωρίζετε ότι οι νέοι αγρότες έχουν να κερδίσουν από την κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων και οι παλιοί αγρότες από την πλευρά τους θέλουν να διατηρήσουν το εισόδημά τους. Θα πρέπει να ληφθεί μία κοινή απόφαση εν όψει της ανάγκης για τη σύνταξη ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την ΚΑΠ της περιόδου 2021-2027. Ωστόσο, μην υποτιμάτε το νομοθετικό έργο. Το επόμενο διάστημα θα έρθουν στη Βουλή μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις υλοποίησης της πολιτικής μας».
-Το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, με εξαίρεση την κάνναβη και την οικοτεχνία, ήταν μάλλον άτολμο ώστε ν’ αντιληφθεί ακόμη και ο κόσμος της πόλης τι σημαίνει υπουργείο Γεωργίας. Θα συνεργαστείτε με πανεπιστήμια και μητροπολιτικούς δήμους ώστε ν’ αλλάξουν όλα αυτά;
«Στόχος και κύριο μέλημά μας είναι να φανούμε χρήσιμοι στον κόσμο της υπαίθρου. Στον αγρότη και στην αγρότισσα και στα παιδιά τους. Συνεργαζόμαστε με άλλα υπουργεία, πανεπιστήμια, με ερευνητές και με τους μητροπολιτικούς δήμους, όχι για να ανοίξουμε τις πόρτες μας στους κατοίκους της πόλης, αλλά για ν’ ανοίξουν οι πόλεις τους δρόμους τους για τον κάτοικο της υπαίθρου, να γνωρίσουν και να αγκαλιάσουν τα προϊόντα του, την κουλτούρα του, τις ανησυχίες του.
«Θέλουμε μέσα από projects, όπως η κάνναβη, τα αρωματικά φυτά, η οικοτεχνία, η πώληση μεταποιημένων προϊόντων και τροφίμων στις λαϊκές αγορές και η προώθηση των βιολογικών προϊόντων, ν’ ανοίξουμε μεγαλύτερο δίαυλο επικοινωνίας, τόσο με τα άλλα υπουργεία, όσο και με τον τομέα της έρευνας και τους αστούς καταναλωτές. Λύνουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας των αγροτών».
-Μοιάζει να εξελίσσεται ένας υπόγειος πόλεμος για τη φέτα και οι παραγωγοί υπαινίσσονται εμμέσως πλην σαφώς καρτέλ και ελληνοποιήσεις. Πώς σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε;
«Βλέπω μία απροθυμία από τις βιομηχανίες γάλακτος να συζητήσουν στο ίδιο τραπέζι με τους παραγωγούς για το μείζον θέμα των τιμών. Προκειμένου να κερδίσουν μερικούς πόντους παραπάνω στην αγορά, οι βιομηχανίες δεν διστάζουν να συμπιέσουν προς τα κάτω την τιμή της φέτας, του πιο γνωστού ελληνικού τυροκομικού προϊόντος διεθνώς. Ταυτόχρονα, συμπιέζουν την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος. Αρνούμενες να διαπραγματευθούν με τους κτηνοτρόφους σε συλλογικό επίπεδο, για να επιτευχθεί μία αμοιβαία επωφελής λύση, έχουμε αποφασίσει να έρθουμε αντιμέτωποι με τις βιομηχανίες, τηρώντας τη νομιμότητα σε όλα τα επίπεδα και ξεκινώντας από… χτες.
«Στις 19 Οκτωβρίου ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα” επέβαλε πρόστιμο σε 11 επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας γάλακτος για τη μη επιβολή μηνιαίων ισοζυγίων γάλακτος. Την ίδια μέρα η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε την έναρξη αυτεπάγγελτης έρευνας κατά της μεγαλύτερης ξένης γαλακτοβιομηχανίας, που δραστηριοποιείται με εργοστάσιο στην Ελλάδα, για παραβίαση των όρων του ανταγωνισμού στη χονδρική πώληση».
-Το αγκάθι των συνεταιριστικών χρεών μπαίνει στην τελική ευθεία και στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν με τον φόβο ότι θα βρεθούν φυλακή, ενώ δεν έφταιγαν για χρέη προηγούμενων, ή τους δεσμεύουν λογαριασμούς, ακόμη και οικογενειακούς. Πώς να γίνει κάποιος συνεταιριστής, όταν κινδυνεύει σε μια στραβοτιμονιά στην αγορά να βρεθεί κατηγορούμενος;
«Ως κυβέρνηση, γνωρίζετε ότι έχουμε φέρει τροπολογία στη Βουλή για την αναστολή των διώξεων των προέδρων και των διοικητικών συμβουλίων των αγροτικών συνεταιρισμών που βρίσκονται σε διαδικασία εκκαθάρισης. Όμως, αναγκαστήκαμε να την αποσύρουμε μετά από αντιδράσεις, καθώς μόνο στο άκουσμα της αναστολής διώξεων στην Ελλάδα, οι συνειρμοί είναι οι απολύτως προφανείς. Εξετάζουμε νομικά το ζήτημα και θα επανέλθουμε σύντομα σε μία λύση-τροπολογία που και θα διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των συνεταιρισμών και των διοικήσεών τους, αλλά και θα αποδίδει τις ευθύνες για κακοδιαχείριση εκεί που πρέπει, χωρίς να ερεθίζει το περί δικαίου αίσθημα της κοινής γνώμης. Καμία συγκάλυψη ευθύνης. Τα σκάνδαλα ερευνώνται».
-Για να ξεφύγει η χώρα από τη μιζέρια έχει υπολογιστεί ότι χρειαζόμαστε επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ, σε διάφορους τομείς. Πριν το πρώτο μνημόνιο, εταιρεία που ήθελε να επενδύσει στη Γεωργία χρειάστηκε 12 χρόνια για να βγάλει άδεια! Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης καθυστέρησε και όλοι παραδέχονται ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν λειτουργεί. Τι σκοπεύετε να κάνετε για να διευκολύνετε παραγωγούς- επενδυτές;
«Δεν θα πω ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ούτε θέλω να αποδώσω ευθύνες στις προηγούμενες ηγεσίες. Σε όλα τα θέματα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Με δεδομένες τις συνθήκες σε σχέση, για παράδειγμα, με την περίοδο πριν το 2015, έχουμε μία καλύτερη και ταχύτερη πορεία υλοποίησης των κοινοτικών προγραμμάτων. Αξίζει να τονιστεί ότι έχουμε δεσμεύσει ήδη περίπου το 80% των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων.
«Σε σχέση με το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, για να βελτιώσουμε και να επισπεύσουμε την πρόσβαση των αγροτών στη χρηματοδότηση των επενδύσεών τους, έχουμε προχωρήσει στη διερεύνηση της εφαρμογής χρηματοδοτικών εργαλείων, που περιλαμβάνουν μικροδάνεια έως €25.000 και την παροχή εγγυήσεων προς τις τράπεζες μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Τέλος, σε μεγάλες τομές, που αφορούν την επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως είναι οι επενδύσεις στη βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη, διευκολύνουμε τους ενδιαφερόμενους επενδυτές συντάσσοντας ταχύτατα ένα πλέγμα από υπουργικές αποφάσεις, που αφορούν την εφαρμογή του σχετικού νόμου, προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα στην υλοποίηση των σχεδίων τους και να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας στις περιοχές, που θα δραστηριοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες».