Του Φώτη
Κόβα*
Την ώρα που ο κύριος Τσίπρας και η κοινοβουλευτική του πλειοψηφία πανηγυρίζουν το οριστικό δήθεν τέλος της «μνημονιακής» εποχής ενώ ψήφισαν ήδη το τέταρτο και αχρείαστο Μνημόνιο ένας ακόμη παραγωγικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας αντιμετωπίζει τα δικά του αδιέξοδα, εισπράττοντας έντονα την αριστερή κυβερνητική αδιαφορία.
Η ελληνική κτηνοτροφία αντιμετωπίζει χρόνια και διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία χρήζουν άμεσης κυβερνητικής παρέμβασης. Δυστυχώς τα τελευταία 3,5 χρόνια η κατάσταση επιδεινώθηκε με την αύξηση της φορολογίας του κτηνοτροφικού εισοδήματος, τις νέες υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές και την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος, μετά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) το 2015 να χρηματοδοτήσει τους Έλληνες κτηνοτρόφους με νέα κεφάλαια για την πραγμάτωση νέων επενδύσεων.
Τα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας σήμερα συνοψίζονται στους εξής 4 βασικούς άξονες χωρίς να εξαντλούνται αποκλειστικά και μόνο σε αυτούς:
1) Υψηλό Κόστος Παραγωγής: Δυστυχώς η ελληνική εγχώρια αγορά αδυνατεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των κτηνοτρόφων για ζωοτροφές. Η εγχώρια παραγωγή δημητριακών (καλαμπόκι, κριθάρι) δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα η εισαγωγή τους από άλλες χώρες να αυξάνει το κόστος παραγωγής για τον Έλληνα κτηνοτρόφο. Αν προστεθεί φυσικά και το υψηλός κόστος των κτηνιατρικών φαρμάκων αλλά και των άλλων συμπληρωμάτων διατροφής γίνεται αντιληπτό ότι η οικονομική βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων καθίσταται ιδιαίτερη δύσκολη.
2) Φορολογία: Ήδη με το νόμο 4387/2016 η κυβέρνηση Τσίπρα -Καμμένου αύξησε τον εισαγωγικό συντελεστή για τη φορολογία του αγροτικού εισοδήματος από το 13% στο 22%, αυξάνοντας παράλληλα και το ύψος της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 25% στο 100%. Οι αγροτικές ενισχύσεις, που κακώς αποκαλούνται επιδοτήσεις, διότι η καταβολή τους αποσκοπεί αποκλειστικά στη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος αλλά και τη διατήρηση της τιμής του κρέατος και του γάλακτος σε χαμηλά επίπεδα για τον καταναλωτή, φορολογούνται γα πρώτη φόρα στη χώρας μας σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, η αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και η αύξηση και η διατήρηση του Φ.Π.Α στο 24% για την πώληση και αγορά ζώντων βοοειδών επιβάρυνε ήδη την άσχημη οικονομική κατάσταση του κλάδου.
3) Ασφαλιστικές εισφορές: Ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών με το «νόμο Κατρούγκαλου» είναι δυσβάστακτος για το κτηνοτροφικό εισόδημα. Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι για την πενταετία 2017-2021 κλήθηκαν και θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένες εισφορές για την κύρια σύνταξη ύψους 14% (επί του εισοδήματος) για το 2017, 16% για το 2018, 18% για το 2019, 19%, 2020 και 19,5% για το 2021. Σε αυτές αν προστεθεί η ετήσια εισφορά για το κλάδο υγείας, ύψους 6,95% και η εισφορά για το λογαριασμό αγροτικής εστίας ύψους 0,25% διαμορφώνεται συνολική ετήσια επιβάρυνση για το αγροτικό εισόδημα ύψους 27,7%!
4) Ελληνοποίησεις: Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται αδυναμία πάταξης των ελληνοποιήσεων τόσο στο κρέας όσο και στο γάλα. Η εφαρμογή του συστήματος ιχνηλασημότητας «ΑΡΤΕΜΙΣ» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δεν είναι πλήρης σε όλη τη διαδρομή του προϊόντος (γάλα και κρέας) με αποτέλεσμα οι ελληνοποιήσεις να είναι αθρόες και να πλήττουν τον κλάδο δημιουργώντας νέα επιβάρυνση στο ήδη μειωμένο εισόδημα ενώ το εθνικό εμπορικό ισοζύγιο κρέατος της χώρας βαίνει συνεχώς αρνητικό.
Είναι προφανές ότι η επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής κτηνοτροφίας άπτονται άμεσων κυβερνητικών παρεμβάσεων αρχής γενομένης με τη μεταρρύθμιση του φορολογικού νομοθετικού πλαισίου, με την επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή για το αγροτικό εισόδημα, τη μείωση της προκαταβολής φόρου, καθώς και την απαλλαγή των κοινοτικών ενισχύσεων για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος. Όσον αφορά το σύστημα ασφαλιστικών εισφορών η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου είναι μονόδρομος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ήδη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 15% και την εφαρμογή ενός νέου ανταποδοτικού ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος.
Στο ζήτημα των ελληνοποιήσεων οι παρεμβάσεις της πολιτείας πρέπει να επικεντρωθούν στην πλήρη εφαρμογή του συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ» Η ιχνηλασημότητα τους κρέατος και του γάλακτος πρέπει να είναι πλήρης. Ο έλεγχος της αγοράς κρέατος και γάλακτος πρέπει να είναι απόλυτος και αμείλικτος «από τον στάβλο μέχρι το πιάτο» προασπίζοντας με αυτό τον τρόπο και το εισόδημα των κτηνοτρόφων αλλά και την ασφάλεια του καταναλωτή.
Καταλήγοντας, τα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι σοβαρά και επείγοντα. Γι’ αυτό το λόγο η ελληνική πολιτεία πρέπει να αποφασίσει πρωτίστως αν επιθυμεί να υφίσταται η κτηνοτροφία ως οικονομικός κλάδος στο τόπο μας και έπειτα να προχωρήσει στην επίλυση των σημαντικών προβλημάτων της, τα όποια ως βαρίδια την κρατούν εδώ και χρόνια στάσιμη.
*Κτηνοτρόφος
Δικηγόρος υπό διορισμό
Οικονομολόγος M. ScΜέλος του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας